Barion Pixel

Kommunális szennyvíz szennyezésére derült fény a Greenpeace segítségével.

Napvilágot látott, hogy 2024. februárjában, oldószerrel szennyezett kommuniális szennyvíz ömlött a gödi földekre, melynek reprodukciót károsító hatása is van.

A víz kiömlése a gödi földeken történt egy gyár mellett a Bócsai körforgalomnál idén februárban.

 

Kommunális szennyvíz szennyeződése

A Greenpace-t február 21-én riasztották a helyszínre, miután a gyár mellett szennyvíz kiömlést fedeztek fel.

A riasztás a Göd-ÉRT Egyesülettől érkezett, akik a helyszínre vezették a zöld szervezetet, akik mintát vételeztek a vízből.

A szennyvíz kiömlés az üzem melletti termőföldre irányult, és sajnos nagy mennyiségű vízről számoltak be az érintettek.

A szennyvíz laboratóriumi vizsálata kimutatta, hogy a kiömlött víz nagy mennyiségben tartalmaz NMP-oldószert.

Az NMP-oldószer – melyet akkumulátor gyártáshoz is használnak – bizonyítottan magzatkárosító hatású, és szabálytalan módon került a szennyvízhálózatba.

A Greenpeace az esettel kapcsolatban információ és adat igényléssel fordult az illetékes Vízműhöz, Kormányhivatalhoz, valamint Göd Város Önkormányzatához is.

Sajnálatosan azonban az illetékes hatóságoktól egyelőre érdemi válasz nem érkezett az üggyel kapcsolatban.

A körzeti Vízmű válasz leveléből annyi információ derül ki, hogy az adott időszakban az említett gyár szociális szennyvizét szállító gödi közüzemi szennyvízellátó hálózaton a hálózatba került lakossági eredetű csatornaidegen anyagok által okozott dugulás következett be.

Ennek következtében lépett a felszínre a városi-kommunális eredetű szennyvíz a Göd “Bácskai körforgalomnál”, mely sajnálatosan a körforgalom mellett elhelyezkedő szántó területre is kijutott.

Ezen esemény során csőtörés nem történt.

Göd térségében ez már a sokadik alkalom, hogy emberi egészségre rendkívül veszélyes méreganyag kerül ki a környezetbe.

Ami korábban ismerté vált, de kivizsgálás nélkül maradt, hogy a gödi kutak vizében tűnt fel NMP, valamint, hogy 2021-ben több, mint 80 tonnányi NMP került az üzemből a levegőbe.

Hazánkban az akkumulátorüzemekben sorozatban történnek anomáliák.

A cégek nem tudják megfelelően üzemeltetni a gyárakat, úgy, hogy ne mérgezzenek, viszont a sajánlatosan gyenge hatósági intézkedéseknek nincs visszatartó erejük.

Mindezek következtében a Greenpeace országos petíciót indított, melyben a kormánytól szigorúbb szabályozási rendszert, stratégiai vizsgálatot, és ameddig ezek a feltételek nem teljesülnek, addig azt követeli, hogy ne engedélyezzenk hazánkban újabb akkumulátoripari létesétményeket, ne bővítség a jelenlegieket.

 

Forrás/fotó: Greenpeace

 

A szerző