2023. november 24. péntek | Angyal Renáta Káposztás burgonya fűszerekkel indiai módra. A káposztás burgonya minden nép konyhájában jelen van valamilyen módon, ebben a receptben az indiai ízvilágú változatát mutatjuk be. Míg a nyugati konyhaművészet állandóan az új után kutat, a klasszikus védikus receptek időtállóak. Ez a recept többezer éve nem változott, és az ősi Madurai-i Minaksi templom főpapja osztotta meg velünk. Bandgobhi alu sabji – Káposztás burgonya Káposzta burgonyával és édes fűszerekkel Hozzávalók 500 g káposzta 2 szegfűszeg 2 kardamom egy 7.5 cm hosszú fahéjrúd 4 evőkanál ghí vagy növényi olaj 4 közepes burgonya 1 evőkanál reszelt friss gyömbér 1/2 kávéskanál chilli por 1 kávéskanál kurkuma 4 közepes paradicsom 1 1/2 kávéskanál só 1/2 kávéskanál cukor A káposztás burgonya elkészítése A káposztát megmossuk és lereszeljük. A szegfűszeget, a kardamomot és a fahéjrudat finom porrá őröljük. 3 evőkanál ghít vagy olajat felforrósítunk, és a burgonyát sűrűn kevergetve kis lángon félkészre puhítjuk benne. Kiszedjük és félretesszük őket. A maradék zsiradékhoz hozzáadunk még 1 evőkanál ghít, és megpirítjuk benne a gyömbért, a paprikát és a kurkumát. Beleszórjuk a káposztát, és fedő alatt kis lángon, gyakran kevergetve 5 percig pároljuk. Ekkor belekeverjük a burgonyát, és mindkettőt puhára pároljuk. Ha nagyon ragadna, néhány evőkanál vizet öntünk alá. Az utolsó 5 percben belekeverjük a cikkekre vágott paradicsomot, a sót és a cukrot. Az édes fűszerek őrleményével megszórva tálaljuk. Elkészítési idő: 40 perc. A káposzta jótékony hatásai A káposztának köztudottan sok jótékony hatása van. Egyik legismertebb talán az, hogy segít a fogyósban, vagyis a diétázók, fogyókúrázók előszeretettel illesztik be étkezésükbe. Mivel zöld leveles zöldség, ezért rengeteg antioxidáns van benne, ez lassítja a sejtek öregedését is. Az immunrendszer erősítésben, és a szervezet méregtelenítésében is segít a rengeteg C-vitamin, ami benne található, ezek kívül gyulladást csökkentő hatása is van. Kevéssé ismert jótékony hatásai például: csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét, csökkenti a szürkehályog kialakulásának az esélyét, segít a gyomorfekély gyógyulásában, enyhíti a székrekedést, segít a bőr fiatalságának megtartásában. Forrás: Tradícionális India A szerző Angyal Renáta See author's posts