2023. március 27. hétfő | dr Jung Andrea Ghí készítése, a legtökéletesebb indiai ízekért. Az aranyló ghí – a tradicionális indiai konyha elengedhetetlen kelléke. A ghít sokszor titulálják olvasztott vajnak a fordításokban, de ennél jóval többet jelent. Tulajdonképpen finomított, tisztított vaj. Készítésének során ugyanis a vajból minden könnyen romló komponens eltávozik. Érdemes otthon is elkészíteni, nincs benne semmi ördöngösség. A ghí készítése Jobb minőségű vajat felteszünk lassú tűzön melegedni, és figyelünk, nehogy égjen. Várjuk meg, amíg teljesen elolvad. Nem kell kevergetni, és csakis takarék lángon szabad elkészíteni. Miután a vaj teljesen elolvadt, a nedvesség nagy része elpárolog. A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a megolvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg. A habot leszedve, és a fehér alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí, azaz a tisztított vaj. Miután a hab megjelent, a lángot elzárhatjuk. A hab egyszerű kanállal való eltávolítása után az aranyszínű vajat egy kendőn-szűrőn tiszta üvegbe szűrjük át vigyázva, hogy az alsó, lesült fehér réteg ne kerüljön „folyékony” aranyunkba. Ha kihűlt, már fogyasztható is. A tökéletes ghí készítés titka – a minőségi vaj A jó vaj zsiradéktartalma 82 % körül van. Ha azonban csak 82 % -a zsír, akkor mást is tartalmaz, mégpedig a tej vízben oldódó szilárd halmazállapotú részeit (2 %), és vizet (max. 16 %). Ha ettől megtisztítjuk, akkor ghít kapunk jutalmul, vagyis tiszta zsírt, amit neveznek vajolajnak vagy vajzsírnak is. Ennek a zsírtartalma 99,6%. Az ilyen vajolaj 1-2,5 évig is eltartható szobahőmérsékleten. Mit tartalmaz a ghí? A ghí az egyik természetes forrása az A-vitaminnak (látás); megtalálható benne a D-vitamin (csontok), az E-vitamin (egészséges bőr, haj és körmök), a K-vitamin (egészséges sejtműködés), valamint létfontosságú antioxidánsok. 65 % telített zsírsavat, 25 % egyszeresen telítetlen zsírsavat, 5 % többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, valamint számos esszenciális zsírsavat, Omega-3 és Omega-6 zsírsavat is. Mit NEM tartalmaz a ghí? Nincs benne laktóz, tehát laktózérzékenyek is fogyaszthatják, nincs benne tartósítószer, sem adalékanyag. Miért ajánlott a ghí készítése, mire jó a ghí? Nem avasodik meg, sokáig tárolható, nem kell hűtőben tartani. Magas a „füstpontja”: 190°C fok körüli, egyes források szerint 250°C fok. Ez azt jelenti, hogy ilyen magas hőmérsékleten sem ég, süthetünk-főzhetünk vele bátran. Csökkenti a testzsírt és növeli a sovány izomtömeget. Csökkenti a szérum koleszterinszintet (azaz az össz-koleszterin-szintet). Segíti az emésztést és a felszívódást, stimulálja a gyomorsavat. Székrekedés, fekély esetén is javallott. Tisztítja a szervezetet, a májat, epevezetéket. Növeli az immunitást. „Olajozza” az ízületeket (jógiknak kötelező a fogyasztása!!!). Gyulladáscsökkentő. Az ájurvéda szerint a test és elme koordinátora, segíti az agyműködést, javítja a memóriát, fiatalító és hosszú életet elősegítő hatású. Kiegyenlítő, harmonizáló, az ájurvédikus gyógyszerek gyakori összetevője. A táplálkozáson túl használják masszázshoz, szépítkezéshez, pañcakarma-terápiához. Elősegíti a sebek gyógyulását. A bőr védelmezője. Gazdag antioxidánsokban, erősíti az immunrendszert, vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Linolsav jelenlétét mutatták ki benne, ami gátolja a rákos sejtek növekedését, és a szívbetegségek megelőzésében van legfőbb szerepe. Forrás: Tradícionális India