Barion Pixel

Indiai fűszer, egzotikus étkezések.

Az indiai konyha elengedhetetlen kelléke a sok fűszer, a sok indiai fűszer.

Egy festő palettájához lehet csak hasonlítani az indiai konyha fűszerkínálatát.

Ez természetesen régióról régióra különbözik, de az közös bennük, hogy egy-egy területen legalább harminc különböző fajta fűszert használnak.

Ezekkel az ízek hihetetlen kavalkádját varázsolják elő, hiszen a keleti konyhában a fűszereket nem csak egyszerűen hozzáadják a készülő ételhez, hanem előtte frissen őrölik, darálják, törik, pirítják vagy csak hevítik.

A számtalan fűszerkeverékről még szót sem ejtettünk!

 

Indiai ételek – indiai fűszer

Noha az ételek zöme meglehetősen fűszerezett, ezek nem mindegyike csípős, mint ahogyan azt külföldön gondolják.

A méregerős zöld- és vörös csilipaprika használata elsősorban Dél-Indiában jellemző.

Az indiaiak fűszerként használják a hagymaféléket a gyömbért, de a fűszerek közé sorolják a sót valamint a cukrot is.

A nálunk kizárólag sütemények, édességek ízesítésére szolgáló fahéjt, szegfűszeget, ánizst, kókuszreszeléket Indiában sós ételek alkotórészeként is használják.

A különböző fűszerekből az egyes fogásokhoz először is egy csonszt készítenek.

Ehhez növényi olajat vagy még gyakrabban tisztított vajat, azaz ghít forrósítanak, a darabos fűszereket beledobálják és megpirítják.

Mindegyiknek megvan a maga pirítási ideje, amit figyelembe kell venni.

Az így készült csonsznak homogén az íze, bár gyakran 7-15-féle fűszer is van benne.

A zöldségeket gyakran rögtön ezen párolják.

A leveseknél általában a végén teszik hozzá, ilyenkor hívják masalának.

Majd még egy kicsit főzik vele, hogy az íz jól átjárja.

 

Indiai fűszerek és a táplálkozás

Az ételek és fűszerezésük vallási hagyományokon alapul.

Ne felejtsük el, hogy Indiát az egészséges táplálkozás őshazájának lehet tekinteni, hiszen már az ősi Ayurvéda is leírja a helyes táplálkozási alapelveket.

Az indiai fűszerek legtöbbje – hasonlóan a mi fűszereinkhez – a patikák polcairól került a háztartásokba ételízesítőként.

A fűszereket nemcsak az ételek ízesítésére, hanem gyógyhatásuk miatt is szívesen használják.

Tudvalévő, hogy van amelyik serkenti az emésztést, van amelyik tartósít, az egyik fertőtlenít, a másik növeli az étvágyat.

Némelyik mint például a bors növeli az “odzsas”-t, az édeskömény segíti az anyatej termelést és hajtja a vizeletet, a koriander hűti a testet, a lepkeszeg oldja a bélgörcsöket, a gyömbér többek közt közömbösíti az izzadtságszagot.

A legrégibb édesítőszer a méz, a Rig-Véda szerint a kis méhek által összegyűjtött méz finomabb volt, mint a nagy méheké.

Az indiai konyhát a következő fűszerek teszik igazán speciálissá: gyömbér, kurkuma, római kömény, fehérbors, sárga gyömbér, csilipaprika, koriander, kardamom.

És vannak a magyar konyhából is jól ismert fűszerek, amiket ők is sűrűn használnak, ilyen a fahéj, a bors, a szegfűszeg, a mustármag és a mák.

Az ételek összehangolásakor figyelembe kell venni az ízeket, az emészthetőséget és a tápanyagok feldolgozhatóságát.

A helyes étrend egyaránt tartalmaz fűszeres, édes, savanyú, keserű, száraz, rágható, nedves és pikáns fogást is.

És mindezt általában egyszerre tálalják fel.

Étkezés után pedig ismét fűszereket, mégpedig kissé megpirított édesköményt, kardamom magot rágcsálnak.

Ez segíti étkezés után az emésztést és kellemessé teszi leheletüket.

 

A szerző