Barion Pixel

A stressz kezelése nem bonyolult folyamat, csak nézd úgy, hogy gondoltál-e már a stresszre úgy, mint a rendelkezésedre álló erőforrások mutatójára.

Azt az időt és energiát, amit egy stresszhelyzet kialakítására és fenntartására fordítasz fordíthatod a kapcsolataid ápolására, önmagad fejlesztésére: elmehetsz táncolni, kertészkedhetsz vagy foglalkozhatsz írással, festéssel. Igazából olyan dolgokra is fordíthatod az energiádat, ami Neked és másoknak is egyaránt az örömét szolgálja.

Sokkal több erőforrás áll a rendelkezésünkre ahhoz képest, amit elképzelünk magunkról. Számomra fontos, hogy minél többen felismerjék saját erejüket – Te is légy köztük. Ez az erő ahhoz szükséges, hogy a stressz kezelése sikeres legyen, hogy a téged érő hívásokat, nehézségeket kezelni tudd, ura legyél az életednek: az érzéseidnek, gondolataidnak, a testednek. Te irányítsd azt, ahogyan megéled a különböző helyzeteket.

Mi szükséges ehhez? Hogyan kerülsz az erőd tudatába?

A tudatosságod által.

Miben tudok segíteni neked a stressz kezeléséhez?

A cikk arról szól, hogy önerőből, a saját belső erőforrásaidra támaszkodva képes vagy a stresszhelyzeteket oldani és ezáltal az életed minőségét javítani. Először összefoglalom, mi a stressz és milyen szinteken érzékelheted életedben a jelenlétét. Mindezt azért jó, ha tudod, mert segít a figyelmed fókuszálásában, a stresszhelyzet tudatosításában.

Négy gyakorlatot fogok bemutatni, amelyek segítenek abban, hogy a hétköznapjaid nyugodtak, kiegyensúlyozottak legyenek és a stressz kioldódjon az életedből.

 

Mi a stressz?

A stressz alapvetően egy hiány állapotra utal. A nyugalom és az egyensúly hiányát mutatja

Olyan helyzetekből fakad, amelyekben az elvárások és a valóság nem találkoznak. Általában problémás szituációkat jelent és mint probléma, megoldást kell keresni. Ez logikusnak tűnik, mégis, egy lépés jellemzően kimarad a probléma érzékelése és a megoldáskeresése között: nem hagyunk időt arra, hogy tudatosítsuk, miből fakad, mi a gyökere az elakadásunknak.

 

Nem fordítunk figyelmet arra, hogy fizikai, érzelmi, mentális és spirituális szinten hogyan van bennünk a stresszhelyzet, vagyis:

  • mi módon járultunk hozzá, hogy kialakuljon;
  • hogyan tartjuk fenn;
  • milyen hatással van ránk pontosan;
  • milyen mozgatórugókat – ösztönös válaszreakciókat – kapcsol be a helyzet;
  • milyen korábbi élethelyzetekkel, tapasztalatokkal van összefüggésben?

 

A stressz érzékelésének szintjei a stressz kezelése

A stressz a nyugalom és egyensúly hiánya összességében. Azonban a fizikai, érzelmi, mentális és spirituális szinteken más-más hiány-érzeteket tapasztalunk. Mivel szembesülünk a hiányállapotok következményeiként?

I. Fizikai szint

A fizikai stressz szintjén a vitaminok, ásványi anyagok, esszenciális zsírsavakat, tehát egyszerűen minden olyan tápanyagnak a hiányát tapasztaljuk, amelyek az egészséges élet működésünkhöz szükségesek. Ezentúl a pihenés, és a tudatos, aktív mozgás egyensúlyának a hiánya is fönnáll. Ha a hiányállapot rögzül, akkor a testi egészség egyensúlya borul fel és betegség alakul ki.

II. Érzelmi szint

A következő szint az érzelmi stressz szintje és a szeretet hiányából fakad. A szeretet helyét átveszi a düh, a harag a féltékenység, irigység, szomorúság. Ha ezek az érzések eluralkodnak, az élet megkeseredetté válik, legalábbis ez az élmény válik uralkodóvá.

III. Mentális szint

A mentális stressz a kommunikáció hiányát jelzi. A kapcsolatok vélekedésekre, feltételezésekre épülnek ahelyett, hogy egymás irányában az elvárásokat kölcsönösen tisztáznánk a partnerünkkel, kollégánkkal, család tagjainkkal. A kapcsolatok megszakadnak, vagy felszínessé válnak.

IV. Spirituális szint

A spirituális stressz szintje a biztonság és a bizalom hiányát mutatja. A saját biztonságérzetünk, a magabiztosságunk, az önbizalmunk, hiányzik. A szándékaink és a cselekedeteink nem fedik egymást, nagyon nagy különbséget érzékelünk a kettő között. A világgal, embertársainkkal való kapcsolatunk sérül.

 

Hogyan kezeld?

Természetesen a fenti négy stressz-szint eltérő hangsúllyal érzékelhető minden szituációban. A kérdés, hogy melyik szinten érzékeljük leginkább, attól függ, mire fordítjuk a figyelmünket. A stressz oldása is ennek megfelelően nem értelmezhető szintenként.

A négy szint egymással szorosan összefügg és emiatt lényeges átfogó módon hozzáállni a stresszhelyzetből fakadó feszültség oldásához.

A fizikai érzeteink tudatosítása a figyelmünket összerendezi és segíti a kapcsolat kiépítését az érzelmi, gondolati mintázataink megismerését. A spirituális szintű stressz oldásával az egészséges önbizalom és magabiztosság valóságossá válik – az energia áramlása alkotó folyamatokba vezet bennünket. Oda-vissza ható oldási folyamat indul el és a figyelmünk iránya a fizikai érzet – érzelmi mintázat – gondolati mintázat – spirituális kapcsolatunk rendszerét újra rendezi, tudatosabbá válunk. Ez az egyetlen kivezető út a stressz állapotából.

KATTINTS IDE, HOGY MEGISMERD A LEGJOBB NYUGTATÓ HATÁSÚ GYÓGYNÖVÉNYT!

 

meditálás, pihenés, relaxálás, nő, meditáció

A stresszhelyzetek oldásának négy módja, a stressz kezelése

Az átfogó vagy holisztikus megközelítés logikáját követve négy különböző gyakorlatot ajánlok, amelyek önmagukban képesek a stressz élményből a megnyugvás állapotába vezetni bennünket, a tudatosságunk emelésével. Ez a feltétele annak, hogy az energiánkat, belső erőnket átcsoportosítsuk a stressz fenntartásától az élet irányába. A fizikai érzetek, az érzelmi és gondolati mintázatok tudatosítása történik, valamint a spirituális szinten a stresszhelyzet kialakításában játszott szerepünk tudatosodik – indirekt módon a gyakorlás által. Ne ok-okozati összefüggésekre helyezd a fókuszt! Az oldás magában hozza a megoldást, megmutatkozik egy új szempont, egy tiszta kép rajzolódik ki a folyamatban anélkül, hogy erre törekednél. A figyelmedet arra fordítsd, amit tenned kell.

I. Pihenés

Pihenés alatt azt értem, hogy nyugodt, pihentető alvásban részesítjük magunkat. A kipihentség a feltétele az idegrendszerünk helyes működésének. A vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, és valamennyi élettani folyamatunk akkor van egyensúlyban, ha az idegrendszeri szabályozásunk is a természet rendjével összhangban működik. A fizikai aktivitás, a tudatos mozgásformák elősegítik a fáradtság érzetének kialakulását, a pihenés igényének érzetét.

Ha kipihentek vagyunk, akkor tudunk tartósan fókuszálni, alkotni, kreatív energiánkat mozgásba lendíteni – akár egy stresszhelyzet oldása érdekében. Stresszhelyzetben azonban előfordul, hogy éppen a pihentető, nyugalmas alvás hiányzik, ennek hiányát az elcsendesedés gyakorlatával tudjuk pótolni.

II. Elcsendesedés

Szó szerinti csendet jelent. Csendben, mindenféle háttérzaj nélkül, meditációs zenét is mellőzve, hagyjuk, hogy a gondolataink és az érzéseink szabadon áramoljanak, végigjárják a maguk útját. Nem avatkozunk közbe, hanem egyszerűen csak hagyjuk, hogy ezek a maguk valóságában megmutatkozzanak, és ennek hatására fel is oldódjanak. Az elcsendesedés eredménye a belső csend. Ebben az állapotban már nincsenek gondolataink, érzéseink, egyszerűen kiüresedünk. Az elcsendesedést bármilyen, kényelmes testhelyzetben végezhetjük, azonban lényeges, hogy éber állapotban maradjunk végig.

III. Testtudat gyakorlatok

A testünk folyamatosan velünk van, bármilyen helyzetben képesek vagyunk arra, hogy az egyébként is létező érzeteinkre, fiziológiai folyamatainkra figyeljünk; ezt azonban ritkán tesszük.

Stresszhelyzetben azért jó, ha figyelmünket a testünkre fordítjuk, mert az érzéseink, a gondolataink, amelyek a stresszt generálják vagy létrehozzák háttérbe szorulnak.

A testtudat gyakorlatok lényege, hogy a bennünk egyébként is zajló és tapasztalható érzeteket folyamatokat fókuszált figyelmünkbe vonva kísérjük. Megfigyelhetjük a változásokat, a hatásukat, megfigyelhetjük azt, hogy milyen érzelmek születnek ezekből; milyen gondolati mintázatok származnak ezekből az érzetekből és viszont is képesek vagyunk az érzéseinket, a gondolati mintázatainkat a testi érzeteket kapcsolni. Amikor ezt megtesszük tulajdonképpen önmagunkkal alakítunk ki kapcsolatot – ez az alapja a másokkal való kapcsolatunknak. Ha képesek vagyunk figyelmet fordítani saját magunkra, ennek alapján mások irányába is meg tudjuk ezt tenni. A mintázat ismétlődik, mint a hologram képekben.

IV. Szabad meditáció gyakorlata, és a stressz kezelése

Azt jelenti, hogy mentálisan, érzelmileg és hozzáállásban külső instrukciók mellőzésével, mindösszesen a testhelyzetünk és a légzésünk módjára helyezzük a fókuszt. A feladatunk mindösszesen a testünk és a légzésünk tartása. Míg tudatunkkal a fizikai szintű rendszerünk megtapasztalásában vagyunk, az érzelmi és mentális folyamataink szabadon áramló folyamattá rendeződnek.

Egy olyan struktúrát alkotnak, amely a belső és elérhető teljesíthető képességeinkhez igazodik. Olyan mintázatok alakulnak ki, amelyek a környezetünk és köztünk lévő távolságot csökkenti, természetes módon oldódik a feszültség. Megközelíthetővé válunk a körülöttünk élők számára és mi magunk is egy nagyobb magabiztossággal nagyobb önazonossága tudjuk kifejezni azt, hogy milyen szándékaink, elvárásaink vannak – saját magunk és a környezetünkben élők irányába egyaránt.

Megadod magadnak az időt, hogy tisztán kapcsolódj a szeretteidhez?

 

KATTINTS IDE A MEDITÁCIÓS SZAKÉRTŐKHÖZ!

A szerző