Kávé helyett használható gyógynövények


kávé helyett, kávé hatása

Kávé helyett sokkal többfajta egészséges alternatíva használható, mint azt gondoljuk. Bár az arab kávé is gyógynövény, azonban számos más gyógynövény különféle részeiből (mag, gyökér, különféle termések) is készíthetjük a kedvenc reggeli italunkat.

Miért lehet előnyös az alternatív kávépótlók használata?

  • Ha nem bio kávéról van szó, akkor az arab kávé termesztésekor többnyire növényvédő szereket és génmódosított növényeket használnak.
  • A kávé termesztéséhez nagy mennyiségű vízre van szükség: kb. 140 liter vízre egy csésze kávéhoz. Ez nem tesz jót a környezetnek.
  • Néhányan érzékenyek az arab kávéra, mivel felnyomja a vérnyomásukat.

 

Melyik növényeket használhatjunk kávé helyett?

árpa, maláta

1. Malátakávé:

A malátakávé árpából készül: az érett árpa szemeket vízbe áztatják és csíráztatják. A gabona saját enzimjei részben a benne lévő keményítőt maláta cukorrá alakítják. A szemeket ezt követően megszárítják és megpirítják. Ez a folyamat karamellizálja a maláta cukrot, és megteremti a kávészerű ízt és a barna színt. Az elkészítéséhez forró vizet öntünk a könnyen oldódó porra.

A malátakávé az arab kávénak jó alternatívája hogy koffein mentes, és az alacsonyabb cserzöanyag tartalomnak köszönhetően gyomorbarát. Mivel a magas hőmérsékleten való pörkölés során akrilamid keletkezhet, nem szabad naponta két-három csészénél többet inni.

rozs, gabona, kávé helyett

2. Gabonakávé:

Gabonakávé sokféle gabonából készíthető: tönkölyből, rozsból, árpából és kukoricából egyaránt.

A malátakávé és a gabonakávé közötti különbség az, hogy a gabonaszemek nem csíráznak. A gabonakávé nem tartalmaz malátacukrot, és csak az ínyencek számára való a nagyobb mennyiségű keserű anyag miatt. A gabonakávét különféle gabonából készíthetik: tönkölyből, rozsból, árpából és ritkán kukoricából.

Különösen a tönkölykávé emésztésre gyakorolt hatása említendő meg. Az enyhén keserű ízek serkentik a máj és az epe működését.

Ezenkívül a gabonakávé sok kiváló minőségű fehérjét, komplex szénhidrátot és számos nyomelemet, ásványi anyagot és létfontosságú anyagot tartalmaz. Mivel az akrilamidról néhány évvel ezelőtt kimutatták, hogy a gabonakávéban is megtalálható, ezért naponta két-három csészével többet ne fogyasszon!

mezei katáng, vad cikória, katángkóró, kvíz

3. Cikóriakávé:

A cikóriakávé a közönséges cikória, vagy mezei katáng (Cichorium intybus) gyökereiből készül. A gyökereket apró darabokra vágjuk, szárítjuk, majd megpirítjuk. A gyökerekben lévő gyümölcslé pörkölés közben karamellizálódik, és a cikóriakávénak arab kávészerű ízt ad. Még Hippokratész is tudta, mennyire egészségesek a gyökerek.

Frissen segít a tüdő tuberkulózis esetén, főzve hatásos sárgaság és a máj megnagyobbodása ellen.

csillagfürt, kávé helyett

4. Csillagfürt (Lupine) kávé:

Ebben az esetben a kávé az édes csillagfürtből készül. A növény a hüvelyesek családjába tartozik, és a hagyományos csillagfürtökkel ellentétben nem mérgező. Magjait szárítják és finoman megpörkölik – ezért a csillagfürt kávé nagyon kevés keserű anyagot tartalmaz. A lupine, csillagfürt kávé nagyon aromás és megközelíti a babkávé ízét. Mint minden kávépótló, ez sem tartalmaz koffeint. Az arab kávéval ellentétben a csillagfürt kávé gluténmentes és nagyon alacsony savtartalmú. Az édes csillagfürt sok fehérjét, különféle vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaz.

Szeretném hozzáfűzni hogy csak a fehér virágú csillagfürtöt fogyassza!

A fehér csillagfürt a szója alternatívájaként is használható: magvainak fehérjetartalma eléri a 34-42%-ot. Keserű- és édesmagvú változatai ismertek, előbbiek mérgezőek és fogyasztásra nem alkalmasak. A Földközi-tenger térségében a szegényebb lakosság olyan módon fogyasztotta a magokat, hogy a mérgező alkaloidtartalmát előzőleg napokig tartó áztatással eltávolították.

 

gyermekláncfű, vírusellenes gyógynövények

5. Pitypang gyökér kávé:

A pitypang gyökereit ősszel lehet gyűjteni. Ekkor a növény föld feletti része visszahúzódik, és az összes tápanyag összegyűlik a gyökérben. A benne található keserű taraxin növeli a gyomornedv termelését, serkenti az emésztést és az epetermelést. Éppen ezért ez a kávé alternatíva segíthet az emésztési problémákban.

Alaposan tisztítsa meg a frissen ásott gyökereket, és hagyja megszáradni körülbelül egy napig. Ezután apró darabokra vágva, egy serpenyőben kis lángon pirítsa meg őket, amíg a gyökerek világosbarnává nem válnak. Ha a gyökérdarabok kihűltek akkor a turmixgéppel porrá zúzhatja őket. Az ízletes, erős csésze pitypang kávéhoz tegyen egy kanállal a teaszűrőbe, és öntsön rá forró vizet.

Májgondjai vannak? Rágcsáljon naponta 2-3 pitypang szárat.

Tudta, hogy a pitypang levelek tavasszal zsengén salátaként is fogyaszthatók és fiatalítanak? Íze nagyon hasonlít a rukkola ízéhez.

 

makk, kávé helyett

6. Makk-kávé:

A csináld magad őszi kávé alternatívája a makk-kávé. A regionális termék nemcsak jó ökológiai egyensúlyával, hanem keserű és enyhén fűszeres ízével is lenyűgöz. A „kávé” stimulálja az emésztést és segít a gyomorégés ellen a gyomorsavtermelés szabályozásával.

A makk-kávé könnyen elkészíthető:

Először melegítse meg a makkot egy serpenyőben – ez kitágítja a belső magot és megkönnyíti a hámozást. A hámozott magokat egy-két napig áztassuk. Időnként keverjük meg, és cseréljük ki a vizet. Ez eltávolítja a bennük lévő tanninokat. Ezután csöpögtessük le a makkot, és pirítsuk meg, mint a gesztenyét 120 °C-on a sütőben. Ezután őröljük meg és készítsük el, mint a szokásos kávét.

A makk-kávé állítólag segít enyhíteni az emésztési zavarokat és jót tesz az idegességnek.

 

csipkebogyó, vadrózsa, gyepűrózsa, ebrózsa, hecsedli, kutyarózsa, csipke, bicske, csitkenye, csipkerózsa, csipkebokor, csipkebogyó

Csipkebogyó-kávé:

A csipkebogyó lekvár vagy tea elterjedt – a csipkebogyó-kávé viszont még mindig valami különleges számunkra.

Csipkebogyó-kávé elkészítése:

Mossa meg a magokat, távolítsa el a szőrszálakat, és hagyja megszáradni. Ezután megpiríthatja a magokat a serpenyőben vagy sütöben. Majd őrölje meg és készítse el, mint az arab kávét. A csipkebogyó-kávé állítólag jó gyógymód a gyomorgyulladás ellen. A csipkebogyó sok C-vitamin tartalma sajnos nem hőálló, annak a jótékony hatása a csipkebogyó-kávéban nem érvényesül.

Olaszországban a kávépótló, mint „orzo”, minden eszpresszó bárban kapható és minden generáció élvezi.

Franciaországban és Németországban a csipkebogyó-kávé, mint instant keverék kapható.

Mivel a kávépótló nem tartalmaz koffeint, ezért magas vérnyomásban szenvedők, 7 éves kortól gyermekek és idősek is fogyaszthatják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük