Őseink között szájhagyományként terjedt a népi gyógyászat receptgyűjteménye, a magukban vagy keverten alkalmazott népi gyógyanyagok ismerete.

Mivel a népi gyógyanyagok sokféle, egyenként is bonyolult, többszörösen aktív hatóanyag tényezőjű természetes anyagokból tevődnek össze, hatókörük is igen széles és változatos.

A diagnózis felállítása ebben az esetben is az orvos feladata:)

Jelen recept egy általános fertőtlenítő hatású, féregűző, szíverősítő, idegrendszeri- és potencianövelő szert mutat be.

Hozzávalók: tormagyökér, méz

Készítés: A tormagyökeret megmossuk, megtöröljük és apróra reszeljük. Csészében egy púpozott evőkanál (15 g) gyökérreszeléket 2 kanál (40 g) mézzel simára keverünk.

Adagolás: Felnőttek este apró részletekben az egész adagot elfogyaszthatják. Gyermekek – kortól függően – fél vagy negyed adagot kapnak. Két hét után a kezelés megismételhető.

Gyógyhatás: Féregűző szer, különösen a hengeres férgek ellen hatásos. A szívizomzatot fokozott munkára serkenti (szíverősítő); idegrendszer- és potenciaerősítő szer.

Javallat: Orvosi előírás alapján alkalmazható féregűzésre, csak akkor, ha a többi szer már nem használ. A többi panasz esetén is orvosi javaslatra.

Figyelmeztetés: Féregűző hatását hűtőszekrényben 24 óra, szobahőmérsékleten 3-4 óra hosszat tartja meg. Egy hét után hűtőszekrényes tárolás mellett is a többi betegségek elleni hatása szintén fokozatosan megszűnik. Előfordul, hogy egyesek nem bírják a keverékben lévő anyagokat. Ezért alkalmazása fokozott elővigyázatosságot igényel, és esetenként csak orvosi véleményezésre adható. Heveny megbetegedések esetén, valamint lázas betegek és cukorbetegek ne fogyasszák. A készítmény annál hatékonyabb, minél frissebb. A túl erős hatás elkerülendő, ajánlatos a keveréket használat előtt egy órát állni hagyni és az egészen kicsi gyermeknek vagy legyengült betegnek csak aztán adni belőle.