Barion Pixel

Hogyan legyen a biokert tökéletes?

Emlékszünk még arra, amikor kockás füzettel a kezünkben és színes ceruzákkal tervezgettük a veteményest és nyomtatott táblázatból szedtük ki, hogy melyik a jó társnövény?

Egy egyszerűen használható trükkel, már ez is a múlté lehet!

Pár évvel ezelőtt egy lelkes informatikus, Tóthné Vincze Boglárka megkeresett, hogy készítsünk együtt egy olyan applikációt, ami kifejezetten a kertbarátoknak szól.

Sokáig gondolkodtam, hogy mi lenne az, ami igazán segítségül lehet mindenkinek, mégis összehozható az informatika a kerttel.

Spirituális emberként nekem a kert egy szentély és messze nem arról szól, hogy mobiltelefonnal sétálok benne, főleg nem akkor ha tervezek.

De valahogy amikor elkezdtem az az évi biokertet tervezni a szokásos módon – jött az ötlet, hogy miért is ne lehetne ezt egyszerűsíteni!

Az egymást segítő növények és a kockás füzet

Az interneten rengeteg táblázatot lehet találni az egymást segítő növények rendszeréről, többnyire még nyomtatva is átláthatatlan táblázat halmokként.

De mit is jelent ez az egész egymást segítő növények rendszere?

Minden növény hatással van egymásra. Ez nem olyan új keletű dolog. Ha csak az egymással kommunikáló fákra gondolunk, maga az egész internethálózat elve is a természet képére formáltan jött létre.

Igazi információáramlás van jelen növény és növény között, de még növény és állat között is!

Az egymást segítő és nem segítő növények is eképpen érhetők tetten, hiszen a segítők jól összedolgoznak kémiai úton és akár közös baktériumélettel a talajban.

De a nem segítők gátolják egymást növekedésben is akár. Ez egy veteményesnél viszont igencsak fontos tézis, hogy amit ültetünk az ideális társnövény legyen ágyáson belül.

Erre vannak ezek a táblázatok és átláthatatlannak tűnő információhegyek.

Ha egy veteményes jól van megtervezve, akkor igazából nemcsak felére, de akár tizedére is csökkenthetjük a növényvédelmi problémákat.

Itt nem csak zöldség növényekre kell gondolni, de az aromanövények, fűszernövények is komoly szerepet kapnak ebben az egész elrendezésben.

Egy paradicsom nem csak a tányéron lesz jó társa a bazsalikomnak, de a kertben is!

 

biokert tervező applikáció

Így egyszerűsítettük mi a biokert tervezést!

Kertész fejjel és nem megrögzött mobil nyomkodóként azt találtam ki, hogy ha már lehetőség van valami jót tenni applikáció formájában, akkor egyszerűsítsük az emberek dolgát és ezt a sok táblázatot, növényfajt és egymásra hatást forgassuk át egy applikációba.

Tóthné Vincze Boginak is tetszett az ötlet és neki is álltunk a kivitelezésnek.

Az applikáció már a sokadik frissítésen és újításon esett át, hiszen igény lett a kertterv nyomtatására is és olyan ergonómiai kérdések megoldására is, hogy tényleg egy praktikus dolog süljön ki belőle.

Jelenleg androidos telefonokra letölthető a Google Play szolgáltatásán keresztül a Kertportál Biokerttervező applikáció ingyenes és PRO verziója is, melyben pár kattintással már tervezhető is az idei biokert bárki számára.

Mit nyerünk egy biokert megtervezésével?

Egy jól összerakott bio kertben minimálisra csökken a növényvédelmi munka.

Ez nemcsak a csökkent vegyszer felhasználást jelenti, hanem olyan biodiverzitási kérdések miatt is fontos, hogy megmaradjanak a hasznos rovarok, a jótékony madarak a kertben, ezernyi pillangónk lehessen, tele legyen a kert méhecskével és ne feledkezzünk el a melegvérű állatokról sem, melyek mind életterünk jótékony részéhez hozzátartoznak.

Egy bio kertben sokkal egészségesebb élelmiszer alapanyagokat termelhetünk magunknak és családunknak is, ami szintén nem utolsó szempont.

A biokertek nagy előnye az is, hogy a kerti munka igazi szellemi feltöltődést nyújt.

Kutatások bizonyítják, hogy a kertben eltöltött idő igazán jó hatással van a mentális egészségre.

Legalább olyan hasznos, mint a kisállatainkkal való törődés.

Így tehát pikkpakk megtervezzük a biokertet egy applikáción keresztül és kinyomtatás után már mehetünk is a való világba és az álmot valóra is válthatjuk saját veteményesünkben is!

 

Kattints ide az applikációhoz!

A szerző