Barion Pixel

A méz olyan alapanyag, melyet az emberiség ősidőktől fogva használ gyógyászati célokra.

Történelmi előtti korokban, a neolitikumban fennmaradt barlangrajz alapján (Biscorp-hegység) már az ősember is használta gyógyászati célokra. Mezopotámiai írásos emlékek, az ókori egyiptomi Ebers-papirusz, az ősi hindu ajurvédikus gyógyászat, vagy az ókori görög-római gyógyítók (Hippokratész, Plinius, Dioszkoridész) szintén nagy becsben tartották.

Milyen gyógyászati célokra használható a méz?

Történelmünk folyamán páratlan táp- és gyógyerővel ruházták fel a mézet. Emlegették szerelmi bájitalként és az örök ifjúság elixírjeként is.

Tény: egyetlen bödön megtöltéséhez másfél millió, azaz 1.500.000 virág nektárjára van szükség!

Mi ennek a gyógymódnak a tudományos alapja, és milyen betegségekre jó a méz?

Apiterápiának nevezzük a méhek segítségével történő gyógyítást. Az apiterápiás anyagok az alábbiak:

Az összetevők

Nézzük meg nagy vonalakban, hogy mi mindenre használható ez a különleges anyag. A méz rendkívül bonyolult szerkezetű összetevők keveréke, melyből napjainkig mintegy 70 alkotóelemet sikerült beazonosítani. Vegyi összetétele fajtánként, begyűjtési szakaszonként, sőt kaptáronként is más és más.

Legalapvetőbb összetevői:
1. cukrok: szőlőcukor, gyümölcscukor, egyéb cukor bomlástermék, szacharóz
2. nem cukor jellegű anyagok: fehérjék, szerves savak, ásványi sók, nyomelemek, hormonok, vitaminok, enzimek, antibiotikumok, kálium (erős antibakteriális anyag)

Általános gyógyhatások

A következőkben a méz 6000 éves gyógyászati múltjából leszűrt általános gyógyhatásokat ismertetjük.

1. Leggyakrabban észlelt általános hatások a következők: tápláló, erősítő, élénkítő, hegképző, tartósító, csíraölő, vérzéscsillapító, a normális (egészséges) sejtműködést helyreállító hatás, és a sportolók táplálása.
2. Direkt gyógyhatás: alkalmas a húgyhólyag karbantartására, álmatlanság ellen, köhögésre, torokfájás ellen, nyugtatóként, ágybavizelés ellen, görcsök ellen, égések kezelésére, orrdugulás, homloküreg-gyulladás, szénanátha (allergia), alkoholizmus, hányás, hasmenés, másnaposság ellenszereként használható.
3. A gyógynövényekről hordott méz megőrzi a gyógynövény hatásait, amelyekről gyűjtötték. Például a kamilla– és akácvirágban található azulén illóolaj az akác- és a kamilla-nektármézben is megvan; a piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) digitalint tartalmaz.
4. Más növényekkel (pl. rózsaszirom, torma, fokhagyma, sárgarépa) kombinálva, egybefőzve a méz hatása varázslatos, és szinte minden nyavalyára használható.

A szerző