Barion Pixel

Az év madara 2023 -ban a barkóscinege.

2023-ban ugyanis a vizes élőhelyeink védelme áll a figyelem középpontjában.

Hogyan védhető meg az év madara 2023 “verseny győztese”, a nádasokban élő barkóscinege?

1979 óta minden évben ennek a programnak a keretében kiemelt figyelmet szentelünk egy-egy madárfajnak és a hozzá kapcsolódó természetvédelmi kérdéseknek. 2023-ban a vizes élőhelyek énekesmadarai közül háromra lehetett szavazni. A barkóscinege 41%-kal végzett az első helyen, de a függőcinegét és a nádirigót is sokan választották.

Különleges mintázatú kis madarunk Európában és Közép-Ázsiában a nagy kiterjedésű nádasok lakója. A klímaváltozás azonban Magyarországon is a vizes élőhelyek visszaszorulását, kiszáradását okozza, tavak, mocsarak tűnnek el. Emellett a tóparti, nádasok kiirtásával járó építkezések az élőhelyek drasztikus megfogyatkozásához vezetnek.

A vízpartok természetes állapotának megőrzése, a partmenti beruházások visszaszorítása védheti meg nádasaink élővilágát. Tegyünk érte együtt!

Miért fontos a nádasok védelme?

A vizek éltetője

A nádasok kiszűrik és megkötik a szennyező anyagokat, így azok nem kerülnek a nyílt vízbe. A nagy kiterjedésű nádasok felszabdalása, eltűnése felborítja a vizek ökoszisztémáját és a tavak elalgásodását, pusztulását okozza.

Fajok élőhelye

Megszámlálhatatlan élőlénynek, növény- és állatfajoknak ad otthont a nádas. Búvó-, fészkelő- és táplálkozóhelyként szolgál madaraknak, de számos ízeltlábú, kétéltű, hüllő és emlős élete is szervesen kötődik a nyílt vizet szegélyező növényzethez.

A barkóscinegék élete

A barkóscinege párok egész életükben együtt maradnak. Fészküket általában régi, avas nádba együtt építik, melybe 4-7 tojást rak a tojó. Évente 2-3, esetenként akár 4 fészekaljat is felnevelnek közösen. A telet is a nádasban töltik, ilyenkor kisebb csapatokba állnak össze. Fő tápláléka a nádszálakon élő hernyók. Mellette fogyaszt pókokat, csigákat, télen pedig a nád és gyékény magját.

Számuk jelenleg 5400-6300 pár között van, de az irtásokkal felszabdalt nádasok, a lekövezett partszakaszok nem jelentenek többé élőhelyet számukra. Óvjuk a még meglévő nagy kiterjedésű nádasainkat, a barkóscinege élőhelyét, védjük meg tavaink élővilágát!

 

A szerző