Ghí készítése, a legtökéletesebb indiai ízekért.
Az aranyló ghí – a tradicionális indiai konyha elengedhetetlen kelléke.
A ghít sokszor titulálják olvasztott vajnak a fordításokban, de ennél jóval többet jelent. Tulajdonképpen finomított, tisztított vaj.
Készítésének során ugyanis a vajból minden könnyen romló komponens eltávozik. Érdemes otthon is elkészíteni, nincs benne semmi ördöngösség.
A ghí készítése
Jobb minőségű vajat felteszünk lassú tűzön melegedni, és figyelünk, nehogy égjen.
Várjuk meg, amíg teljesen elolvad. Nem kell kevergetni, és csakis takarék lángon szabad elkészíteni.
Miután a vaj teljesen elolvadt, a nedvesség nagy része elpárolog.
A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a megolvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg.
A habot leszedve, és a fehér alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí, azaz a tisztított vaj.
Miután a hab megjelent, a lángot elzárhatjuk.
A hab egyszerű kanállal való eltávolítása után az aranyszínű vajat egy kendőn-szűrőn tiszta üvegbe szűrjük át vigyázva, hogy az alsó, lesült fehér réteg ne kerüljön “folyékony” aranyunkba.
Ha kihűlt, már fogyasztható is.
A tökéletes ghí készítés titka – a minőségi vaj
A jó vaj zsiradéktartalma 82 % körül van.
Ha azonban csak 82 % -a zsír, akkor mást is tartalmaz, mégpedig a tej vízben oldódó szilárd halmazállapotú részeit (2 %), és vizet (max. 16 %).
Ha ettől megtisztítjuk, akkor ghít kapunk jutalmul, vagyis tiszta zsírt, amit neveznek vajolajnak vagy vajzsírnak is.
Ennek a zsírtartalma 99,6%.
Az ilyen vajolaj 1-2,5 évig is eltartható szobahőmérsékleten.
Mit tartalmaz a ghí?
A ghí az egyik természetes forrása az A-vitaminnak (látás); megtalálható benne a D-vitamin (csontok), az E-vitamin (egészséges bőr, haj és körmök), a K-vitamin (egészséges sejtműködés), valamint létfontosságú antioxidánsok.
65 % telített zsírsavat, 25 % egyszeresen telítetlen zsírsavat, 5 % többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, valamint számos esszenciális zsírsavat, Omega-3 és Omega-6 zsírsavat is.
Mit NEM tartalmaz a ghí?
Nincs benne laktóz, tehát laktózérzékenyek is fogyaszthatják, nincs benne tartósítószer, sem adalékanyag.
Miért ajánlott a ghí készítése, mire jó a ghí?
- Nem avasodik meg, sokáig tárolható, nem kell hűtőben tartani.
- Magas a “füstpontja”: 190°C fok körüli, egyes források szerint 250°C fok. Ez azt jelenti, hogy ilyen magas hőmérsékleten sem ég, süthetünk-főzhetünk vele bátran.
- Csökkenti a testzsírt és növeli a sovány izomtömeget.
- Csökkenti a szérum koleszterinszintet (azaz az össz-koleszterin-szintet).
- Segíti az emésztést és a felszívódást, stimulálja a gyomorsavat.
- Székrekedés, fekély esetén is javallott.
- Tisztítja a szervezetet, a májat, epevezetéket.
- Növeli az immunitást.
- “Olajozza” az ízületeket (jógiknak kötelező a fogyasztása!!!).
- Gyulladáscsökkentő.
- Az ájurvéda szerint a test és elme koordinátora, segíti az agyműködést, javítja a memóriát, fiatalító és hosszú életet elősegítő hatású.
- Kiegyenlítő, harmonizáló, az ájurvédikus gyógyszerek gyakori összetevője.
- A táplálkozáson túl használják masszázshoz, szépítkezéshez, pañcakarma-terápiához.
- Elősegíti a sebek gyógyulását.
- A bőr védelmezője.
- Gazdag antioxidánsokban, erősíti az immunrendszert, vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
- Linolsav jelenlétét mutatták ki benne, ami gátolja a rákos sejtek növekedését, és a szívbetegségek megelőzésében van legfőbb szerepe.