Barion Pixel

Az erdőgazdálkodási törvény módosítása – veszélyhelyzeti kormányrendelettel, mely a régi idők törvényerejű rendeleteit idézi – szörnyű helyzetbe hozhatná erdeinket.

A Naturportal Magazinnal bekapcsolódtunk abba a 6 civil szervezet által létrehozott petícióba, mely példátlan egyetértéssel és összefogással, hangsúlyozottan CIVIL környezetvédelmi szervezetek által volt támogatott. A petíció mellett tüntetés sorozatok is zajlottak.

A kezdeményező szervezetek:

 • WWF Magyarország,
 • Magyar Természetvédők Szövetsége,
 • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület,
 • 10 millió Fa Alapítvány,
 • Greenpeace Magyarország,
 • Levegő Munkacsoport.

Részeredmény a tiltakozás hatására

A veszélyhelyzeti kormányrendelet fontos természetvédelmi szabályok felfüggesztését tartalmazza. A magyar jog szerint ami nem tilos, azt szabad. Erről itt írtunk, bemutatva a jogszabályi hátteret:  >>>>>>>>>> INDULHAT A TARVÁGÁS A VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEKEN

Az agrárminiszter meghallotta a több mint százezer tiltakozó szavát és miniszteri utasítást adott ki az erdőket veszélyeztető jogszabály kapcsán – ám ezzel még nincs vége az ügynek!

A 2022. augusztus 16.-án megjelent miniszteri utasítás részben újra megtiltotta a védelem alatt álló erdőterületeken az őshonos fák kivágását, vagyis visszaszigorította a szabályozást úgy, hogy mindeközben a problémás kormányrendelet továbbra is hatályban maradt.

Fontos szem előtt tartani, hogy ez az utasítás kizárólag a miniszter alá tartozó szervekre vonatkozik! Nem vonatkozik tehát a magánerdő-gazdálkodókra, akik védett természeti területen továbbra is folytathatnak tarvágást (a hazai erdőterület mindössze 60 %-a van állami tulajdonban).

A miniszteri utasítás egyrészt könnyedén módosítható, visszavonható, nem kell hozzá testületi döntés. A másik, hogy csak az irányítása alatt álló szervekre érvényes…

Elégséges-e a miniszteri utasítás kiadása az erdőgazdálkodási törvény felülírására?

Álláspontunk szerint a miniszteri utasítás nem alkalmas a természetvédelmi szabályok teljes helyreállítására, azt kizárólag kormányrendeletben lehetne maradéktalanul rendezni.

 •  Az agrárminiszter a tiltakozás hatására miniszteri utasítást adott ki a veszélyhelyzeti fakitermelést ösztönző 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelet egyes intézkedéseihez.
 • Állami erdőkben márciustól – vagyis fészkelési és vegetációs időben – nem alkalmazható a vitatott veszélyhelyzeti kormányrendelet időbeli korlátozásokat megszüntető rendelkezése.
 • A miniszteri utasítás a védett és Natura 2000 erdők kb. felében visszahozza az őshonos fafajú erdők tarvágásának tilalmát (azért csak a felében, mert ún. természetvédelmi és Natura 2000 elsődleges rendeltetést említ az utasítás).
 • Előtérbe helyezi a fakitermelést az akác főfajú erdőkben.
 • A miniszter utasítást adott továbbá arra is, hogy a veszélyhelyzeti rendelet számos intézkedését csak akkor lehet alkalmazni, ha a tűzifakeresleti igény indokolttá teszi azt.
 • Végezetül pedig a veszélyhelyzeti kormányrendelet alkalmazhatóságát az erdőgazdálkodó kérelméhez köti.

Üdvözöljük a miniszteri utasításában szereplő intézkedéseket. Az erdeink védelméért folytatott összefogásnak azonban nincs vége!

⚠ Továbbra sem egyértelmű, hogy a magánkézben lévő védett és Natura 2000 erdőknek mi lesz a sorsa. Szintén nem világos, hogy az erdőfelújítási kötelezettséggel kapcsolatos szabályozást módosítják-e, vagyis marad-e az ökoszisztémákat pusztító inváziós fajok terjedését elősegítő veszélyhelyzeti rendelkezés.

Összességében azonban előrelépés a miniszter utasítása, látszik, hogy van hatása a közös cselekvésnek!

Bízunk abban, hogy a kormány rendeletalkotással is biztosítja a miniszteri utasításban szereplő garanciák érvényesülését minden magyar erdőben.

Továbbra is kiállunk az erdőkért, kérjük a tűzifa kormányrendelet visszavonását!

Oszd meg a nyílt levelet, melyhez továbbra is gyűjtjük az aláírásokat!

A szerző