2022. augusztus 12. péntek | dr Jung Andrea Bengáli vajas legfinomabb paradicsomleves házilag elkészítve. A paradicsomleves különböző változata minden nép konyhájában megtalálható. A receptekben általában csak egy valami közös, a paradicsom. Más az elkészítésük módja, mások a hozzávalók, és mind-mind egészen más ízvilág. Nem lehet megmondani, hogy melyik a legfinomabb, hiszen mindenkinek a szája íze szerinti fog a legjobban ízleni. Sokan az olasz paradicsomlevest tartják az igazinak, de ugye minden relatív. Az lesz az igazi, ami számunkra a legjobban ízlik. Biztos, hogy próba nélkül nem éri meg ítélkezni, ezért ha tehetitek próbáljátok ki a bengáli vajas paradicsomleves is otthonotokban! Az elkészítés után pedig várjátok a bókokat, és zsebeljétek be a dicséreteket. Bengáli vajas paradicsomleves E századeleji recept kétségtelenül nyugati hatásról árulkodik, hiszen liszttel sűrítik, fűszerezése azonban bengáli hagyományokat őriz. A bengáli paradicsomleves télen és nyáron egyaránt kellemes, frissítő első fogás lehet, csípősebb verzióban a téli hideg ellen is hatásos védekezés. Legfinomabb paradicsomleves – Hozzávalók 4 evőkanál vaj, 1 kg paradicsom, 1 kis alma, 1-2 csípős zöldpaprika, 1/2 babérlevél, 4-5 szem fekete- vagy zöld bors, 1 evőkanál vékony szeletekre vágott friss gyömbérgyökér, 2 kávéskanál őrölt koriander, 5 dl víz, 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, 1/2 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 dl tejszín, vaj, 1 evőkanál 2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél, petrezselyemzöldje vagy kapor Bengáli paradicsomleves elkészítése 1 evőkanál vajat megolvasztunk, beleszórjuk a feldarabolt paradicsomot és almát, a vékony karikákra vágott csípős zöldpaprikát, a babérlevelet, a gyömbért és a koriandert. 12 percig főzzük. Felöntjük 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük, majd szitán áttörjük és hozzáadjuk a fennmaradt vizet. A maradék vajat megolvasztjuk, átforgatjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a leveshez, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk és még öt percig főzzük. Tálalás előtt elkeverjük a tejszínnel. Ekkor már nem szabad forralni! Minden tányér aljára kis darab vajat teszünk, rámerjük a levest és egy csipet finomra vágott zöldfűszerrel díszítjük. Különösen finom, ha a vajat elkeverjük egy kis csípős pirospaprikával, őrölt mustárral, tormával, sóval és borssal, mielőtt a leveshez adnánk. Jó étvágyat kívánunk! Forrás: Tradícionális India