A méz olyan alapanyag, melyet az emberiség ősidőktől fogva használ gyógyászati célokra. A történelem előtti korokban, a neolitikumban fennmaradt barlangrajz alapján (Biscorp-hegység) már az ősember is használta gyógyászati célokra. A mezopotámiai írásos emlékek, az ókori egyiptomi Ebers-papirusz, az ősi hindu ajurvédikus gyógyászat, vagy az ókori görög-római gyógyítók (Hippokratész, Plinius, Dioszkoridész) szintén nagy becsben tartották.
A mézet a történelem folyamán páratlan táp- és gyógyerővel ruházták fel. Emlegették szerelmi bájitalként és az örök ifjúság elixírjeként.

Tény: egyetlen bödön megtöltéséhez másfél millió, azaz 1.500.000 virág nektárjára van szükség!

Mi ennek a gyógymódnak a tudományos alapja, és milyen betegségekre jó a méz?

A méhek segítségével történő gyógyítást apiterápiának hívjuk. Az apiterápiás anyagok az alábbiak:
különféle mézek
• méhviasz
lép
méhszurok (propolisz)
• méhkenyér (pasztura)
• méhpempő
virágpor
• méhméreg

Most nézzük meg nagy vonalakban, hogy mi mindenre használható a méz.
A méz rendkívül bonyolult szerkezetű anyagok keveréke, melyből napjainkig mintegy 70 alkotóelemet sikerült beazonosítani. A méz vegyi összetétele fajtánként, begyűjtési szakaszonként, sőt kaptáronként is más és más.

A legalapvetőbb összetevői:
1. cukrok: szőlőcukor, gyümölcscukor, egyéb cukor bomlástermék, szacharóz
2. nem cukor jellegű anyagok: fehérjék, szerves savak, ásványi sók, nyomelemek, hormonok, vitaminok, enzimek, antibiotikumok, kálium (erős antibakteriális anyag)

A következőkben a méz 6000 éves gyógyászati múltjából leszűrt általános gyógyhatásokat ismertetjük.
1. A leggyakrabban észlelt általános hatások a következők: tápláló, erősítő, élénkítő, hegképző, tartósító, csíraölő, vérzéscsillapító, a normális (egészséges) sejtműködést helyreállító hatás, sportolók táplálása.
2. Direkt gyógyhatás: alkalmas a húgyhólyag karbantartására, álmatlanság ellen, köhögésre, torokfájás ellen, nyugtatóként, ágybavizelés ellen, görcsök ellen, égések kezelésére, orrdugulás, homloküreg-gyulladás, szénanátha (allergia), alkoholizmus, hányás, hasmenés, másnaposság ellenszereként használható.
3. A gyógynövényekről hordott méz megőrzi a gyógynövény hatásait, amelyekről gyűjtötték. Például a kamilla– és akácvirágban található azulén illóolaj az akác- és a kamilla-nektármézben is megvan; a piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) digitalint tartalmaz.
4. Más növényekkel (pl. rózsaszirom, torma, fokhagyma, sárgarépa) kombinálva, egybefőzve a méz hatása varázslatos, és szinte minden nyavalyára használható.