Nagyon sok boltban kapható mandulatej változat létezik. Mégis egészségesebb otthon elkészíteni a tartósítás és mindenféle adalékanyagoktól mentes változatát. Nézzük, hogy hogyan is készíthetjük el a legegyszerűbben:

Mandulatej recept (kb. 1 liter)

Hozzávalók: 150 g héj nélküli mandula, 30 g köles, 1 ek. méz, ízlés szerinti Bourbon vanília és fahéj

Elkészítése: előző este áztassuk be a kölest és a mandulát hideg vízbe (8-12 óra). Az áztatási idő sem túl hosszú, sem túl rövid nem lehet, mert a túl rövid idejű áztatás habzáshoz vezet, míg a túl hosszú idejű rontja a tej minőségét. Legkésőbb 12 óra múlva szűrjük le, alaposan turmixoljuk össze először 2 dl vízzel, majd lassan adjunk hozzá annyi vizet, hogy kb. 1 liternyi masszát kapjunk és forraljuk fel. Lassú lángon forraljuk, kb. 30 percig. Ekkor készen van a tej csak le kell szűrni egy nagyon finom lyukú szűrőn (pl. teaszűrő amibe beleteszünk egy kis géz darabot is). A gézen még egyszer átnyomkodhatjuk a mandulapépet. Köles nélkül is készíthetjük, ilyenkor a köles mennyiséget is mandulával helyettesítjük. Ez esetben a megmaradt mandulapépet sütőben kiszárítva mandulalisztet is nyerhetsz.

Hagyjuk kihűlni, és utána ízesítsük ízlés szerint kevés mézzel. Ínyencek Bourbon vaníliával és fahéjjal is kipróbálhatják. Kiválóan helyettesíti a tejet, annak minden kellemetlen mellékhatásától mentesen.

A mandulatej ajánlható a tej helyettesítésére ivásra, sütéshez, ételek elkészítéséhez. Hűtőszekrényben 3-4 napig tárolható.

Mandulavaj készítése:

A fenti receptben leírt szűrt üledékhez biomargarint, vagy extra szűz olíva olajat adva mandulavajat készíthetünk.