Barion Pixel

Akár anyaként, akár apaként hatalmába keríthet az az érzés, hogy nem vagy elég jó szülő.

Ezek az érzések mindenképpen további negatívumot szülnek, eléggé gyakran önvádba, bűntudatba is átfordulhatnak, túlkompenzálásokba és mindenféle anomáliás viselkedés mintázatokba vive a szülő-gyerek kapcsolatot. Kialakulhat egy negatív spirál, melyből a tudatosítás és a meditáció jelentheti a kiutat.

Először is meg kell figyelni és tudatosítani kell a gondolatainkat, majd az érzéseket.

A meditáció, mint harmadik elem segíthet elengedni a negatív szokásmintázatokat.

Ha napi szinten elkezded figyelni, tudatosítani a gondolataidat, figyelni, megérteni honnan származnak, mit üzennek az érzéseid, illetve elkezdesz meditálni is naponta, akkor szinte garantált, hogy pozitív változást fogsz tapasztalni néhány héten, hónapon belül. A feszültség, amit a “nem vagyok elég jó szülő” érzés, hiedelem generált benned, szépen oldódni kezd, és azt fogod megélni, hogy minden egyes nappal egyre jobb szülő vagy.

Van amikor elfajulnak a dolgok

Ha zavar a gyereked viselkedése, és emiatt folyamatos konfliktusok terhelik a hétköznapjaitokat, arra is van megoldás.

Ha a tudatosság útjára csak most lépsz, de a gyermekeddel való kapcsolatodon már nagyon szeretnél javítani, akkor a fentiek gyakorlásán túl, mást is tehetsz.

Értsd meg mi van benne

Az egyik lényeges eleme a kapcsolatotok fejlődésének az, hogy próbáld meg megérteni a gyermekedet.

Ha már tudod, hogy mi van benned, mert elkezdted figyelni a gondolataidat, megérteni az érzéseidet, akkor a következő lépés az, hogy megértsd, vajon mit érez a gyermeked, mi van benne. Miért “hisztis”, “flegma”, “lusta”, “elutasító”, “zárkózott”, “hanyag”, “hazug”, és még rengeteg jelzőt lehetne használni a gyermekeinkre.

Az idézőjelek azt jelzik számunkra, hogy valószínűleg ezek csak a mi fejünkben léteznek, a gyerek ugyanis csak reagál. Fontos lenne, hogy ne aggass ilyen cimkéket a gyermekedre, mert további nagyon rossz hatással van az önértékelésére, mely szintén visszagyűrűzik a kapcsolatotokra.

Ha rájössz, hogy mi van benne, akkor sokkal könnyebben el tudod fogadni a helyzetet. A helyzet elfogadásával tulajdonképpen meg is szűnik a problémád, hiszen ha el tudod fogadni a gyereked viselkedését, akkor már nem zavar, azaz már nincs is problémád. Ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy ha tényleg el tudod fogadni, a gyermekeddel kapcsolatos szituációt, akkor általában maga a viselkedés is változni fog, viszonylag rövid idő elteltével.

A gyermeki reakciók

Ha megérted például, hogy ő nem “lusta”, vagy “hanyag”, csak úgy érzi, hogy arra a feladatra nem képes, akkor már tudsz neki segíteni, hogy fejlődjön. Azaz egy kis idő elteltével már nem is lesz “lusta”.

Vagy, ha megérted, hogy azért hisztizik, mert sokszor úgy érzi, hogy ő nem szerethető, akkor érezni fogod, hogy egy-egy ilyen hisztit türelemmel és szeretettel kell kezelned, és akkor ezek a hisztik egy idő után elmaradnak.

Ha felismered, hogy azért hazudik, mert nem meri elmondani az igazat, nehogy leszidjátok, akkor változtathatsz. Biztosíthatod arról, hogy oda fogsz figyelni arra, hogy szidás helyett, higgadtan átbeszéljétek, mi is történt valójában. Egy idő után azt veszed észre, hogy már nem fog hazudni, hiszen már nem kell félnie attól, hogy leszidjátok.

Ha rájössz, hogy a flegmaság, vagy az elutasítás is csak egy védekezés, visszavágás a részéről, hiszen többször élte meg, hogy ti is csúnyán beszéltek vele, adott esetben nem hallgattátok meg, elutasítottátok, akkor elkezdesz odafigyelni arra, hogy szebben beszélj vele, megértsd őt egy-egy konfliktus helyzetben. Ennek természetesen az lesz a következménye, hogy ő is egyre jobban figyel majd arra, hogy ne legyen “flegma, elutasító” veled.

Mindig megvan az oka a gyereked viselkedésének. Ha Neked nem tetszik az ő viselkedése, akkor először a saját érzéseidet kell tisztáznod magadban. Ezután a gyermeked megértése következik, ami jó esetben már hozza magával a megoldást is.

motiváció, apa, apaság, szeretet, biztatás, sport, coach, coaching

Küldj neki szeretetet

A másik dolog, amit tehetsz, annak érdekében, hogy fejlődjön a kapcsolatotok az, hogy szeretetet küldesz a gyermekednek. Ez akkor is működik, ha még nem nyitott arra, hogy átbeszéljétek a dolgokat, azaz, ha nem tudod rávenni, hogy elmondja mi van benne. Ha képzeletben szeretetet küldesz a gyerekednek, akkor azt érezni fogja tudat alatt, és ennek megfelelően ő is egyre inkább szeretettel fog megnyilvánulni feléd.

A szeretet küldésnek nincsenek szabályai, egyszerűen csak képzeld el, ahogy szeretetet küldesz felé. Ez tulajdonképpen egyfajta meditáció. Minden nap 5-10 percen keresztül lásd és érezd, hogy szereted őt. Elképzelheted úgy, hogy egy fénysugár összeköti a szíveteket, vagy hogy beléptek egy szeretet-szívbe. Vagy egyszerűen csak átölelitek egymást. Bármit elképzelhetsz, ami számodra azt jelképezi, hogy szereted őt. A lényeg, hogy érezd a szeretetet, éld át, hogy szereted. Biztos lehetsz benne, hogy érezni fogja, és egyre közelebb kerültök majd egymáshoz, még szeretetteljesebb lesz a kapcsolatotok.

Hidd el, elég jó szülő vagy

Ha már eddig eljutottál a cikk olvasásában, akkor remélem, tisztában vagy vele, hogy nagyon jó szülő vagy, hiszen egyértelmű, hogy tenni akarsz a fejlődésért. Ha megpróbálod megérteni a gyermeked viselkedését, felismerni mi van benne, és elkezdesz rendszeresen szeretetet küldeni neki, akkor egészen biztosan azt fogod tapasztalni, hogy napról napra javul a kapcsolatotok.

Végül, de nem utolsó sorban, ne felejtsd el! Ne tökéletes szülő akarj lenni! Olyan nem létezik…

Elégedj meg azzal, de leginkább hidd el, hogy elég jó szülő vagy!

 

KATTINTS IDE HA MEDITÁLNI SZERETNÉL!

A szerző