Bengáli vajas legfinomabb paradicsomleves házilag elkészítve.
A paradicsomleves különböző változata minden nép konyhájában megtalálható. A receptekben általában csak egy valami közös, a paradicsom.
Más az elkészítésük módja, mások a hozzávalók, és mind-mind egészen más ízvilág.
Nem lehet megmondani, hogy melyik a legfinomabb, hiszen mindenkinek a szája íze szerinti fog a legjobban ízleni.
Sokan az olasz paradicsomlevest tartják az igazinak, de ugye minden relatív. Az lesz az igazi, ami számunkra a legjobban ízlik.
Biztos, hogy próba nélkül nem éri meg ítélkezni, ezért ha tehetitek próbáljátok ki a bengáli vajas paradicsomleves is otthonotokban!
Az elkészítés után pedig várjátok a bókokat, és zsebeljétek be a dicséreteket.
Bengáli vajas paradicsomleves
A bengáli paradicsomleves télen és nyáron egyaránt kellemes, frissítő első fogás lehet, csípősebb verzióban a téli hideg ellen is hatásos védekezés.
Legfinomabb paradicsomleves – Hozzávalók
- 4 evőkanál vaj,
- 1 kg paradicsom,
- 1 kis alma,
- 1-2 csípős zöldpaprika,
- 1/2 babérlevél,
- 4-5 szem fekete- vagy zöld bors,
- 1 evőkanál vékony szeletekre vágott friss gyömbérgyökér,
- 2 kávéskanál őrölt koriander,
- 5 dl víz,
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 1/2 kávéskanál cukor,
- 1 kávéskanál só,
- 1 dl tejszín,
- vaj, 1 evőkanál
- 2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél, petrezselyemzöldje vagy kapor
Bengáli paradicsomleves elkészítése
1 evőkanál vajat megolvasztunk, beleszórjuk a feldarabolt paradicsomot és almát, a vékony karikákra vágott csípős zöldpaprikát, a babérlevelet, a gyömbért és a koriandert.
12 percig főzzük.
Felöntjük 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük, majd szitán áttörjük és hozzáadjuk a fennmaradt vizet.
A maradék vajat megolvasztjuk, átforgatjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a leveshez, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk és még öt percig főzzük.
Tálalás előtt elkeverjük a tejszínnel.
Ekkor már nem szabad forralni!
Minden tányér aljára kis darab vajat teszünk, rámerjük a levest és egy csipet finomra vágott zöldfűszerrel díszítjük.
Különösen finom, ha a vajat elkeverjük egy kis csípős pirospaprikával, őrölt mustárral, tormával, sóval és borssal, mielőtt a leveshez adnánk.