Barion Pixel

Mindenképpen el kell hagynod a komfort zónádat a pozitív változás megtapasztalásához?

Az előző cikkben körüljártuk, hogy miért fontos, hogy megvizsgáld a változáshoz való viszonyodat.

Körbejártuk, hogy hogyan alakul ki a változástól való félelem, és mit tegyél, ha félsz a változástól, a komfort zóna elhagyásától.

Ebben a cikkben arra szeretnék rávilágítani, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy nagy eséllyel pozitív változást tapasztalj meg az életedben.

Jó esetben tehát, már nem félsz a változástól, várakozva tekintesz rá. Ekkor jöhet az önvizsgálat.

Változnod, vagy változtatnod kell?

Mit is értek ez alatt?

Benne kell maradnod abban, amit már ismersz, azaz változnod kell, vagy inkább ki kellene lépned a jól ismert helyzetből, azaz változtatnod kell?

Úgy gondolom, ha már nem jó nekünk az, ami jelenleg van, akkor mindenképpen ki kell lépnünk a komfort zónánkból, vagy így vagy úgy. A pozitív változás megtapasztalásához általában szükséges a komfort zóna elhagyása is.

A kérdés az, hogy hogyan? Mivel lépek ki a komfort zónámból? Azzal, ha benne maradok egy adott helyzetben, vagy azzal, ha kilépek belőle. Ha benne maradunk egy adott helyzetben, akkor is szükséges, hogy magunkon dolgozzunk, ahhoz, hogy a változás bekövetkezzen. Ebben az esetben, ez jelenti a komfort zónából való kilépést. Az lesz a komfort zóna elhagyása, hogy mi magunk kezdünk változni. Tehát a kérdés, amit őszintén meg kell válaszolnunk, az, hogy változnom, vagy változtatnom kell?

Változz, vagy változtass? Nehéz a komfort zóna elhagyás?

Erre a kérdésre természetesen magadban kell megtalálnod a választ.

Ha mélyen, legbelül azt érzed, hogy változtatni kellene, akkor nyilván változtatni kell. Ha azonban azt érzed belül, hogy Neked kell változnod, akkor nyilván az a “feladat”.

Tehát mielőtt mindent felrúgsz, célszerű megvizsgálni magadban, hogy az “egód hajtogatja azt, hogy változtass”, vagy tényleg a szíved mélyén érzed, hogy változtatnod kell, komfort zónádat el kell hagynod.

Ha az egód hajtogatja, hogy változtass már végre, akkor pont az a lényeg, hogy benne maradj egy adott helyzetben, és “csak” magadon kezdj el dolgozni, azaz változz. Ilyenkor mélyen, legbelül is azt érzed, hogy benne kell maradnod, abban, amiben vagy.

Ha azonban a szíved mélyén azt érzed, hogy most már tényleg tenned kell valamit, akkor változtatnod kell. Ilyenkor az „egód általában azt hajtogatja, hogy maradj inkább benne, az a biztos”.

 

Vegyünk két példát, hogy konkrétabban át tudjam adni, mire is gondolok

Menekülnél ebből az országból, mert úgy gondolod, hogy egy másik országban majd minden szép és jó lesz. A szíved mélyén viszont érzed, hogy maradnod kell, mert itt a helyed, ide köt minden, és legbelül pontosan tudod, hogy ott sem lesz minden szép és jó (azt csak az egód hajtogatja). Ebben az esetben nyilván maradnod kell. Magadon kell dolgoznod, hogy ebben az országban is megtaláld a békéd, a boldogságod.

Az ellenkezője is igaz lehet ennek. Azaz valóban a szíved mélyén érzed azt, hogy el kell menned ebből az országból. Semmi nem köt ide, és érzed, legbelül tudod, hogy menned kell, vonz az a másik ország. Emellett viszont, ott van a “szorongás” is, a kétely, az egó. Mi lesz Veled ott, hogyan fogsz ott boldogulni, és még ezernyi kérdés és félelem, ami visszatart a vágyadtól. Ebben az esetben a félelmeid legyőzése után, menned kell, azaz változtatnod.

Megromlott a párkapcsolatod, és azt érzed, hogy kéne valamit tenni, meg kéne valahogy javítani, mert ő az az ember, akit a szíved mélyén szeretsz. Ő az, akivel le szeretnéd élni az életedet. Ugyanakkor a másik hang is folyamatosan ott duruzsol, hogy lépj ki ebből a kapcsolatból, már nem jó, nem is szeret téged, stb. Ebben a helyzetben nyilván változnod kell. Magadon kell dolgoznod a kapcsolatotok emelkedése érdekében.

Nézzük meg ennek is az ellenkezőjét. Tegyük fel, hogy megromlott a párkapcsolatod. Úgy érzed legbelül, a szíved mélyén, hogy ki kell lépned belőle, mert már nem is szereted ezt az embert. Ugyanakkor ezer meg ezer kérdés és félelem merül fel benned ezzel kapcsolatban. Hogyan tovább, mihez kezdesz majd egyedül, győzködöd magad, hogy a párod is jobb, mintha senki nem lenne, stb. Ebben az esetben a félelmeid elengedése után, nyilván változtatnod kell, ki kell lépned a kapcsolatból.

Hallgass a szívedre

Nincs tehát mindenkire ráhúzható recept, mindig a saját érzéseinket kellene követnünk. Lehet, hogy két nagyon hasonló helyzetben lévő embernek mást kell tennie ahhoz, hogy jól alakuljanak a dolgai hosszú távon. Az egyiknek változni kell, míg a másiknak változtatni.

Mindenesetre, ha már olyan rossz a helyzet, hogy tényleg nem bírod, maga a változás elkerülhetetlenné válik. Vagy így, vagy úgy be fog következni.

Ahhoz, hogy a változás jól süljön el, mindig a belső hangra, a megérzéseidre kell hallgatnod. Mit súg a szíved? Mit érzel? Tenned kell valamit, vagy „csak” magadon kell dolgoznod?

Változtatnod, vagy változnod kell? Ha erre megvan a válaszod, akkor készen állsz a pozitív változás befogadására.

Merj rálépni a változás útjára, változz, vagy változtass, érezd meg, melyik a Te utad.

 

KATTINTS IDE A MEDITÁCIÓS SZAKEMBEREK ELÉRÉSÉHEZ!

 

 

A szerző