Barion Pixel

Kishantos ügyéről szinte nincs olyan magyar ember, aki ne hallott volna még.

A biogazdaság, akitől elvették a földjét, beszántották, majd különböző fizetnivalókat próbáltak behajtani rajta.

Előzmények

2013-ban felröppent a hír, hogy Magyarország legnagyobb biogazdasága – kormányzati döntés értelmében – megszűnik. Kishantos gazdaságát csak az emberek összefogása menthette meg.

Magazinunk, a Naturportal Online Magazin – mint a biogazdálkodás elkötelezett támogatója – csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Döntésünk a bio-gazdálkodás, mint érték megmentése érdekében született meg.

Kishantos, mint biogazdaság

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre ~1998-ban.

Európai szinten is egyedülálló programot valósított meg.

Bio vetőmag előállítása, és biogazdaság üzemeltetése mellett népfőiskolát is létrehoztak. A központ különböző kutatásokat is végzett.

Kishantos, bio, zöldségek

A tortúra

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ kálváriája 2013-ban indult, amikor – egy jogszabályokat sértő eljárás során – a gazdaság elveszítette földjeit.

Az új bérlők a földeket mielőbb művelésbe szerették volna venni, ezzel szemben azonban a kishantosiak és a Greenpeace Magyarország munkatársai békés tüntetésbe kezdtek.

A tüntetést egy úgynevezett magánhadsereg igyekezett megakadályozni, nehezíteni.

Sajnos azonban a tüntetés sikertelenül végződött, a tüntetők nem, vagy alig jutottak a földek közelébe, hiszen a magánhadsereg tagjai a közutat is lezárták előttük.

A földeket művelésbe vették, beszántották. Több, mint 100 millió forint értékű bio zöldséget semmisítve meg.

Kishantos pere

A 2015-ben indított pert a kishantosiak ellen indították, hogy a „földrablás, földfoglalás” idején bevetett magánhadsereg bérét, valamint egyéb – állítólagos – elmaradt fizetnivalókat, (mintegy 14 millió forintnyi összeget) velük fizettessenek meg.

Értelemszerűen ezt sem a kishantosiak, sem pedig a Greenpeace Magyarország nem tartotta jogszerűnek, igazságosnak.

  1. november 30-án, 6 év után Kúrián is győzött Kishantos, és a Greenpeace.

A Kúria döntése megalapozatlannak találta az állam keresetét, azaz a 14 millió Ft-ot nem kell a kishantosiaknak és a Greenpeace-nek megfizetnie. Az ítélet ellen magyarországi jogorvoslati lehetőség nincs. Ebben a témában tehát győzött az igazság.

Tehát végül Kishantos nyert!

Nyert?

Mi lesz a földdel? Kié lesz a föld? Vajon visszakerülhet-e az eredeti tulajdonosához? Mi lesz a több évtizeden keresztül kialakított biogazdasági környezettel?

Ezek még mindig nyitott kérdések!

A biogazdálkodás és a környezetvédelem elkötelezett híveiként

 

A szerző