Barion Pixel

Lepke tartás otthon. 

Hogyan lehetséges ez? Meddig gyönyörködhetünk a lepkékben? Hogyan segíthet nekünk ez a szenvedély lelkileg? Sebők Éva lepke tulajdonossal beszélgettünk a különleges hobbijáról, a lepke tartásról.

lepke tartás otthon, lepke tartás, pillangó tartás, pillangó tartás otthon

Naturportal: Kedves Éva! Sokan a lepkékben különös szimbólumokat látnak: hernyóból gyönyörű pillangóvá nőnek, tehát azt a szellemi transzformációt szimbolizálják, ahogyan egy “rút hernyóból” valami fenséges, szépséges fejlődik ki. Mi a véleményed erről a hasonlatról?

Sebők Éva:

Roppant izgalmas kérdés, és a legelső gondolatom rögtön az volt, hogy a lepke tartás otthon megtanított arra, hogy ezt a kérdést ne így közelítsem meg. Mégpedig azért, mert szerintem nem létezik rút állapot!
Idén volt szerencsém két lepkefajt is végigkísérni a metamorfózis legelejétől kezdve. Láttam, ahogy kibújnak a petéből a kis hernyócskák, növekednek, táplálkoznak, bebábozódnak és kikelnek. És meg kell mondjam, hogy a folyamat minden fázisa csodás a maga módján. Ha meglátunk egy hernyót a természetben, álljunk meg egy percre és csak szemléljük kicsit, így megláthatjuk mennyire „cukik” és milyen elképesztő a felépítésük. A bebábozódás folyamata szintén egy külön csoda.
Ebből kiindulva az a véleményem a hasonlatról, hogy valóban jelképezik a transzformációt, de arra is felhívják a figyelmet, hogy nem csak egy „rút előtte” és egy „szépséges utána” állapot van. Bármelyik szakaszában is legyünk az átalakulásunknak, annak mindig megvan a maga ideje, funkciója és szépsége!

Naturportal: Sok hobbit azért választ az ember, mert megnyugtatja, kikapcsolja, kicsit kiszedi a hétköznapok zajlásából, forgatagából. Te miért választottad ezt a különleges hobbit?

Sebők Éva:

Nem én választottam ezt a hobbit, inkább az választott engem! Hirtelen lett része az életemnek, minden előjel nélkül. De az bizonyos, hogy tényleg ki tud kapcsolni a mindennapi gondokból.
Amikor új bábjaim vannak, mindig az a legintenzívebb, legizgalmasabb rész, amikor várom, hogy kikeljenek. Az imágókat pedig szeretem kézre venni, fotózni, etetni őket. A napi rutin része, hogy foglalkozom a lepkéimmel, és közben megszűnik kicsit a külvilág. Ilyenkor ösztönösen megélem a „jelenlétet.”

Naturportal: Milyen lepkékkel és felszereléssel kezdtél? Milyen lepkéket és minimál felszerelést ajánlanál annak, aki csak most kezdi a lepketartást?

Sebők Éva:

A legelső rendelésemben három lepkefaj volt: egy éjjeli, egy nappali gyümölcsevő és egy nappali nektárevő lepke. Szerencsére a lepke tartás otthon nem olyan hobbi, ami nagyon speciális felszerelést igényelne.

A báboknak kell egy biztonságos hely, ahova fel lehet őket akasztani, a legjobb valamilyen szobanövényre. Legyen meleg, elég hely a szárnyfeszítéshez és naponta vízzel kell őket permetezni. A kikelt imágókat pedig legtöbbször baldachinnal körbevett részen szokták tartani. Nem kell nekik terrárium, sem külön párásítás. A helyük legyen meleg, világos, és elég területük a repkedéshez.

Mikor legelőször voltak lepkéim, én egy ruhatartó állványból és teljesen egyszerű fehér függönyből tákoltam nekik egy sátrat. Utána ahogy egyre jobban elmélyedtem ebben a hobbiban, folyamatosan fejlesztettem.

lepke tartás otthon, csodás azúrlepke, azúr lepke, pillangó

Kezdő lepketartóknak én az Azúrlepkét javasolnám.

Csodaszép lepkefaj, könnyű keltetni és etetni. Ha megfelelően gondoskodunk róla, akár 3-4 hétig is társunk lehet. Felszerelésnek pedig egy baldachint és vízpermetező flakont szerezzünk be, no meg természetesen a gyümölcsöt az etetéshez.

lepke tartás otthon, lepke tartás, pillangó tartás, pillangó tartás otthon

Naturportal: Hol lehet a lepkéket / bábokat beszerezeni?

Sebők Éva:

Én kezdetektől fogva a www.motobutterfly.hu oldalról rendelem a bábokat. Őket találtam meg először, mikor rákerestem a témára, és nagyon megszerettem. A honlapjuk profi, informatív, gyorsan és egyszerűen lehet bábokat rendelni. Számos cikk is van az oldalon, ami segíti a kezdőket a helyes lepkenevelésben. Ráadásul eddig bármikor kérdésem volt, hogy jól csinálom-e amit csinálok, mindig készségesen segítettek. Szívből tudom őket ajánlani mindenkinek!

Naturportal: Jelenleg hányfajta lepkét tartasz és napi hány órádat tölti ki átlagban a lepkékkel való foglalkozás?

Sebők Éva:

A lepkék száma folyamatosan változik, ebben a pillanatban, mikor erre a kérdésre válaszolok, csupán két lepkém van ugyanazon fajból. De volt már olyan is, hogy 13 lepkém volt egyszerre, legalább öt különböző fajból.

Az, hogy mennyit foglalkozok velük, természetesen nagyban rajtam múlik. A lepke tartás otthon nem igényli, hogy minden nap hosszasan foglalkozzunk velük, az a fontos, hogy rendszeres legyen.

Minden nap figyelni kell az etetésre, és a bábok permetezésére, napjában többször, de ez nem tart órákig. Legalábbis ha csak pár lepke van az otthonunkban. Természetesen minél többen vannak, a gondoskodásukhoz szükséges idő arányosan növekszik.

Naturportal: Mi a “civil” foglalkozásod és esetleg van-e más hobbid?

Sebők Éva:

Foglalkozásomat tekintve egy multinacionális cégnél dolgozom, megrendeléseket kezelek, normál 9-5 irodai munkarendben, így az estéket és hétvégéket a kedvteléseimre tudom fordítani.

Hobbim pedig annyi van, mint égen a csillag!

Nagyon szerteágazó az érdeklődésem, de a legnagyobb szenvedélyem az alkotás. Imádok különböző technikákkal kísérletezni, kombinálni őket, újrahasznosítani és felújítani régi tárgyakat. Emellett a másik nagy szenvedélyem az esszenciák használata, aromaterápia.

lepke tartás otthon, lepke tartás, pillangó tartás, pillangó tartás otthon

Naturportal: Mikor kezdtél “lepkézni” és hol tartasz most? Tervezed-e hogy másoknak tanácsokat, vagy esetleg szaporítóanyagot adj?

Sebők Éva:

Kicsivel több mint egy éve kezdtem el lepkékkel foglalkozni, és mondjuk úgy, hogy aktív hobbi szinten űzöm ezt a tevékenységet. Nem szerepel a terveim között, hogy tenyésztő legyek. Az már jóval több idő- és energia befektetést igényelne, ami mellett jelenleg nem tudom elkötelezni magam.

Az elején azt hittem, hogy ez csak egy ilyen rövid ideig tartó hepp lesz, kipróbáltam és annyi. De most úgy érzem, hogy ennek a történetnek még messze nincs vége! Tapasztalok, tanulok, és egy szép napon talán majd megértem, hogy miért is lett az életem része.

lepke tartás otthon, lepke tartás, pillangó tartás, pillangó tartás otthon

Naturportal: Van-e kedvenc lepkéd és miért?

Sebők Éva:

Ez legalább annyira nehéz, mint kedvenc ételt vagy kedvenc filmet választani! Ennyi szépség közül hogyan emeljek ki egyet? De ha mindenképp választ kell adnom, akkor az Actias lunát és a Smaragdlepkét nevezném meg, mivel gyerekkorom óta a zöld szín a kedvencem, és ez a mai napig erőteljesen jellemez. A Lunának csodás pasztell zöld szíve van, a Smaragdlepke színe pedig hű a nevéhez, és még irizál is! Mindkettő gyönyörű lepkefaj.

Naturportal: Van-e esetleg weboldalad / Facebook oldalad, ahol meg lehet a lepkéidet csodálni?

Sebők Éva:

Egy blogot indítottam, amelyen javarészt a lepkéimről posztolok. A célom vele, hogy érdekességeket osszak meg, és azokat a tapasztalatokat, amelyeket megszereztem a hernyók, bábok lepkék gondozása során.

A blogom linkje: http://evasebok.hu/


Sebők Éva profilképSebők Éva immáron egy éve foglalkozik trópusi lepkékkel.

2021-ben hirtelen ötlettől vezérelve keresett rá, hogy lehet-e idehaza lepkebábokat venni, és talált is egy oldalt, ahonnan azonnal meg tudta rendelni pár trópusi lepke bábját.

Eltelt egy év, és a kósza ötletből szenvedély lett, a színpompás lepkék pedig azóta is állandó lakótársai.

Idén már hernyó koruktól is nevelte kedvenc lepkefaját, amelyek nála bábozódtak be és keltek ki.

Bár sokat tapasztalt az egy év alatt, még nem tanulta ki a lepketartás csínját-bínját, és szeretne egyszer egy teljes generációt kinevelni, a petétől egészen a kifejlett lepkéig.

A szerző

0
    0
    Kosár
    A kosarad üres jelenlegVissza az oldalra