Barion Pixel

Káposztás burgonya fűszerekkel indiai módra.

A káposztás burgonya minden nép konyhájában jelen van valamilyen módon, ebben a receptben az indiai ízvilágú változatát mutatjuk be.

Míg a nyugati konyhaművészet állandóan az új után kutat, a klasszikus védikus receptek időtállóak. Ez a recept többezer éve nem változott, és az ősi Madurai-i Minaksi templom főpapja osztotta meg velünk.

Bandgobhi alu sabji – Káposztás burgonya

Káposzta burgonyával és édes fűszerekkel

Hozzávalók

  • 500 g káposzta
  •  2 szegfűszeg
  • 2 kardamom
  • egy 7.5 cm hosszú fahéjrúd
  • 4 evőkanál ghí vagy növényi olaj
  • 4 közepes burgonya
  • 1 evőkanál reszelt friss gyömbér
  • 1/2 kávéskanál chilli por
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 4 közepes paradicsom
  • 1 1/2 kávéskanál só
  • 1/2 kávéskanál cukor

 

A káposztás burgonya elkészítése

A káposztát megmossuk és lereszeljük.

A szegfűszeget, a kardamomot és a fahéjrudat finom porrá őröljük. 3 evőkanál ghít vagy olajat felforrósítunk, és a burgonyát sűrűn kevergetve kis lángon félkészre puhítjuk benne.

Kiszedjük és félretesszük őket.

A maradék zsiradékhoz hozzáadunk még 1 evőkanál ghít, és megpirítjuk benne a gyömbért, a paprikát és a kurkumát. Beleszórjuk a káposztát, és fedő alatt kis lángon, gyakran kevergetve 5 percig pároljuk.

Ekkor belekeverjük a burgonyát, és mindkettőt puhára pároljuk. Ha nagyon ragadna, néhány evőkanál vizet öntünk alá.

Az utolsó 5 percben belekeverjük a cikkekre vágott paradicsomot, a sót és a cukrot.

Az édes fűszerek őrleményével megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc.

 

A káposzta jótékony hatásai

 

A káposztának köztudottan sok jótékony hatása van. Egyik legismertebb talán az, hogy segít a fogyósban, vagyis a diétázók, fogyókúrázók előszeretettel illesztik be étkezésükbe.

Mivel zöld leveles zöldség, ezért rengeteg antioxidáns van benne, ez lassítja a sejtek öregedését is.

Az immunrendszer erősítésben, és a szervezet méregtelenítésében is segít a rengeteg C-vitamin, ami benne található, ezek kívül gyulladást csökkentő hatása is van.

Kevéssé ismert jótékony hatásai például: csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét, csökkenti a szürkehályog kialakulásának az esélyét, segít a gyomorfekély gyógyulásában, enyhíti a székrekedést, segít a bőr fiatalságának megtartásában.

A szerző