Barion Pixel

A méhek szerepe sokkal több, mint a méz megtermelése.

Az apiterápiás gyógyítás széles spektruma tartozik a jótékony hatásaik közé. E mellett a beporzással a környezetnek is igen nagy, sőt felbecsülhetetlen szolgálatot tesznek.

A méhek a beporzás biztosításával és a méztermeléssel óriási szolgálatot tesznek a magyar mezőgazdaság számára is, mely pénzben nem kifejezhető.

Sajnos Európa-szerte elöregedőben van a méhésztársadalom, maga a méztermelés mint gazdasági tevékenység pedig önmagában “nehezen áll meg a lábán”. Ezekből pedig az következik, hogy veszélyben van a beporzás.

A méhek szerepe – a globális összefüggések

A statisztikák szerint ugyan nő a méhcsaládok száma, de ez inkább egy vészjelzésként fogható fel: a méhészek ugyanis 20 évvel ezelőtti bevételeik elérése érdekében emelik a méhcsaládok számát.

Már nem nyújt megélhetést a méhészet, éppen ezért át kell strukturálni a méhészek bevételét: a jövőben nem a méztermelést kell figyelembe venni, hanem a beporzásban végzett tevékenységet. A kettő között nagy különbség van, de a biztos és kiszámítható jövő érdekében – illetve, hogy az agrárium egyéb szereplői is megnyugtató módon tudjanak tervezni – biztonságban kell tudni a méhcsaládokat és a méhészeket.

napraforgó, afrodiziákumok, napfény hatásaleégés elleni praktikák, kánikula

Magyarországon a méhészek például harmadik éve küszködnek az akác elfagyásával, a repce korai nyílásával, a hideggel és az esővel. A napraforgók esetében pedig az önbeporzók térnyerése miatt egyre kevesebb a nektártermelés, tehát minden olyan klasszikus, nagy méhlegelő, amely biztosította a kellő mézmennyiséget, veszélybe került.

Most még megnyugtatóak a statisztikák, hiszen azt állítják, hogy a világon Görögország után Magyarországon a legnagyobb a méhsűrűség, de észre kell venni a vészjelzéseket, és meg kell érteni az előre mutató folyamatokat, hogy felelősséggel fel lehessen készülni a jövőre. Ez pedig egy teljesen új szemléletet igényel.

A társadalomnak meg kell értenie, hogy beporzók nélkül nincs élet, az élelmiszerek kétharmada ugyanis a méhek tevékenységétől függ.

A világ élelmiszer termelése érdekében biztosítani kell az ökológiai sokszínűség fennmaradását, melyet a méhek is biztosítanak. Óriási felelősség, hogy úgy végezzék a gazdák a méhészeti tevékenységüket, hogy másokkal is megszerettethető legyen ez a szakma. Emiatt üdvözlendő, hogy sok méhész a saját tevékenységén túlmenően – elsősorban a fiatalabb generáció – szemlélet formálásában is igyekszik részt venni.

Kedvezmények Magyarországon és az Európai Unióban a méhészeti ágazat fellendítéséért

A méhészeti ágazat fellendítéséért globálisan és helyileg is tenni szükséges. Hazánkban a méhészek teljes adómentességet élveznek. Az idén e mellett 100 millió forintról 110 millió forintra nőtt a méhészeti járművekre igényelhető úgynevezett mezőgazdasági csekély összegű támogatás. E mellett ismét beadható a méhészek átmeneti támogatása.

Hamarosan megjelenik az úgynevezett fipronilrendelet is, amely lehetővé teszi, hogy a szennyezett állatgyógyászati készítmények miatt veszteséget szenvedő méhészeket az állam kártalaníthassa.

Most újra beadhatják támogatási igényüket a méhcsaládonkénti második ezerforintos támogatásra azok a méhészek, akik tavaly igényelték az első ezerforintos támogatást, de a másodikra még nem nyújtottak be kérelmet vagy az elsőből bizonyos okok miatt nem részesültek. Ez mintegy 1400 méhészt érint.

2025-ben Magyarország rendezi meg a Méhészeti Világkiállítást is. Erre a célra közel százmillió forint támogatás áll majd rendelkezésre.

2023. január 1-jétől a közös agrárpolitika része lesz a méhészeti ágazat, újabb támogatási lehetőségeket megnyitva a méhekkel foglalkozók előtt.

Forrás: MTI

A szerző