Bengáli vajas legfinomabb paradicsomleves házilag elkészítve.

A paradicsomleves különböző változata minden nép konyhájában megtalálható. A receptekben általában csak egy valami közös, a paradicsom.

Más az elkészítésük módja, mások a hozzávalók, és mind-mind egészen más ízvilág.

Nem lehet megmondani, hogy melyik a legfinomabb, hiszen mindenkinek a szája íze szerinti fog a legjobban ízleni.

Sokan az olasz paradicsomlevest tartják az igazinak, de ugye minden relatív. Az lesz az igazi, ami számunkra a legjobban ízlik.

Biztos, hogy próba nélkül nem éri meg ítélkezni, ezért ha tehetitek próbáljátok ki a bengáli vajas paradicsomleves is otthonotokban!

Az elkészítés után pedig várjátok a bókokat, és zsebeljétek be a dicséreteket.

 

Bengáli vajas paradicsomleves

E századeleji recept kétségtelenül nyugati hatásról árulkodik, hiszen liszttel sűrítik, fűszerezése azonban bengáli hagyományokat őriz.

A bengáli paradicsomleves télen és nyáron egyaránt kellemes, frissítő első fogás lehet, csípősebb verzióban a téli hideg ellen is hatásos védekezés.

Legfinomabb paradicsomleves – Hozzávalók

  • 4 evőkanál vaj,
  • 1 kg paradicsom,
  • 1 kis alma,
  • 1-2 csípős zöldpaprika,
  • 1/2 babérlevél,
  • 4-5 szem fekete- vagy zöld bors,
  • 1 evőkanál vékony szeletekre vágott friss gyömbérgyökér,
  • 2 kávéskanál őrölt koriander,
  • 5 dl víz,
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt,
  • 1/2 kávéskanál cukor,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1 dl tejszín,
  • vaj, 1 evőkanál
  • 2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél, petrezselyemzöldje vagy kapor

 

paradicsom

 

Bengáli paradicsomleves elkészítése

1 evőkanál vajat megolvasztunk, beleszórjuk a feldarabolt paradicsomot és almát, a vékony karikákra vágott csípős zöldpaprikát, a babérlevelet, a gyömbért és a koriandert.

12 percig főzzük.

Felöntjük 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük, majd szitán áttörjük és hozzáadjuk a fennmaradt vizet.

A maradék vajat megolvasztjuk, átforgatjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a leveshez, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk és még öt percig főzzük.

Tálalás előtt elkeverjük a tejszínnel.

Ekkor már nem szabad forralni!

Minden tányér aljára kis darab vajat teszünk, rámerjük a levest és egy csipet finomra vágott zöldfűszerrel díszítjük.

Különösen finom, ha a vajat elkeverjük egy kis csípős pirospaprikával, őrölt mustárral, tormával, sóval és borssal, mielőtt a leveshez adnánk.

Jó étvágyat kívánunk!

A szerző