Barion Pixel

Kávé helyett sokkal többfajta egészséges alternatíva használható, mint azt gondoljuk. Bár az arab kávé is gyógynövény, azonban számos más gyógynövény különféle részeiből (mag, gyökér, különféle termések) is készíthetjük a kedvenc reggeli italunkat.

Miért lehet előnyös az alternatív kávépótlók használata?

  • Ha nem bio kávéról van szó, akkor az arab kávé termesztésekor többnyire növényvédő szereket és génmódosított növényeket használnak.
  • A kávé termesztéséhez nagy mennyiségű vízre van szükség: kb. 140 liter vízre egy csésze kávéhoz. Ez nem tesz jót a környezetnek.
  • Néhányan érzékenyek az arab kávéra, mivel felnyomja a vérnyomásukat.

 

Melyik növényeket használhatjunk kávé helyett?

árpa, maláta

1. Malátakávé:

A malátakávé árpából készül: az érett árpa szemeket vízbe áztatják és csíráztatják. A gabona saját enzimjei részben a benne lévő keményítőt maláta cukorrá alakítják. A szemeket ezt követően megszárítják és megpirítják. Ez a folyamat karamellizálja a maláta cukrot, és megteremti a kávészerű ízt és a barna színt. Az elkészítéséhez forró vizet öntünk a könnyen oldódó porra.

A malátakávé az arab kávénak jó alternatívája hogy koffein mentes, és az alacsonyabb cserzöanyag tartalomnak köszönhetően gyomorbarát. Mivel a magas hőmérsékleten való pörkölés során akrilamid keletkezhet, nem szabad naponta két-három csészénél többet inni.

rozs, gabona, kávé helyett

2. Gabonakávé:

Gabonakávé sokféle gabonából készíthető: tönkölyből, rozsból, árpából és kukoricából egyaránt.

A malátakávé és a gabonakávé közötti különbség az, hogy a gabonaszemek nem csíráznak. A gabonakávé nem tartalmaz malátacukrot, és csak az ínyencek számára való a nagyobb mennyiségű keserű anyag miatt. A gabonakávét különféle gabonából készíthetik: tönkölyből, rozsból, árpából és ritkán kukoricából.

Különösen a tönkölykávé emésztésre gyakorolt hatása említendő meg. Az enyhén keserű ízek serkentik a máj és az epe működését.

Ezenkívül a gabonakávé sok kiváló minőségű fehérjét, komplex szénhidrátot és számos nyomelemet, ásványi anyagot és létfontosságú anyagot tartalmaz. Mivel az akrilamidról néhány évvel ezelőtt kimutatták, hogy a gabonakávéban is megtalálható, ezért naponta két-három csészével többet ne fogyasszon!

mezei katáng, vad cikória, katángkóró, kvíz

3. Cikóriakávé:

A cikóriakávé a közönséges cikória, vagy mezei katáng (Cichorium intybus) gyökereiből készül. A gyökereket apró darabokra vágjuk, szárítjuk, majd megpirítjuk. A gyökerekben lévő gyümölcslé pörkölés közben karamellizálódik, és a cikóriakávénak arab kávészerű ízt ad. Még Hippokratész is tudta, mennyire egészségesek a gyökerek.

Frissen segít a tüdő tuberkulózis esetén, főzve hatásos sárgaság és a máj megnagyobbodása ellen.

csillagfürt, kávé helyett

4. Csillagfürt (Lupine) kávé:

Ebben az esetben a kávé az édes csillagfürtből készül. A növény a hüvelyesek családjába tartozik, és a hagyományos csillagfürtökkel ellentétben nem mérgező. Magjait szárítják és finoman megpörkölik – ezért a csillagfürt kávé nagyon kevés keserű anyagot tartalmaz. A lupine, csillagfürt kávé nagyon aromás és megközelíti a babkávé ízét. Mint minden kávépótló, ez sem tartalmaz koffeint. Az arab kávéval ellentétben a csillagfürt kávé gluténmentes és nagyon alacsony savtartalmú. Az édes csillagfürt sok fehérjét, különféle vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaz.

Szeretném hozzáfűzni hogy csak a fehér virágú csillagfürtöt fogyassza!

A fehér csillagfürt a szója alternatívájaként is használható: magvainak fehérjetartalma eléri a 34-42%-ot. Keserű- és édesmagvú változatai ismertek, előbbiek mérgezőek és fogyasztásra nem alkalmasak. A Földközi-tenger térségében a szegényebb lakosság olyan módon fogyasztotta a magokat, hogy a mérgező alkaloidtartalmát előzőleg napokig tartó áztatással eltávolították.

 

gyermekláncfű, vírusellenes gyógynövények

5. Pitypang gyökér kávé:

A pitypang gyökereit ősszel lehet gyűjteni. Ekkor a növény föld feletti része visszahúzódik, és az összes tápanyag összegyűlik a gyökérben. A benne található keserű taraxin növeli a gyomornedv termelését, serkenti az emésztést és az epetermelést. Éppen ezért ez a kávé alternatíva segíthet az emésztési problémákban.

Alaposan tisztítsa meg a frissen ásott gyökereket, és hagyja megszáradni körülbelül egy napig. Ezután apró darabokra vágva, egy serpenyőben kis lángon pirítsa meg őket, amíg a gyökerek világosbarnává nem válnak. Ha a gyökérdarabok kihűltek akkor a turmixgéppel porrá zúzhatja őket. Az ízletes, erős csésze pitypang kávéhoz tegyen egy kanállal a teaszűrőbe, és öntsön rá forró vizet.

Májgondjai vannak? Rágcsáljon naponta 2-3 pitypang szárat.

Tudta, hogy a pitypang levelek tavasszal zsengén salátaként is fogyaszthatók és fiatalítanak? Íze nagyon hasonlít a rukkola ízéhez.

 

makk, kávé helyett

6. Makk-kávé:

A csináld magad őszi kávé alternatívája a makk-kávé. A regionális termék nemcsak jó ökológiai egyensúlyával, hanem keserű és enyhén fűszeres ízével is lenyűgöz. A “kávé” stimulálja az emésztést és segít a gyomorégés ellen a gyomorsavtermelés szabályozásával.

A makk-kávé könnyen elkészíthető:

Először melegítse meg a makkot egy serpenyőben – ez kitágítja a belső magot és megkönnyíti a hámozást. A hámozott magokat egy-két napig áztassuk. Időnként keverjük meg, és cseréljük ki a vizet. Ez eltávolítja a bennük lévő tanninokat. Ezután csöpögtessük le a makkot, és pirítsuk meg, mint a gesztenyét 120 °C-on a sütőben. Ezután őröljük meg és készítsük el, mint a szokásos kávét.

A makk-kávé állítólag segít enyhíteni az emésztési zavarokat és jót tesz az idegességnek.

 

csipkebogyó, vadrózsa, gyepűrózsa, ebrózsa, hecsedli, kutyarózsa, csipke, bicske, csitkenye, csipkerózsa, csipkebokor, csipkebogyó

Csipkebogyó-kávé:

A csipkebogyó lekvár vagy tea elterjedt – a csipkebogyó-kávé viszont még mindig valami különleges számunkra.

Csipkebogyó-kávé elkészítése:

Mossa meg a magokat, távolítsa el a szőrszálakat, és hagyja megszáradni. Ezután megpiríthatja a magokat a serpenyőben vagy sütöben. Majd őrölje meg és készítse el, mint az arab kávét. A csipkebogyó-kávé állítólag jó gyógymód a gyomorgyulladás ellen. A csipkebogyó sok C-vitamin tartalma sajnos nem hőálló, annak a jótékony hatása a csipkebogyó-kávéban nem érvényesül.

Olaszországban a kávépótló, mint “orzo”, minden eszpresszó bárban kapható és minden generáció élvezi.

Franciaországban és Németországban a csipkebogyó-kávé, mint instant keverék kapható.

Mivel a kávépótló nem tartalmaz koffeint, ezért magas vérnyomásban szenvedők, 7 éves kortól gyermekek és idősek is fogyaszthatják.

A szerző