Barion Pixel

Méhlegelő, Budapest. Sokak szerint talán a két kifejezés nem tartozik össze, de szerencsére egyre több méhlegelő létesül fővárosunkban is.

Azt talán senkinek sem kell bemutatni, hogy miért is olyan fontos a méhek jelenléte életünkben, milyen nagy segítség az egész emberiség számára a tevékenységük. A jövőben a méhlegelő Budapest parkjaiban is egyre inkább elterjedni látszik.

Ezért nagy örömünkre érkezett meg a hír, hogy idén is folytatódik a Vadvirágos Budapest program.

Vadvirágos Budapest program – méhlegelő Budapest

 

A programban 38 “rovarbarát” zöldfelületet jelöltek ki majdnem harminc hektáron.

A tavaly indult biodiverzitás növelését célzó program eredményei már az idei évben is egyre inkább megmutatkoznak.

Egyre több új, a területre jellemző növényfaj jelenik meg Budapest utcáin.

 

Változtatások

 

Az elmúlt év/évek tapasztalatai alapján azonban néhány dolgon változtatni terveznek.

Javítani kívánnak például a méhlegelőkénél elhelyezett tájékoztatáson. Ezzel az esetleges vandálkodást, vagy önkényes fű, “gaz” nyírástól is menekülhetnek meg a méhlegelők Budapest parkjaiban.

A kihelyezett tájékoztatók információi alapján a vadvirágos részeket megcsodáló érdeklődők is gyorsan és könnyedén megismerhetik a program célját, működését.

A remények szerint ez egy olyan program lesz , mely az emberek számára üdítő látványt nyújt Budapest minden területén, ezért könnyedén azonosulni tudnak vele, és megszeretik azt.

talajtakaró virágok, rét, legelő, méhlegelő

Kivitelezés

 

Az Egyesült Államokban, és nyugat-európai nagyvárosokban már 10-15 éve megjelentek az első méhlegelők.

Náluk is felismerték, hogy a túliparosított mezőgazdaság rendkívüli sok vegyszere sajnos egyre hatékonyabban pusztítja a hasznos rovarokat is.

Ezeknek a rovaroknak az egyik menedéke lehet a nagyvárosokban úgymond mesterségesen létrehozott méhlegelő Budapest parkosított részeit is beleértve.

A Vadvirágos Budapest program a Budapest kaszált gyepének csak a 4,5 százalékát érinti. Itt az évi 8-10 kaszálás helyett, csak 1-2 kaszálás lesz, így a növényeknek van idejük virágozni, és magot érlelni.

A virágos területeken alacsonyabb hőmérsékletet lehet mérni, mint a kaszált, vagy a betonnal borított területek környezetében. Ez a megoldás így a klímaváltozás elleni küzdelmet is pozitívan befolyásolja majd.

Egy-egy terület átalakulsa több évet vesz igénybe, és megjelenhetnek rajtuk védett növények is, amelyek már most is – ritkán ugyan -, de megjelentek különböző méhlegelőkön.

 

Méhlegelő Budapest múltjában-jelenében

 

Az elmúlt 50-60 évben a nagyvárosokban még nem volt ekkora igény az intenzív kaszálásra, ez leginkább a modern kori ember egyik elvárása, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy vissza kell térni a korábban bevált intézkedésekhez.

A megfigyelések alapján egy ilyen méhlegelőn sokkal sokszínűbb az élővilág, több növényfaj, és sokkal több beporzó rovar figyelhető meg.

Szakemberek véleménye szerint, a parlagfű, és a toklász, amely ember és állat számára is kellemetlenséget okozhat, nem jellemző az ilyen területeken, mivel ezeket a gyomnövényeket egy idő után kiszorítják a vadvirágok.

A területek kijelölésénél a parkhasználati szempontból kevéssé frekventált, félreesőbb parkterületeket, ember által nem vagy alig járt rézsűket, útközöket, növénnyel beültetett elválasztósávokat kerestek.

 

 

A méhlegelők kialakítása azonban nem csak nagyvárosokban lehet jó gondolat. Kisvárosokban, kisebb településeken, vagy akár az otthonunk kertjében is nagy szolgálatot tehet.

Ha tehetjük, készítsünk méhlegelőt!

 

 

Forrás: MTI

 

A szerző