Utrica urens Tudjuk, hogy a csalán gyógynövény. Méregtelenítő, salaktalanító hatású. Jó köszvényre és bőrbetegségekre belsőleg alkalmazva, külsőleg pedig jó például a korpás fejbőr leöblítésére. Vasszegényeknek kiváló vaspótló (csak egy érdekesség: ahol csalán nő, ott tudhatjuk, hogy a talajnak van legalább némi vastartalma, hiszen a csalán ezt szívja magába). A csalán további gyógyhatásairól itt olvashatsz: CSALÁN

Tavasszal azonban nem csak teaként élvezhetjük a csalán jótékony hatásait, hanem egészséges főzeléket is készíthetünk belőle. Ugyanis tavasszal a csalán még nem csíp, és a spenóthoz hasonlóan kell elkészíteni. Nagyon finom például egy kis vajban/olajban párolt főtt burgonyával, vagy tükörtojással. A csalánfőzeléket habarhatjuk, ízesíthetjük egy kis tejföllel, tejszínnel, vagy gluténmentes tejpótlókkal ízlés szerint. Burgonyával tálalva nemcsak kitűnő íze van, hanem az emésztőszerveknek is érezhetően jót tesz. Azonban semmi esetre sem szabad túllőni a célon.

Figyelmeztetés! Mint minden gyógyító növényt, úgy a normál adagolásban időkorlátozás nélkül fogyasztható csalánt is túl lehet adagolni. A túladagolás azonban akár vesegörcsöket is okozhat! Túladagolásnak kell tekinteni például, hogyha valaki 5 napon keresztül csak csalánfőzeléket eszik. Csalánfőzeléket csak hetenként egy alkalommal szabad fogyasztani, és azt is csak tavasszal, amíg a zsenge leveleknek nincs “csípős” ízük. Vigyázat! Nem lehet elégszer elmondani, hogy mint minden gyógynövényt, a főzeléknek való csalánt is csak tiszta, szennyeződésmentes helyen szedjük!

Jó étvágyat és jó egészséget kívánunk hozzá!

Amennyiben a csalánnal kapcsolatos további témák iránt is érdeklődsz, erről ITT OLVASHATSZ (Kattints IDE!). Jó böngészést kívánunk!