Ez az egyszerű diós sütemény mandulával is bátran elkészíthető. A dió- és mandulafák gyümölcsei most csak arra várnak, hogy összegyűjtsük a fa alól és egyszerű diós sütemény (vagy mandulás sütemény) készülhessen belőlük.
Ha nem nő ilyen fa a kertünkben, vagy a házunk előtt, felkereshetünk egy piacot is.
De lássuk, mi mindenre jó a dió, a mandula és a többi hozzávaló, melyekből az egyszerű diós sütemény készül!
Dió
E csonthéjas gyümölcs jellemző hatásait a juglon, az aszkorbinsav és cserzőanyag adja. Használható érelmeszesedés megelőzésére, görvélykór és vérszegénység kezelésére. Felveszi a harcot a bélférgekkel, vértisztító, enyhíti a gyomor- és bélhurutot illetve a magas vérnyomást.
Mandula
Telítetlen zsírsavtartalma miatt egészségesen látja el a szervezetet a kellő zsiradékkal, és fehérjét is tartalmaz. Többek között gazdag B- és E-vitamin-, valamint kálium, foszfor és cink forrás. Gyomorégés ellen segít napi 2-3 szem mandulabél elrágcsálása. A gyümölcs belső, vékony, barna maghéja szív- és érrendszervédő tulajdonságokkal rendelkezik.
Az egyszerű diós sütemény receptje
Hozzávalók
- 12 ek. aprított dió vagy mandula
- 6 ek. darált pirítós kenyér
- 6 ek. semolina liszt (kemény durum búzából készült liszt)
- 12 ek. cukor
- 1 tk. sütőpor
- 1 evőkanál fahéj és szegfűszeg
- 12 db tojás
- 1 ek. reszelt citromhéj
- 1 ek. reszelt narancshéj
Hozzávalók a sziruphoz
- 1,5 csésze cukor
- 2 csésze víz
- 1 rúd fahéj
- egy citrom és 1 narancs héja
Elkészítés
A diót összekeverjük a semolina liszttel, a darált pirítóssal, a sütőporral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citrusok héjával. Hozzátesszük a cukorral felvert tojássárgáját, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. A keveréket kiolajozott sütőformába tesszük és mérsékelten meleg sütőben megsütjük. E közben elkészítjük a kész sütemény tetejére szánt szirupot.
A sütés végén a szirupot a süteményre öntjük!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!