Barion Pixel

Ez az egyszerű diós sütemény mandulával is bátran elkészíthető. A dió- és mandulafák gyümölcsei most csak arra várnak, hogy összegyűjtsük a fa alól és egyszerű diós sütemény (vagy mandulás sütemény) készülhessen belőlük.

Ha nem nő ilyen fa a kertünkben, vagy a házunk előtt, felkereshetünk egy piacot is.

De lássuk, mi mindenre jó a dió, a mandula és a többi hozzávaló, melyekből az egyszerű diós sütemény készül!

dió, diófa, kulcsos dió, közönséges dió, közönséges diófa, dió, királydió, nemes dió, pompás dió

Dió

E csonthéjas gyümölcs jellemző hatásait a juglon, az aszkorbinsav és cserzőanyag adja. Használható érelmeszesedés megelőzésére, görvélykór  és vérszegénység kezelésére. Felveszi a harcot a bélférgekkel, vértisztító, enyhíti a gyomor- és bélhurutot illetve a magas vérnyomást.

cink mandula, mandulavaj recept

Mandula

Telítetlen zsírsavtartalma miatt egészségesen látja el a szervezetet a kellő zsiradékkal, és fehérjét is tartalmaz. Többek között gazdag B- és E-vitamin-, valamint kálium, foszfor és cink forrás. Gyomorégés ellen segít napi 2-3 szem mandulabél elrágcsálása. A gyümölcs belső, vékony, barna maghéja szív- és érrendszervédő tulajdonságokkal rendelkezik.


Az egyszerű diós sütemény receptje

Hozzávalók

  • 12 ek. aprított dió vagy mandula
  • 6 ek. darált pirítós kenyér
  • 6 ek. semolina liszt (kemény durum búzából készült liszt)
  • 12 ek. cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 evőkanál fahéj és szegfűszeg
  • 12 db tojás
  • 1 ek. reszelt citromhéj
  • 1 ek. reszelt narancshéj

narancs, egyszerű diós sütemény 

Hozzávalók a sziruphoz

  • 1,5 csésze cukor
  • 2 csésze víz
  • 1 rúd fahéj
  • egy citrom és 1 narancs héja

 

Elkészítés

A diót összekeverjük a semolina liszttel, a darált pirítóssal, a sütőporral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citrusok héjával. Hozzátesszük a cukorral felvert tojássárgáját, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. A keveréket kiolajozott sütőformába tesszük és mérsékelten meleg sütőben megsütjük. E közben elkészítjük a kész sütemény tetejére szánt szirupot.

A sütés végén a szirupot a süteményre öntjük!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

 

A szerző