Ez a grillezett padlizsán recept könnyű körettel egy remek és egyszerű nyári étel szezonális alapanyagokból.
Ha van a közelünkben keleti élelmiszereket árusító üzlet (ún. arab bolt), akkor ehhez a recepthez beszerezhetjük a fokhagymás-korianderes ízesítésű kuszkuszt. Egyébként nagyon finom friss fokhagymával és kerti korianderrel és így is pillanatok alatt elkészíthető.
Tálaljunk mellé ropogós zöldsalátát!
A padlizsán kedvező hatásai, gyógyhatásai
A padlizsán szintán a fogyókúrás ételek közé tartozik, főleg azon vegán recept változatok, amelyek sajtot nem tartalmaznak. Ugyanakkor hátránya, hogy a sütés során sok zsiradékot képes magába szívni. Ezért azt a receptet is olívaolaj elkészítésével ajánljuk.
A legízletesebbek a fiatal, 5-8 cm átmérőjű, kemény, csillogóan sima héjú, élénkzöld kocsányú és csészelevelű padlizsánok. Az idősebb példányok elfásodhatnak és keserűvé válhatnak. Ezért érdemes egy ideig sós vízben, vagy sóban “áztatni”, hogy az esetleges keserű íze elmenjen. Sózás hatására a padlizsán kevesebb olajat képes megkötni a sütéskor.
Európában a padlizsánt csak mint dísznövényt tartották számon évszázadokon keresztül. A közhiedelem ugyanis azt tartotta, hogy az elfogyasztása rossz lehelletet, elmebajt, epilepsziás rohamokat, leprát, sőt rákot okoz.
Az afrikai népi gyógyászatban azonban a padlizsán régóta használatos epilepszia, és görcsrohamok kezelésére. Délkelet-Ázsiában pedig ma is alkalmazzák kanyaró és gyomorrák ellen, noha rákellenes hatása tudományosan nem bizonyított.
A menta jótékony hatásai
A borsmenta étvágygerjesztő, szélhajtó, epeműködést serkentő, idegnyugtató hatású gyógynövény.
Görcsoldó menstruációs zavarok esetén, az emésztőcsatorna és a húgyutak fertőtlenítője, jótékony hatású gyomor- és bélhurut, fejfájás, és epekőkólika esetén.
Jótékony torokbántalom, és rekedtség esetén gargalizálásra, valamint gyulladásokra borogatásként.
A gyomorra, bélre és az epére ható gyógynövények között különleges helyet foglal el a borsmenta.
Görcsszerű gyomor- és bélpanaszok esetében, különösen ha azokat puffadás és bűzös, habos széklet kíséri, az enyhén meleg, kortyonként fogyasztott borsmentatea gyors megkönnyebbülést hoz. Ugyanez érvényes a hasmenés esetében is. A borsmentából készült tea ezen kívül fokozza az epekiválasztást és -termelést, megnyugtatja a “megbolygatott” epét és enyhíti az akut állapotban lévő epekólikás fájdalmat.
Ha álmosak, fáradtak vagyunk, a halántékunk két oldalán dörzsöljük be mentaolajjal (vagy mentolos olajjal).
Hányinger esetén is alkalmazható. Néhány csepp az olajból jól használható a légzés segítésére.
A fokhagyma kedvező élettani hatásai, gyógyhatásai
A fokhagyma eredetileg Közép-Ázsiából a Tien-San hegység vidékéről származik. A vándor mongol törzsek vitték magukkal először Kínába, majd onnan folyamatosan terjedt el a világ minden részén. Az agyagos, homokos talajt és a szárazabb, melegebb éghajlatot kedveli. Köztudomású, hogy a finomabb íz és a jobb minőség elérése céljából a vegetációs időszakban kifejezetten tilos trágyázni, és el kell távolítani róla a virágokat.
A fokhagymát az ősi kultúrák is ismerték, az emberiség több mint 5000 éve használja főzésre és gyógyításra egyaránt. Fokhagymát ettek már az egyiptomi piramisokat építő munkások, később a római és a kelta harcosok, valamint a gladiátorok is, hogy erejüket növeljék. A középkorban pedig a pestis és egyéb fertőző betegségek ellen alkalmazták.
Fertőtlenítő hatása már több évszázada ismert. Az első világháborúban, még az antibiotikumok megjelenése előtt, friss fokhagymalével fertőtlenítették a nyílt sebeket. Kis termetű, lágy szárú, évelő gyógy- és fűszernövény, igazi konyhai csodanövény.
Antiszeptikus hatását szerte a világon évezredek óta ismerik.
A hagymafélék (Alliceae) családban a sajátos “hagymaszagot” S-alkil-L-ciszteinszulfoxid speciális vegyület adja, amit az allin liáz enzim hasít, és számos bomlás- és végtermék jön létre. Ezek különböző di-, tri- és polialkilszulfidok.
A vöröshagyma (Allium cepa) esetében fő princípium a propánthiál-S-oxid, a fokhagymánál (Allium sativum) alliin, allicin, illetve ajoén stb… Mindezen vegyületek, valamint szteroidszaponinok, kelidonsav és mások felelősek az évszázadok óta tapasztalt és kísérletileg is igazolt antiarterioszklerotikus, koleszterincsökkentő, HDL-fokozó, fibrinolatikus és trombocita-aggregációs gátló hatásért.
Koriander jótékony hatásai
Maximum 60 cm-es, egynyári, az ernyősvirágúak (Umbelliferae vagy Apiaceae) családjába tartozó növény. Ősi kultúrnövény, amelyet Egyiptomban és Indiában elsősorban gyógyító célokra már több mint 3.000 évvel ezelőtt is termesztettek.
A népi hagyomány szerint a koriander nyugalmat, biztonságot és védelmet hoz az otthonunkba. Azok az állapotos kismamák, akik ügyes, okos gyermeket szeretnének, egyenek koriandert mindennap.
Zöld szára kiváló hatású az emésztésre, a húgyutak működésére, valamint bőrkiütésekre. Magja támogatja a gyomornedvek termelődését, javítja az emésztést, a tápanyagok felszívódását és kiváló görcsoldó. Remekül alkalmazható a különböző emésztési problémák kezelésére, különösen, ha azokat hasfájás, vagy hasmenés kíséri.
Jótékonyan hat a zsíranyagcserére. Antibakteriális és gombaölő hatása is van.
Hozzávalók grillezett padlizsán recepthez 2 személyre
- 1 nagy padlizsán
- 12 dkg kuszkusz
- 2 ek. apróra vágott friss menta
- 2 ek. olívaolaj
- fokhagyma
- koriander
- só, őrölt fekete bors
Grillezett padlizsán elkészítése
- Melegítsük elő a grillsütőt magas fokozaton! A padlizsánt vágjuk nagyobb darabokra és keverjük össze az olívaolajjal. Ízesítjük sóval, borssal, majd egy teflon tepsiben időnként megforgatva süssük szép aranybarnára (5-6 perc.).
- Közben készítsük elő a kuszkuszt a csomagoláson lévő utasításnak megfelelően (szükség szerint adjuk hozzá a koriandert és ízlés szerint a fokhagymát). Keverjük hozzá a sült padlizsánt és az apróra vágott mentát. Jól rázzuk össze és máris tálaljuk.