Barion Pixel

A sokak által ismert és olvasott pirulakalauz.hu egészségportál alapítójával és főszerkesztőjével., dr. Csupor Dezső gyógynövénykutatóval, szakgyógyszerésszel beszélgettünk.
A pirulakalauz.hu oldal 2020 áprilisában, nagyjából a Covid-járvány kitörésével egy időben indult.

Naturportal: Nyilván véletlen egybeesés, de szerencsés start volt ez az oldalnak?

dr Csupor Dezső:

Szerencsét semmiképp nem említenék, hiszen az az időszak sokakban ébreszt kellemetlen vagy fájó emlékeket. Az viszont igaz, hogy az olvasók szempontjából szerencsés volt, hogy egy olyan időszakban, amikor nagy nehézségek árán lehetett orvossal gyógyszerésszel személyesen beszélni, elindult egy weboldal, amely kifejezetten egyészségügy tanácsadással foglalkozik.

Naturportal: Miben más ez az oldal, mint a sok egyéb, hasonló tematikájú?

dr Csupor Dezső:

A legnagyobb különbség, hogy a pirulakalauz.hu-n kizárólag szakemberek (gyógyszerészek) írásai jelennek meg egészségügyi témákban. Aki bennünket olvas, az biztos lehet benne, hogy szakszerű információkat kap, nem szükséges minden állítást három másik forrásból ellenőriznie. A cikkek szerzői és a szakmai lektorok jelentik a garanciát a hiteles tájékoztatásra. A cikkeink egy része a gyógyászattal kapcsolatos legfrissebb híreket mutatja be érthető módon, más írások pedig sokakat érdeklő témákat járnak körül – a CBD-től a fogyasztószereken át az almaecetig.

Ami szintén unikum, hogy a mi oldalunkon lehetőség van szakemberektől kérdezni, akik jellemzően 24 órán belül válaszolnak is. Manapság, amikor a hiteles információ egyre nagyobb kincs, ez kivételes lehetőség: tanácsadó gyógyszerészeink személyre szabott választ adnak, s nem szubjektív vélemények, hanem tudományos tények, evidenciák alapján. A kérdéseket a PirulaKalauz Klubban, zárt felületen lehet feltenni.

Naturportal: A zárt felület azt sejteti, hogy mindez nincs ingyen…

dr Csupor Dezső:

Igen, valóban, a klubtagságért fizetni kell. A tagsági díj azonban nagyon kedvező: havonta 1490 forintért az összes cikkünk, videónk elérhető, és a tanácsadás lehetősége is nyitott klubtagjainknak. A korlátlan hozzáférés egy hónapra annyiba kerül, mint egyetlen doboz cigaretta… Bár az internet hőskorszakában hozzászokhattunk, hogy minden ingyen van, ma már az a jellemző, hogy az értékes tartalmakért fizetni kell – vagy előfizetési díjjal, vagy azzal, hogy reklámokat vagyunk kénytelenek nézni, olvasni. Mi azt az utat választottuk, hogy reklámok helyett az olvasói hozzájárulásokból tartjuk fenn az oldalt. Ez a függetlenség és a hitelesség megőrzése miatt is fontos.

Naturportal: Viszont az tapasztalható, hogy nagyon sok cikk teljes terjedelemben, előfizetés nélkül is olvasható

dr Csupor Dezső:

Igen, a ködpiszkáló rovat összes írása korlátozás nélkül hozzáférhető. Ez a rovat tulajdonképpen a pirulakalauz.hu őse: 2012-ben, blogként indult, azzal a céllal, hogy körüljárjon egy-egy tévhitet vagy divatos átverést, a fogzást könnyítő borostyán nyaklánctól a méregtelenítő lábfürdőig. A ködpiszkáló ma már a pirulakalauz.hu része, s nagy elismerés, hogy készítését, megjelenését a Magyar Tudományos Akadémia is támogatja. Ez azt jelzi, hogy ami a ködpiszkálón megjelenik, az megüti a tudományosság mércéjét.

Naturportal: A tudomány képviselői sokszor kirekesztőek a gyógynövényekkel, alternatív gyógyászati módszerekkel szemben

dr Csupor Dezső:

Ez igaz, s ez nincs is teljesen jól így. A tévedhetetlen tudomány nevében folyatott keresztesháború nem a mi stílusunk. A tudomány képviselői, azzal együtt, hogy álljanak ki a tudományos szemlélet mellett, legyenek tudatában annak, hogy a tudomány folyamatosan változik, fejlődik, amit ma tudunk, az lehet, hogy holnap felülíródhat az újabb eredmények által. Ha pedig egészségtudományokról beszélünk, még két dologra nagy szükség van: empátiára és nyitottságra. A beteg vagy kétségbeesett embernek nem arra van szüksége, hogy tárgyilagosan tájékoztassák a tudomány álláspontjáról – ez adott esetben részvétlenség is lehet. A nyitottság pedig azért szükséges, mert oly sok minden van, amit még nem tártunk fel a gyógyászatban – s a megértéshez nélkülözhetetlen, hogy nyitottak legyünk új elméletekre, gondolatokra. Ez persze nem jelenti azt, hogy el kell fogadni egyenrangúnak azokat a módszereket, amelyeket jelen tudásunk szerint hatástalannak vagy veszélyesnek tartunk.

Naturportal: Gyógyszerészként, egyetemi oktatóként, kutatóként miért foglalkozik ismeretterjesztéssel?

dr Csupor Dezső:

Az oktatásnak több szintje van: bár munkahelyi „kötelességből” egyetemistákat oktatok a gyógynövények használatáról, ugyanez a téma az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenki számára érdekes lehet. Nagyon sok előadást tartok országszerte, egészen különböző hallgatóságok előtt. Ez kiváló gyakorlat arra, hogy a gyógynövényekkel kapcsolatos tudást különböző „nyelvekre” fordítsam le. És ezt nem kényszerből teszem: az ismeretterjesztő cikkek írása, előadások tartása tulajdonképpen a hobbim.

Naturportal: A pirulakalauz.hu oldalt azonban többen írják

dr Csupor Dezső:

Igen, ez az oldal nem egyszemélyes mutatvány: a szerzőgárda és a tanácsadást végzők alkotják a pirulakalauz.hu-t.

Naturportal: Megéri ma tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozni Magyarországon?

dr Csupor Dezső:

Ha ez örömet okoz, akkor megéri. A weboldallal azonos című könyv pedig példátlan közönségsiker: több ezer példányban lelt eddig gazdára. De nem szeretnék kitérni a kérdés elől: örülnék, ha nemcsak sokan olvasnák az oldalt, hanem egyre többen klubtagként támogatnák is a munkánkat. Hosszú távon akkor fenntartható az oldal, ha az olvasók hajlandóak fizetni a tanácsadásért, a cikkekért. Azt gondolom, az általunk nyújtott szolgáltatás bőven megéri a klubtagság havidíját.

 

A szerző