Barion Pixel

Napsütés, napfény hatása, pozitív, vagy negatív. Érdemes tisztában lenni néhány dologgal.

Valóban annyira kell óvnunk a testünket a napfénytől, mint ahogyan azt manapság tesszük?

Napsütés, napfény, a nap melege

Végre itt a jó idő, a strandszezon és a nyaralások ideje. Azt hiszem szinte mindannyian szeretjük érezni a nap melegét és valahogy mindig jókedvre derít minket a napsütés. Ugye Te is így vagy ezzel?

Mégis mást sem hallunk, hogy védd magad a nap káros sugaraitól, mert bőrrákot okoz, öregíti a bőrt.

Ezek az állítások részben megállják a helyüket, ugyanakkor ideje rendet tenni a fejekben a napsugárzás káros és éltető hatásit illetően.

Napfény, napsütés hatása

Nekünk embereknek, az állatoknak és növényeknek is, nap kell a túléléshez. A napsütésből származik az elsődleges D-vitamin forrásunk, amely a bőrünkben keletkezik a napfény hatására.

Ez a vitamin támogatja :

 • az immunrendszerünk megfelelő működését,
 • a hormontermelést,
 • a csontok egészségét,
 • a nyugodt alvást,
 • a mentális egészséget.

 

Ha már itt tartunk, tudtad azt, hogy a lenyugvó nap fénye stimulálja a melatonin termelődést, ami hozzájárul a nyugodt, minőségi alváshoz? A jó minőségű alvás pedig elengedhetetlenül fontos a szépség, egészség megőrzéséhez.

Szóval, ha szeretnél vonzó és egészséges maradni életed minden napján, akkor gyönyörködj a lenyugvó nap fényében. Nem csak csodálatos látvány, de még a testedre is jótékonyan hat!

A biztonságos napfürdőzés

 

A napfény jótékony hatásai mellett nem szabad azokról a tényekről sem elfeledkezni, melyekkel, ha tisztában vagy, biztonságosan élvezheted a napfény jótékony hatásait.

Az UVA sugarak felelősek a rák kialakulása miatt.

Az UVB sugarak viszont daganatellenes hatással rendelkeznek, bejutnak a bőr mély rétegeibe és ezek a sugarak idézik elő a szép barna bőrt és a leégést is.

Itt fontos megjegyezni, hogy a leégés nem csak egy kellemetlen következmény az óvatlan napfürdőzésnek. A bőr leégése után a test kb. 3 héten át nem „állít elő” D-vitamint, ezért is nagyon fontos, hogy okosan élvezzük a napfény fantasztikus hatásait.

Tanulmányok szerint, az elmúlt évtizedekben jellemző túlzott fényvédelem megnövelte bizonyos betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegséges, sclerosis multiplex, magas vérnyomás, és a rövidlátás gyakoriságát. Ezek, és egyes kutatások szerint a betegségek többségének kialakulása  a D-vitamin hiányra vezethetők vissza.

 

napsütés, napfény, nap, bőr

 

 

Hogy lehetséges ez, amikor folyamatosan pótoljuk a D-vitamint?

Régóta tudjuk, hogy a D-vitamin napfény hatására termelődik a testben.

A modern ember alig élvezi a napfény jótékony hatásait, sokkal inkább arról hallani, hogyan védd magad a nap káros sugaraitól.

Valóban szükséges megtenni a kellő óvintézkedéseket, de nem szabad a fényvédelmet sem túlzásba vinni.

Felelőtlenség lenne azt is kijelenteni, hogy nem szükséges védekeznünk a napsugárzás ellen, ugyanakkor az egyensúly megtartása a szépség- és egészségmegőrzés kulcsa.

A szájon át történő D-vitamin-pótlás bizonyítottan még nem tűnik olyan hatékonynak, mint a napfény hatására a test által termelt D-vitamin.

 

Most akkor barát vagy ellenség a napsütés, a napfény?

 

Nem azt mondom, hogy egész nap napoznod kellene, csupán azt szeretném, ha naponta legalább néhány percen át élveznéd a napfényt, és nem félnél a ráncoktól, vagy a ráktól.

Az tény, hogy ha órákra kifekszel a napra a csábító barna bőr reményében, akkor kiteszed magad a ráncok és a leégés veszélyének. Ugyanakkor azt is érdemes tudnod, ha magadra locsolod folyamatosan a fényvédő krémeket nem leszel feltétlenül védve a leégéstől és a tested is jóval kevesebb D-vitamint állít elő.

Amit tehetsz, annak érdekében, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon:

 • Naponta 5 eltöltött perc 11-15 óra között a napon, napszemüveg, kalap, fényvédőkrém nélkül  30.000 NE-nyi D-vitamint termel a testben (igen, nyáron is a “veszélyes” időszakban is) ezért használd ki ezt az időszakot arra, hogy feltöltsd a D-vitamin raktáraidat.
 • Ezen az időn túl az arcodra, nyakadra, dekoltázsodra, kézfejedre használj fényvédő krémet.
 • A szemkörnyék területére ne használj fényvédőt, mert ráncokat okoz! Ennek a területnek a védelmére használj napszemüveget.
 • Védd a bőröd ruhákkal, kalapokkal.
 • Felesleges folyamatosan fényvédőkrémet használnod az egész testedre, kivéve, ha vízparton, strandon vagy. Ebben az esetben is részesítsd előnyben az árnyékot a tűző nap helyett. Hidd el, így is csodás színed lesz.
 • Ne zuhanyozz közvetlenül a napfürdőzés után, hogy bőrödben D-vitamin termelődjön.
 • Figyelj arra, hogy ne piruljon le a bőröd, mert egy leégést követően 3 héten át nem termel a tested D-vitamint!
 • Ha strandolni, napozni indulsz, ne legyen rajtad smink.
 • Ne használj termálvizes arcpermetet, mert a benne lévő ásványi sók „beleégnek” a bőrödbe, szárítják azt, kivonják a nedvességet a bőr mélyebb rétegeiből. Sokkal jobb megoldás, ha mindenképpen szeretnéd hűsíteni az arcod, a tiszta víz, vagy egy bőrbarát hatóanyagokat tartalmazó arcpermet sokkal jobb megoldás.
 • Végezz arcjóga gyakorlatokat egész évben, ami támogatja a kollagén és elasztin termelődését, egészségesebbé és erősebbé teszi a bőröd. Talán ezt még nem említettem, a napfény hatására a kollagén lebomlik.

 

Ne rettegj a naptól, hiszen az élet forrása, nélküle nem lenne élet a Földön.  A napfény a barátunk csak okosan kell használni.

 

Forrás: Dr.Steven Lin

 

KATTINTS IDE AZ ARCJÓGA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

 

 

Ezt tedd napozás után

A szerző