Barion Pixel

A kamilla tea mire jó? Hányféleképpen használható és milyen bajokra?

Maria Treben méltán népszerű könyvében írt egy ún. “kamillás boszorkány”-ról, egy olyan falusi asszonyról, aki a kamilla segítségével majdnem MINDENFÉLE bajt meg tudott gyógyítani. A kamilla szinte valamennyi ország hivatalos gyógyszerkönyvében szerepel, nem véletlenül. Ismerkedjünk meg sok-sok olyan gyógyhatásával, melyek talán feledésbe merültek már, vagy csak nem volt tudomásunk róla.


Maria Treben a kamillát maga is olyan gyógynövénynek nevezete, ami szinte mindenre jó. Gyerekek számára különösen ajánlja. Vigyázat! Sok háziorvos manapság nem ajánlja a kamillát kötőhártyagyulladás esetén, mondván, hogy a kamilla allergizál annál a gyerekeknél, akik erre érzékenyek. Egyrészt a szülő meg tudja figyelni, hogy volt-e, vagy van-e a gyermeknek ilyen allergiája. Másrészt fontos, hogy csak biztonságos helyről származó kamillát használjunk fel (pl. biogazdálkodás, permetezésmentes, kipufogó mentes hely). A mellett, hogy a kamilla kitűnő szer a kötőhártyagyulladás kezelésére (mindig tiszta vattapamacsot használjunk a visszafertőződés elkerülése érdekében!) a mellett gyerekeknek bármilyen betegség, különösen hasfájások és görcsök esetén segít.

A kamilla izzasztó, nyugtató és görcsoldó hatású, ezen kívül fertőtlenítő és gyulladásgátló bármilyen gyulladás esetén.

Kamilla tea mire jó? 

 1. puffadás
 2. hasmenés – Ebben az esetben nagyon erős kamillateát kell főzni és sokáig áztatni!
 3. kiütések
 4. gyomorbántalmak
 5. gyomorhurut – Lehűtött kamillateát kell adni és nagyon lassan kell kortyolgatni, először kezdjünk 3 korttyal!
 6. menstruációs zavarok, menszesz kimaradása
 7. álmatlanság
 8. mellékheregyulladás
 9. láz
 10. fogfájás – Erős kamillateával kell öblögetni!
 11. sebfájás – Kamillafőzet, illetve kamillakenőcs is használható erre a célra!
 12. gyulladt szem
 13. viszkető, nedvező bőrkiütések
 14. sebek – Erős lehűtött kamillateával kell lemosni.
 15. lelki nyugalom elérése – Igyunk egy csésze kamillateát, meg fogunk nyugodni.
 16. kozmetikai hatások – Szőke hajra kiváló hajápolószer, kamillás hajmosás után a szőke haj csillogó és fényes lesz. Hetente egyszeri kamillás arclemosás a bőrt üdévé és frissé teszi.
 17. inhalálás – ha be van dugulva az orrunk főzzünk egy fazákban kamillát és a gőzeit lélegezzük be. Kisgyerekeknél a forró edény szélére csipeszeljünk konyharuhát vagy törülközőt, nehogy megégessék magukat! Törülködő, vagy takaró, lepedő alatt is inhalálhatunk, úgy hatásosabb. Fontos, hogy hagyjunk kis levegőrést, amin a friss oxigén bejuthat a lepedő alá! A kezelés után meleg helyen kell maradnunk! Kisgyerekek esetén az inhalálást helyettesítheti a nagyon meleg fürdővíz (amit még az érzékeny gyerekbőr elbír), amibe 2 nagyfazék átszűrt kamillateát rakunk. Utána melegen betakarjuk a gyermeket és meleg takaró alá tesszük.
 18. aranyér – a normál erősségűvé főzött kamillatea belsőleg segít a székrekedés leküzdésében, ezáltal megelőzhető vele az aranyér, a már kialakult aranyér esetén pedig nem súlyosbodnak a problémák. Házi kamillakenőccsel szépen gyógyítható is az aranyér.
 19. idegfájdalom és végtagszaggatás, de még bénult végtagok esetén is a kamillaolaj használható eredményesen.
 20. nagyot hallás – Tengeri hagymát (Urginea maritima) sütünk kamillaolajban és ezt a meleg (nem forró!) olajat kell aztán a fülbe csepegtetni.
 21. szemfájdalom – Kamillát tejben felforraljuk és azzal borogatjuk a becsukott szemet.

Még egy fontos információ:

Sajnos az utóbbi időben a műtrágyázás és a gyomirtás egyre inkább pusztítja a kamillát is. Azért, hogy ez ne így legyen inkább folytassunk biogazdálkodást!

A KAMILLÁVAL kapcsolatos ELLENJAVALLATOK-ról és a további információkról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

A szerző