Barion Pixel

Dr. Patkós József a www.gyogyesszencia.hu megálmodója, akinél a legmagasabb minőségben készül a gyógynövény tinktúra; a tinktúra készítés ősi hagyományainak megfelelően. 10 féle különböző gyógyesszencia, melyből 9 mono készítmény, azaz egyféle gyógynövényből készül, egy pedig egy 12 füves gyógynövényes esszencia.

Naturportal: Hogyan került kapcsolatba a természettel, azon belül is a gyógynövényekkel?

gyermekláncfű, vírusellenes gyógynövények, kvíz, kávé helyett, gyermekláncfű levél

dr. Patkós József:

Egy tó szomszédságában fekvő, patak által keresztül szelt rét mellett nőttem fel, ahol családommal ma is élünk. Már kisgyermekkorban megtanultam, hogy a csalán csípős, de illatos a fodormenta. Megtanultam, hogy miként lehet összerakós játékot csinálni a mezei zsurlóból, röppentyűs „lőfegyverré” formálni a lándzsás útifüvet, sok apró „ejtőernyőt” látni, mikor az elvirágzott pitypangra jó nagyot fújtak a gyerekek. Milyen praktikákkal lehet megsikongatni a lányokat az elszáradt máriatövis szúrós, ruhába és hajba ragadó bogáncsával.

Egyik-másik növényről már akkor is tudtam, hogy gyógyhatást tulajdonítanak neki szüleink és az idős emberek. Így aztán, amikor az 1990-es évek elején sorra jelentek meg a gyógynövényes szakirodalom régi és új kiadványai, jó ismerősként tekintettem a füvekre, és persze új aspektusból kezdtem érdeklődni irántuk. Az utóbbi évtizedekben öles léptekkel igyekeztem a tárgybéli hiányos ismereteimet pótolni, illetve bővíteni.

Gyömrő, gyógyesszenciák

Naturportal: Minek a hatására érett meg Önben a gondolat, hogy gyógyesszenciákat készítsen? Hogyan és mikor kezdődött a gyógyesszenciákkal való foglalkozás?

dr. Patkós József:

Szüleim halálát követően családommal – két évtizedes távollét után – 1998-ban költöztem vissza a Gyömrőn álló, egykori szülői házba, megörökölve apám gyümölcsfáit.

Apránként kitanultam a cefrekészítés fortélyait. Ettől kezdve, bérfőzetést követően, mindig volt pár tucat liternyi pálinkám, amit aztán – főként a világhírű osztrák füves asszony, Maria Treben könyveinek hatására – magam is kísérletezésre használtam.

Elkezdtem kisüstibe – főként almapálinkábaáztatni a gyűjtött gyógynövényeket, kiegészítve a Gödöllői-dombság déli lejtőin családi-baráti segítséggel szedett, vadon termő csipkebogyóval és galagonyával.

A hosszas áztatási folyamat után elkészült likőröket a hozzánk látogatatók, vagy kollégáim többször megdicsérték, és ez a folytatásra serkentett – arról nem szólva, hogy a „végeredmény” legtöbbször még nekem is ízlett.

Magyar Pálinka Hete, gyógyesszenciák

Naturportal: Ön szerint mi a kiváló gyógynövény tinktúra / gyógyesszencia titka?

dr. Patkós József:

Inkább a tapasztalatok figyelmes elemzésének fontosságáról beszélnék, mint valamiféle titokról. A gondosan, „tisztán” szedett, szennyeződéstől, kártevőktől és betegségektől mentes gyógynövények mellett – az évtizedek során türelmetlenből türelmes emberré válva – a hosszas érlelési időt tartom az egyik legfontosabb gyártási szempontnak. Bizonyos kemény terméseket 12-14 hónapig is áztattam az adott likőr késznek nyilvánítása előtt.

A DR. PATKÓS GYÓGYESSZENCIA esetében az élvezeti érték sem elhanyagolható szempont – ezzel összefüggésben a gyógynövények kivonatolása során szóba sem jöhet az olcsó és jellegtelen, úgynevezett tisztaszesz alkalmazása. Ma már kizárólag prémium minőségű, sokszorosan díjnyertes, magas színvonalú gyártástechnológiai körülmények között készült, hungaricumnak számító kisüsti gyümölcspálinka jöhet szóba „alapként”.

csipkebogyó, c-vitamin, gyepűrózsa

Naturportal: A termékei lényegében az ősi füvesemberek és füvesasszonyok által készített, és a legkiválóbb gyógynövénykönyvekben is szereplő gyógynövény tinktúrák. Miért nem gyógynövény tinktúra a neve, miért gyógyesszencia?

dr. Patkós József:

A névválasztáskor az egyediségre törekvés is fontos szerepet játszott. Az esszencia szó jelentése valaminek az alapvető tartalmi lényegére utal, s alkalmas arra, hogy a készítmények rendkívül magas gyógynövény-tartalmára utaljon. A gyógynövény tinktúra kifejezés szintén korrekt lehetőségként kínálkozott, de a családi névvel kiegészülő háromtagú szóösszetétel, a DR. PATKÓS GYÓGYESSZENCIA talán kicsit egyénibb, figyelem felkeltőbb és titokzatosabb. Kezdetben, a szakhatósági engedélyek beszerzésének igen összetett, időt és egyéb ráfordításokat igénylő 2017-2019-es időszakában – úgy tűnt – a névhasználattal is lesznek problémáim. A Szellemi Találmányok Nemzeti Hivatala, mint Magyarországon ebben a kérdésben legfőbb döntéshozó fórum azonban, listázta, bejegyezte, illetve védjegyoltalom alá helyezte a márkát.

Magyar Pálinka Hete, gyógyesszenciák

Naturportal: Ha jól tudjuk, akkor díjakat is nyert a gyógyesszenciákkal… Milyen díjak ezek?

dr. Patkós József:

Két leányom, a gyógytornász, Dóra és a gyógyszerész, Judit éveken át biztattak, hogy vigyem a portékáimat versenyekre, mert – szerintük – finomak. Sokáig szabódtam ettől, hiszen a tanfelügyeletben is résztvevő iskolaigazgatóként, színházi rendezőként, alkotó rajztanárként kisebb dolgom is nagyobb volt annál, minthogy a pálinkáimmal versenyezzek.

Aztán 2017 novemberében mégis nagyot fordult a világ: beneveztem életem első – mindjárt nemzetközi – pálinkaversenyére. Valamennyi küldött fajtával érmes helyezést értem el, s biztatásul még különdíjat is kaptam. Azóta is hálával gondolok a Kárpát-medencei Párlatverseny szervezőinek lojalitásukért, segítőkészségükért, akiknek tanácsai nélkül biztosan nem tartanék ott, ahol tartok. Azóta is járok versenyekre, továbbra is szép eredményeket érnek el a likőrök, melyekről a www.gyogyesszencia.hu oldalon találhatóak a részletes információk.

Galagonya Program, Gyógynövényismereti tudástár, gyógynövényismeret tudástár

Naturportal: Milyen doktor Ön, miből van doktorátusa? Hogyan segíti ez a jelenlegi gyógynövényes tevékenységében?

dr. Patkós József:

Bölcsészettudományi doktor vagyok, Az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemen 1985-ben, summa cum laude minősítéssel védtem meg nevelésfilozófiai tárgyú disszertációmat, melynek nyomán hivatásom egyetlen akadémiai folyóiratában, a Magyar Pedagógia 1986/2 számában is publikáltam. A történészi előképzettség, illetve szemléletmód közvetlenül alig, közvetetten ugyanakkor nagyon is kapcsolódik a gyógynövényekkel kapcsolatos kutatásaimhoz. A múlt ismerete és tisztelete nélkül nincs társadalmi fejlődés. Az emberiség több ezer év óta ismeri és használja a gyógynövényeket, korunk emberének pedig kötelessége, hogy kellő alázattal tovább mélyüljön el „Isten patikájának” tanulmányozásában és használatában.

Naturportal: Milyen oltalommal és szakhatósági engedélyekkel rendelkeznek a gyógyesszenciák?

dr. Patkós József:

Magas gyógynövény tartalmú készítményeim védjegyoltalom alá helyezését 2018-ban kezdeményeztem és nyertem el a Szellemi Találmányok Nemzeti Hivatalánál. A DR. PATKÓS GYÓGYESSZENCIA törvényesen bejegyzett márkanévvé vált.

Mint gyógynövényeket magam is termesztő egyéni kisvállalkozó, őstermelői igazolvánnyal, bolti eladó szakmunkás bizonyítvánnyal, ital kiskereskedőként pedig működési engedéllyel rendelkezem.

Tagja vagyok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának.

Feltalálója és forgalmazója vagyok termékeimnek, amelyek gyártója két kiváló hazai, kereskedelmi jogosultsággal is rendelkező pálinkaház. A kis tételek iránt is elhivatottságot érző partnerek gyógynövényeimből, receptúrám alapján, „művezetői” jelenlétemre számítva állítják elő a limitált palackszámú gyógyesszenciákat.

A likőröket laboratóriumi ellenőrzésüket követően, lezárt, szesz zárjeggyel, továbbá, úgynevezett LOT-számmal ellátott palackokban veszem át a gyártóktól, és kiskereskedőként juttatom el a fogyasztókhoz.

csipkebogyó gyógyesszencia

Naturportal: Mit jelent az, hogy csak limitált mennyiségben elérhetőek az esszenciák? Hogyan kell ezt elképzelni?

dr. Patkós József:

A vállalkozás jelenlegi helyzetének a manufaktúrákat jellemző mennyiségi mutatók felelnek meg a legjobban. Ez azt jelenti, hogy jelenleg képtelen lennék évi több ezres vásárlói, netán viszonteladói igényeket kielégíteni, még ha ez gazdasági szempontból vonzó is lenne. Egyelőre legyenek ezek az üvegek kívánatosak és szépek, tartalmukra nézve pedig hatásosak, elismertek és keresettek! Egyébként pedig a néhány százas termékkel való munkálkodások során is el lehet fáradni – ezt tanúsíthatom. Ugyanakkor a kézműves-tételben gyártott termékeimet körüllengő elismerő légkör lelkesítően és frissítően hat rám. Hiszem, hogy Isten segítségével, kísérleteimmel akár egy jövőbeli világmárka alapjait hagyom majd gyermekeimre, illetve az utókorra.

menta gyógyesszencia

Naturportal: A gyógynövény tinktúra mindig alkoholos termék… Mégis hogyan szolgálhatják a gyógyesszenciák az egészségünk megőrzését?

dr. Patkós József:

Egyesek szitokszóként kezelik az alkohol fogalmát, mások nem élnek vele, megint mások álszenteskedően és hangzatosan elítélik, miközben néha nem is olyan elutasítóak a szesszel szemben.

Lévén, hogy nem vagyok orvos, sem gyógyszerész, nem volna tisztességes, ha termékeimet, az azokra vonatkozó széleskörű referencia-vizsgálatok hiányában felmagasztalnám. Annyit azonban hadd jegyezzek meg, hogy az alkalmanként kúraszerűen javasolt napi 2-3 x 1 cl magas gyógynövénytartalmú likőr lényegesen több pozitív élettani hatással kecsegtet, mint amennyi a káros hatása lehet. Arról nem szólva, hogy egy korty likőrhöz képest akár a gyógyszereknek is lehetnek nem kívánatos, sőt egészségkárosító hatásai – miként vannak is.

Segítő szándékkal és tiszta szívvel azt tanácsolom, hogy akinek a gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretei, hite és bizalma nem elégséges a termékeim kipróbálásához, kérje ki ezzel kapcsolatban természetgyógyásza, „orvosa vagy gyógyszerésze véleményét”.

Annyit azonban jó érzéssel mondhatok, hogy a Semmelweiss Orvostudományi Egyetem több tanára is vásárolt már a DR. PATKÓS GYÓGYESSZENCIA egyes fajtáiból. Kórház igazgató is vitt tőlem galaj likőrt beteg édesapjának. Ők minden bizonnyal szakértők ebben a kérdésben.

gyógyesszenciák

Naturportal: Milyen kiszerelésekben vásárolhatóak meg a termékek?

dr. Patkós József:

Mivel ezek a gyógyszernek nem minősülő, de még a gyógyhatású készítmények közé sem sorolt magas gyógynövény-koncentrációval rendelkező likőrök mégiscsak az egészség védelmét, a szervezet immunrendszerének megerősítését, a konkrét, egészséggel összefüggő panaszok enyhítését, vagyis a jobb egészség elérését szolgálják, legnagyobb kiszerelésű palackjai jelenleg 100 ml-es, illetve 250 ml-esek.

Készítményeim nem italozásra valók, noha sokan jelezték már mosolygósan, hogy „igencsak itatják magukat, és vendégvárásra, koccintásra is kiválóan alkalmasak”.

Papp Lajos szívsebész

Naturportal: A weboldalon olvasható Prof. dr. Papp Lajos, kiváló és híres szívsebész ajánlása a gyógyesszenciákról. Hogyan kerül Ön kapcsolatba Prof. dr. Papp Lajossal?

dr. Patkós József:

Az akadémikus Papp Lajoshoz a lelkiismeretem vezérelt.

„Mondja meg, professzor úr, rajta van-e tevékenységemen Isten áldása? Más szavakkal: csináljam tovább, vagy hagyjam abba?”

– kérdeztem őt 2020. november 19-én, éppen a születésnapomon.

„Tanár úr, magának azt az utat kell járnia, amelyet jár – mert ez az út a jövő.”

– hangzott válasza.

Az emberiség több ezer év óta ismeri ezt az utat, de a gyógyszergyárak igyekeztek törölni az emlékezetből.

Egy palack galagonya likőrömet a kezébe véve megosztotta velem, hogy infarktuson és műtéten átesett szívére naponta maréknyi gyógyszert szedhetne.

Az sem igaz, hogy semmit sem szed, de csak keveset vesz magához.

„Ebben azonban hiszek: a tanyámon nekem is, nemhogy galagonya bokraim, de galagonya fáim vannak… Ami az életéből még hátravan, semmi mással ne foglalkozzon, csak ezzel!”

– hangzott egyik utolsó tanácsa. Az ővele folytatott 23 perces beszélgetés élményanyagából novellát írhatnék.

Krisztusi találkozásban lehetett részem!

körömvirág, körömvirág gyógyhatása, körömvirág kenőcs házilag, körömvirág olaj

Naturportal: A weboldalunkon szerencsére nagyon sok a gyógynövény iránt érdeklődő, sőt a gyógynövényeket kisebb-nagyobb, sőt akár professzionális szinten is ismerő olvasó. A kérdésünk, hogy milyen gyógynövényeket használnak konkrétan a gyógynövény tinktúra / gyógyesszencia készítésekor?

dr. Patkós József:

Tapasztalataim is azt mutatják, hogy egyre több ember érdeklődik a gyógynövények iránt.

Jelenleg tíz fajta gyógynövényes likőr színesíti a DR. PATKÓS GYÓGYESSZENCIA termékcsalád palettáját:

  1. Csipkebogyó (Rosa canina),
  2. Csalán (Urtica dioica),
  3. Galagonya (Crataegus),
  4. Galaj (Galium aperine),
  5. Körömvirág (Calendula officinalis),
  6. Máriatövis (Silybum marianum),
  7. Menta (Mentha),
  8. Pitypang (Taraxacum officinale),
  9. Vörös áfonya (Vaccinium vitis-odaes) , végezetül pedig a
  10. A 12 Füves dió, mely az egyetlen fajta, amelyben tucatnál is több gyógynövényt, illetve fűszernövényt tartalmaz, amely a zöld dió (Juglans regia) és a cickafarkkóró (Achillea millefolium) keserű anyagára épít.

 


HA SZERETNÉD MEGISMERNI EZEKET A TERMÉKEKET, AKKOR KATTINTS IDE!


Dr Patkós JózsefDR. PATKÓS JÓZSEF

1952-ben született, Budapesten. Felesége: Kovács Katalin (1958). Gyermekei: Dóra (1983) és Judit (1989). Testvére: Patkós Attila (1946).

Apáczai – Csere János-díjjal nyugállományba vonult neveléstörténész, mesterpedagógus iskolaigazgató, újságíró, lektor.
Olajképeivel és akvarelljeivel külföldi és honi kiállításokon résztvevő, alkotó rajztanár.
Színházi szerző, rendező és díszlettervező – Monori Színház és Új Nemzeti Kamara Színház.

A DR. PATKÓS GYÓGYESSZENCIA gyógynövényes likőrcsalád feltalálója és kizárólagos forgalmazója.

Szakmai, művészi és közéleti tevékenysége kapcsán négy Pest megyei település – Gyömrő, Maglód, Monor és Vecsés városok – kitüntetettje.

 

 

 

A szerző