Barion Pixel

Nagyon sokat cikkeztünk már a méz gyógyhatásáról. A népi gyógyászattal kapcsolatban is több receptet bemutattunk már. Most egy nagyon különleges mézes gyógyrecept kerül terítékre. A neve, Miericska és gargarizálásra, sebtisztításra, borogatásra használható.

Az alábbi mézes gyógyrecept leírását a farmakológia (gyógyszertan) követelményei szerint ismertetjük.

Házi mézes gyógyrecept

Hozzávalók:

25 g rózsaszirom (csak egészséges ép, minden vegyszertől és szennyeződéstől mentes, ellenőrzött szirmokat használjunk), 150 ml víz, 500 ml fehérszesz és 250 g méz. Kisebb adaghoz a mennyiségeket arányosan csökkentjük.

Készítési módja:

A szirmokat felfőtt és kihűtött vízben 2 órán át fedett edényben áztatjuk. Kinyomkodjuk és leszűrjük. A levet 15 percig főzzük, hűlni hagyjuk, majd elkeverjük benne a szeszt és a mézet. Hideg helyen, lehetőleg hűtőszekrényben tároljuk.

Adagolás:

Gargarizálásra, sebtisztításra, borogatásra jó. Gargarizáláshoz egy pohár vízbe 1-3 kiskanállal keverünk a szerből, és 3-4 percen át gargarizálunk. Így a leghatásosabb.

Gyógyhatás:

Fertőtlenítőszer, már a rómaiak is használták sebekre, száj- és torokfertőzésekre.

Figyelmeztetés:

A készítmény szobahőmérsékleten 2-3 napon belül, a hűtőszekrényben pedig egy hét elteltével megromlik és ki kell dobni. Előfordul, hogy egyesek nem bírják a keverékben lévő anyagokat. Ezért alkalmazása fokozott elővigyázatosságot igényel.

Ellenjavallat:

Cukorbetegeknek, lázzal járó betegségben szenvedőknek, a hozzávalókra érzékeny személyeknek ellenjavallt.

Tárolás:

A leghatékonyabban a frissen készült oldat. Csak hideg helyen tartható, lehetőleg hűtőszekrényben.

Mivel a népi gyógyanyagok sokféle, egyenként is bonyolult, többszörösen aktív hatótényezőjű természetes anyagokból tevődnek össze, hatókörük is igen széles és változatos. Ennek ellenére egyikük sem helyettesítheti az orvost, egyikük sem jó bármilyen betegségre, sőt azonos megbetegedés esetén sem való bárkinek. Így a mézes gyógyrecept kiváló ismerete mellett is igaz: az orvos mesterségbeli tudása semmivel sem helyettesíthető, pótolható. Óvakodjunk tehát attól, hogy mi magunk állapítsuk meg a diagnózist, vagy magunk válasszuk meg a kezelés módját. Mindazonáltal a népi gyógyanyagok igen sokféle baj esetén segíthetnek.

Forrás:

Dr. Nic. N. Mihailescu: A méz és az egészség, Ceres Könyvkiadó, Bukarest, 1979

A szerző