Barion Pixel

Béka mentés rendhagyó helyről, a vízórák aknáiból. Segítsünk rajtuk mielőbb, ellenőrizzük gyakran vízóra aknánkat!

A tavasztól őszig terjedő időszakban nagy szükség van arra, hogy a véletlenül – esetleg szándékosan – fogságba esett békákat kiszabadítsuk fogságukból.

Különös tekintettel a vízóra aknákra, pincékre.

A településeken is előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, a bajszos- vagy barna békák (erdei, mocsári és gyepi béka) vagy akár még a vizektől elkalandozó zöld békák és unkák is csapdába kerülhetnek majd éhen halhatnak a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve.

Magyarországon minden kétéltű védett!

A béka mentés fontossága

 

Alapvetően az, hogy az állatok elpusztulnak az ellenőrizetlen vízóra aknákban jelentős probléma, hiszen lehetőségeinknek megfelelően óvni kell környezetünket.

Azonban 1-1 példány elpusztulásán kívül figyelembe kell vennünk azt a tényt is, hogy, ezek az egyedek már nem fognak tudni részt venni a szaporodásban.

Nyilvánvaló tehát, hogy egy ilyen kisállat tragédiánál sajnos sokkal több “veszik el”, mint 1 állat.

Pusztulásuk mellett problémát jelent elveszítésük a ökológiai gazdálkodás szempontjából is. A ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket, és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok jelentős szerepet töltenek be a biológiai védekezésben.

“A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont” 

– hangsúlyozzák a természetvédők.

 

A béka mentés módszere

 

Kis odafigyeléssel több életet is megmenthetünk.

Az első legfontosabb feladat, hogy a vízóra aknákat, és a pincéket a lehetőségekhez képest próbáljuk mindig zárva tartani. Amennyiben a szellőzés miatt résnyire nyitva is marad 1-1 ajtó, azt rovarhálóval, vagy egyéb módszerrel próbáljuk bejárás-mentessé tenni.

Második lépés, hogy ezeket a helyiségeket gyakran, de legalább havonta ellenőrizzük, hogy nem költözött-e be új lakó.

Harmadik, ha esetleg a pincébe belépve, vagy az aknába lekukucskálva a szemünkbe pislog egy szép zöld, megtermett példány (vagy akár egy kicsi aranyos) ne rémüljünk meg!

Ha ezen túl vagyunk, akkor negyedik lépésként, akár saját erőből, akár segítséget kérve menekítsük ki onnan a jószágot, és ha van lehetőségünk víz közelében eresszük őt / őket szabadon.

A természetvédők szerint kis odafigyeléssel sok ezer szárazföldi életmódot folytató békán lehet segíteni!

 

Néhány tudnivaló a békákról

A békák kétéltű élőlények. Tehát életben maradásukhoz szükség van szárazföldre, és vízre is.

Mind ragadozók, vagy rovarevők.

Petékkel szaporodnak. Szaporodásukhoz vízre van szüksége, a peterakáshoz, és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez.

Néhány fajtánál a szaporodási időszakban kiemelt fontosságú a hangadás (brekegés, kuruttyolás), ez azonban nem minden fajra jellemző.

Táplálékuk élő, mozgó zsákmány. Többségében rovarokat esznek.

 

Védjük, óvjuk, mentsük meg a békákat, hiszen a természetünk védelme, a környezetvédelem az egyik létfontosságú a jövőnk szempontjából!

Forrás: MTI

A szerző