A népi gyógyászatban a mézzel való gyógyítás ősi tudás. Most egy különleges mézes népi receptet fogok nektek bemutatni, mely tipikus féregűző szer.

TÖKMAGPÉP MÉZZEL

Hozzávalók:

tökmag, méz


Készítési módja:
100 g (pergeletlen), hántolt tökmagot üveg vagy mázas cserépedényben porrá zúzzuk és egy kanál mézet keverünk hozzá.

Adagolás:
Gyermekek 3 éves korig csak szakorvosi véleményezésre kaphatják, 3-6 éves korúnak a fél adag, 7-12 éves korúnak az egész adag jár esténként. Serdülők és felnőttek egész adagot kapnak, kétszer-háromszor naponta, étkezés után. A kezelés tartama 5 nap, ezután hashajtót kell venni. A kúra havonta megismételhető.

kis_mez2vizjellelGyógyhatás:
Féregűző szer, kiváltképpen bélgilisztás, orsógilisztás és fonalférges fertőzés esetén; kevésbé hatásos galandférges fertőzéskor.

Javallat:

Csak orvosi diagnózisra használják, vagy ha az anya férgeket látott a gyerek székletében, illetőleg a felnőtt a magáéban.

Lejárati idő:
A készítmény hűtőszekrényben 24 órai, szobahőmérsékleten 3-4 órai állás után elveszti hatását.

Mérgező hatás: 

A készítmény szobahőmérsékleten 2-3 napon belül, hűtőszekrényben pedig egy hét elteltével megromlik és ki kell dobni. Előfordul, hogy egyesek nem bírják a keverékben lévő anyagokat. Ezért alkalmazása fokozott elővigyázatosságot igényel, és esetenként csak orvosi véleményezésre adható.

Ellenjavallat:

Lázas betegek és cukorbetegségben szenvedők ne fogyasszák.

Tárolás: 
A készítmény annál hatékonyabb, minél frissebb. A túl erős hatás elkerülendő, ajánlatos a főzetet használat előtt egy órát állni hagyni és egészen kicsi gyermeknek vagy legyengült betegnek csak aztán adni belőle. 

Forrás:

Dr. Nic. N. Mihailescu: A méz és az egészség, Ceres Könykiadó, Bukarest, 1979