Barion Pixel

Ghí készítése, a legtökéletesebb indiai ízekért.

 

Az aranyló ghí – a tradicionális indiai konyha elengedhetetlen kelléke.

A ghít sokszor titulálják olvasztott vajnak a fordításokban, de ennél jóval többet jelent. Tulajdonképpen finomított, tisztított vaj.

Készítésének során ugyanis a vajból minden könnyen romló komponens eltávozik. Érdemes otthon is elkészíteni, nincs benne semmi ördöngösség.

A ghí készítése

Jobb minőségű vajat felteszünk lassú tűzön melegedni, és figyelünk, nehogy égjen.

Várjuk meg, amíg teljesen elolvad. Nem kell kevergetni, és csakis takarék lángon szabad elkészíteni.

Miután a vaj teljesen elolvadt, a nedvesség nagy része elpárolog.

A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a megolvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg.

A habot leszedve, és a fehér alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí, azaz a tisztított vaj.

Miután a hab megjelent, a lángot elzárhatjuk.

A hab egyszerű kanállal való eltávolítása után az aranyszínű vajat egy kendőn-szűrőn tiszta üvegbe szűrjük át vigyázva, hogy az alsó, lesült fehér réteg ne kerüljön “folyékony” aranyunkba.

Ha kihűlt, már fogyasztható is.

 

A tökéletes ghí készítés titka – a minőségi vaj

A jó vaj zsiradéktartalma 82 % körül van.

Ha azonban csak 82 % -a zsír, akkor mást is tartalmaz, mégpedig a tej vízben oldódó szilárd halmazállapotú részeit (2 %), és vizet (max. 16 %).

Ha ettől megtisztítjuk, akkor ghít kapunk jutalmul, vagyis tiszta zsírt, amit neveznek vajolajnak vagy vajzsírnak is.

Ennek a zsírtartalma 99,6%.

Az ilyen vajolaj 1-2,5 évig is eltartható szobahőmérsékleten.

 

Mit tartalmaz a ghí?

A ghí az egyik természetes forrása az A-vitaminnak (látás); megtalálható benne a D-vitamin (csontok), az E-vitamin (egészséges bőr, haj és körmök), a K-vitamin (egészséges sejtműködés), valamint létfontosságú antioxidánsok.

65 % telített zsírsavat, 25 % egyszeresen telítetlen zsírsavat, 5 % többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, valamint számos esszenciális zsírsavat, Omega-3 és Omega-6 zsírsavat is.

 

Mit NEM tartalmaz a ghí?

Nincs benne laktóz, tehát laktózérzékenyek is fogyaszthatják, nincs benne tartósítószer, sem adalékanyag.

 

Miért ajánlott a ghí készítése, mire jó a ghí?

  • Nem avasodik meg, sokáig tárolható, nem kell hűtőben tartani.
  • Magas a “füstpontja”: 190°C fok körüli, egyes források szerint 250°C fok. Ez azt jelenti, hogy ilyen magas hőmérsékleten sem ég, süthetünk-főzhetünk vele bátran.
  • Csökkenti a testzsírt és növeli a sovány izomtömeget.
  • Csökkenti a szérum koleszterinszintet (azaz az össz-koleszterin-szintet).
  • Segíti az emésztést és a felszívódást, stimulálja a gyomorsavat.
  • Székrekedés, fekély esetén is javallott.
  • Tisztítja a szervezetet, a májat, epevezetéket.
  • Növeli az immunitást.
  • “Olajozza” az ízületeket (jógiknak kötelező a fogyasztása!!!).
  • Gyulladáscsökkentő.
  • Az ájurvéda szerint a test és elme koordinátora, segíti az agyműködést, javítja a memóriát, fiatalító és hosszú életet elősegítő hatású.
  • Kiegyenlítő, harmonizáló, az ájurvédikus gyógyszerek gyakori összetevője.
  • A táplálkozáson túl használják masszázshoz, szépítkezéshez, pañcakarma-terápiához.
  • Elősegíti a sebek gyógyulását.
  • A bőr védelmezője.
  • Gazdag antioxidánsokban, erősíti az immunrendszert, vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Linolsav jelenlétét mutatták ki benne, ami gátolja a rákos sejtek növekedését, és a szívbetegségek megelőzésében van legfőbb szerepe.

 

 

A szerző