A mézzel kapcsolatban több közkeletű tévhit él. Lássuk, hogy melyek azok:

  1. Az egyik legtipikusabb, hogy a méz kikristályosodása azt jelzi, hogy a méz hamisított, vagy romlott, avagy nem annyira egészséges, mint a folyós változat. Pedig erről szó sincs, hiszen a kristályosodás teljesen természetes folyamat, egyedül a mértéke változik méztípusonként. A repce-, a napraforgó- és a hársméz gyorsan kristályosodik, míg az akác– és a selyemfűméz lassan. A kristályosodás mértéke valójában a fruktóz és a glükóz arányán múlik, míg ugyanis a magas glükóztartalom gyorsítja, addig a magas fruktóztartalom lassítja ezt a folyamatot. A kristályos mézet 45 C-os vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani, de ezt követően ismét bekristályosodhat.
  2. Egy másik tévhit: a méz hizlal. A méz glikémiás indexe valóban csak kis mértékben előnyösebb, mint például a nádcukoré (a nádcukor glikémiás indexe 68, a mézé 55). És ha összehasonlítjuk a többi édesítőszerrel, akkor a méz nem tűnik olyan előnyösnek (az agávé glikémiás indexe 27-41, a kókuszvirág cukoré pedig csak 35). A méz tulajdonképpen fruktózban oldott glükóz – azaz két cukorféle keveréke, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és enzimekkel (és jó néhány máig beazonosítatlan jótékony hatású anyaggal) dúsítva. Azonban méz mellett is lehet fogyni, azonban tudjunk mértéket tartani (hiszen a méz alapvetően gyógyászati hatású anyag). A fogyókúrázók tehát mézet bátran, méhkenyeret azonban csak mértékkel fogyasszanak. Így a fogyókúra során fellépő esetleges vitamin és ásványi anyag pótlás megoldott, viszont nem kell számolni a méhkenyér roboráló (nagy mennyiségben végeredményben hizlaló) hatásával. A méhek a méhkenyeret, mint energia dús táplálékot fogyasztják a téli hónapokban, ahhoz, hogy a nagy hideget átvészeljék. Azonban gondoljunk bele abba, hogy a medvék is mézzel és lazaccal hizlalják fel magukat a téli hónapokra, hogy a hibernációt túléljék, mégis léteznek lazac és zöldség alapú fogyókúrák. Tehát ne a kalóriákat számolgassuk, hanem csupán csökkentsük az adagokat, növeljük az étkezések számát, mozogjunk sokat és akkor a méz jótékony hatásait is élvezhetjük. További érdekességek: A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik el. A méz szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izmokban. A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat. Egyes mézfajták (mentaméz, káposztaméz) vízhajtó hatásúak, így súlycsökkenést idéznek elő.
  3. Egyes állítások szerint a méz fogyasztása nem okozhat fogszuvasodást, mert a méz fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását. Ez csupán arra a fogunkra lehetne igaz, amit a fogorvossal kihúzatnánk, és beleraknánk a mézes csuporba. A többi fogunkat nem méz fogyasztással, hanem a rendszeres fogmosással tudjuk valamelyest megvédeni a fogszuvasodástól. A méz ugyanis önmagában nem rontja fogunkat, azonban a mézet általában nem önmagában, hanem kenyérrel, kaláccsal együtt fogyasztjuk, ami könnyen a fogunk közé ragad, ami már melegágya lehet a fogszuvasodásnak.
  4. Tévhit, hogy nem szabad meleg teába csurgatni, mert a hő tönkreteszi az “értékes hatóanyagait”. Ez a hiedelem az enzimekre nézve valóban igaz, ám a méz nem elsősorban az enzimjei miatt értékes eledel.