A népi orvosláson kívül kevesen gondolják, hogy a sárgarépa nemcsak jóízű főzelék, hanem gyógynövény is. A magyar gyógynövénykönyvek sem említik a sárgarépát. Nézzük pedig, hogy milyen sok betegségre használható:

  1. A reszelt sárgarépa kiválóan használható mellgyulladásra: nem engedi kifakadni, lelohasztja a duzzanatot.
  2. A tejben forralt reszelt sárgarépát tegyük tiszta ruhába (konyharuhába például) és olyan melegen, amilyen meleget csak a bőrünk kibír tegyük a problémás bőrfelületre. Ez a recept jó a már fent említett mellgyulladásra, kelésre és más gennyes (pyrogen) bőrbajok ellen. Gyakorlatilag “megérleli” és kifakasztja a problémás részt, valamint összehúzza a gennyet.
  3. Heinz Görz receptje: reszeljük le a sárgarépát, a nedvét nyerjük ki, ezt a levet használhatjuk borogatásként égésre, fagyásra, sebkezelésre. Görz a gyógynövényes könyvében (Heinz Görz: Grosses Krauter- und Gewürzbuch, Falken Verlag, Niederhausen/Taunus, 1974) említ még egy másik nagyszerű receptet. E szerint mézet kell sárgarépa reszelékkel, vagy répalével összekeverni és ezzel kell a már kialakult fekélyt kezelni. A javaslatunk az, hogy ha lehetséges, ehhez réti mézet használjunk.
  4. Richard Willfort receptje: fekélyre friss sárgarépalevet kell csepegtetni, vagy vékonyra szelt sárgarépa szeletet kell rátenni, óránként megújítva. Rosszul gyógyuló sebre sárgarépa szelet kell helyezni, metszéslapjával rátéve. Ez a módszer Willfort szerint a gennykeltőkkel fertőzött sebek kezelésére is alkalmas.

További, a sárgarépa gyógyhatásaival foglalkozó cikkeket itt olvashatsz:

SÁRGARÉPÁS CIKKEK