A méz gyógyhatása sok ember előtt közismert. Ugyanakkor a méz a mai napig is sok titok letéteményese.
Érdekesség, hogy 100 g méz előállításához egymillió (1.000.000 !) virág és 15.000 (!) méh kell.
A méhészeti tudomány (apiterápia), főleg az utóbbi évtizedekben jelentősen fejlődik. A méhpempő, a virágpor, a méhkenyér, a propolisz, a méhméreg, a méz és a viasz nélkülözhetetlen biológiai hatóanyagokban gazdag természetes produktumok.
Ezeket az anyagokat a szenvedések enyhítésére a legrégibb idők óta használja az ember. Az egyre több orvos, gyógyszerész, kémikus és biológus által végzett tanulmányok és laboratóriumi kísérletek bizonyítják a méz jótékony hatását.
A szakemberek megfigyelései, valamint a szenvedő emberek körében tapasztalható pozitív eredmények azt bizonyítják, hogy a méhészeti termékek szembetűnő hatékonysággal és hihetetlenül sokoldalú felhasználhatósággal rendelkeznek.
Mézgyógyászat az ókorban
A kultúrnépek már jóval időszámításunk előtt felismerték, hogy a méznek gyógyító hatása van. A gyógyhatást gyakran vallásos rítusokkal erősítették meg.
A halottaikat is gyakran méz segítségével tartósították.
Az egyiptomiak a mézet erősítőszerként használták gyomorpanaszokra, hashajtóként, és gyógyfüvekkel elkeverve sebek gyógyítására is alkalmazták.
Hippokratész mézet rendelt lázra, sebek gyógyítására és dietetikára is.
A mézet egészen a középkorig nagy becsben tartotta az orvostudomány és a népi gyógyászat egyaránt. A modern orvoslás azonban alig alkalmazza.
A modern medícinában talán 1 dolgot említhetnénk a méz alkalmazási területéről, de ez sem általánosan elterjedt. Megállapították ugyanis, hogy az átültetésre kerülő bőr nagyon jól eláll mézben és több mint 90 %-ban valóban odanő a kívánt helyre.
A méz gyógyhatása dióhéjban
A méz gyógyhatása olyan sokrétű, hogy köteteket lehetne vele betölteni. Nézzük át nagy vonalakban, hogy melyek ezek.
- Váladékoldó hatása van.
- Külsőleg alkalmazva sebgyógyító, illetve daganat gyógyító hatása jelentős.
- Belsőleg alkalmazva erősíti a beteg szervezetet, és ellenállóbbá teszi azt.
- A mézben C vitamin, B1 vitamin, B2 vitamin, B6 vitamin és H vitamin is található, hozzájárulva a szervezet megfelelő működéséhez.
- Acetil-kolin tartalmánál fogva kiegyensúlyozza az idegrendszer megfelelő működését.
- A mézben található savak (pl. almasav, tejsav, vagy citromsav) javítják az emésztést.
- Ásványi anyag tartalmánál fogva megelőzhetőek vele a különféle hiánybetegségek.
- A méz az egyik legkiválóbb baktériumölő anyag a benne található inhibitor vegyületeknek köszönhetően.
- Bizonyíthatóan értékesebb, mint a hagyományos cukrok.
A hamisított méz nem méz!
A fenti gyógyhatások csak az alábbi mézre igazak. Olyan édes nedűre, melyet MÉH-ek állítanak elő a VIRÁGOK NEKTÁR-jából. A méhek a virág nektárját a SAJÁT TESTÜKBEN dolgozzák fel, majd a kaptár különleges sejteibe ürítik.
A mézet gyakran hamisítják. Nemcsak keverik a különféle mézeket, hanem teljes egészében utánzatokat is készítenek.
Árulnak török”mézet”, svájci “mézet” és egyéb készítményeket, melyekben egy csepp természetes méz sincsen. A hamisításhoz burgonyaszirupot, keményítőcukrot, cukornádat, dextrint, keményítőt, méhsört, vizet, csüdfüvet, enyvet, krétát, gipszet, viaszt és még sok minden mást használnak. E mellett számos többé-kevésbé ártaémas illóolajat is.
Kizárólag méhész ismerősöktől szerezzük be a méhészeti termékeket!