Barion Pixel

Mióma kezelése, a tünetek csökkentése lehetséges homeopátiás módszerekkel is.

A mióma kezelése sokszor nem könnyű feladat. Cikkünkben megmutatjuk az egyik módját a segítségnek.

 

Mióma kezelése: mi az a mióma?

 

Mi is az a „mióma”?

Orvosi értelemben a mióma.

A mióma a méh izomfalát alkotó simaizom sejtekből kiinduló, tokkal körülvett jóindulatú daganat, melyet méhizom daganatnak is szokás nevezni.

Nagysága igen széles határok között változhat, néhány milliméterestől akár dinnye nagyságúig is terjedhet.

Előfordulását tekintve ez a „tumor” a női szervezet egyik leggyakoribb daganatfélesége, egyes statisztikák szerint minden negyedik nő érintett lehet.

A többi daganatos betegséghez hasonlóan ez a jóindulatú elváltozás is az utóbbi 1-2 évtizedben kezdett egyre gyakoribbá válni, ezért a 21. század betegségének is hívják.

Fogamzóképes korban alakul ki, nagyjából 25-30 éves kor táján.

Kialakulásának okát nem tudjuk pontosan, de leginkább a petefészek rendellenes működésével hozzák kapcsolatba.

Valószínűsíthető, hogy hormonális háttere is van a betegségnek, hiszen – csakúgy, mint terhesség alatt – ösztrogén hatására a mióma mérete megnő.

A göbök igen gyakran csoportosan jelennek meg, elhelyezkedésüket tekintve pedig megkülönböztetünk a méh ürege felé növő (úgynevezett submucosus), a méh izomfalában lévő (intramuralis), illetve a méh külső oldalára kitüremkedő (subserosus) formákat.

 

A miómák száma, mérete

 

A mióma képes a gyors és a lassú növekedésre is, mindez függ az egyéni tényezőktől és a környezeti faktoroktól is.

Így előfordulhat, hogy valakinél évek óta változatlan méretű marad a mióma, míg másoknál néhány hónap alatt megtöbbszöröződhet a miómák mérete vagy száma.

Ennek hátterében a hormonális hatások állnak (pl. ösztrogén dominancia).

A kisebb mióma rendszerint tünetmentes, csak nőgyógyászati rutin ellenőrzéssel – sokszor hasi vagy hüvelyi ultrahanggal – fedezhető fel.

A nagyobb mióma azonban elhelyezkedésétől függően számos kellemetlen tünetet okozhat.

Nyomhatja a húgyhólyagot, így akár állandósulhat is a vizelési inger, vagy húgyúti fertőzés léphet fel.

Sokkal súlyosabb tünet a rendszertelen ciklus, a görcsös fájdalom, illetve az erős vérzés.

A mióma alapvetően jóindulatú elváltozás, az esetek csak igen kis százalékában válik rosszindulatú daganattá.

Ugyanakkor fontos a kivizsgálás és az állapotnak megfelelő terápia, hiszen számos következménye lehet, amely kellemetlenségeket okoz a páciens számára.

Azokat a kis méretű göböket, amelyek nem járnak súlyos tünetekkel és nem mutatnak növekedést, nem szükséges eltávolítani, csak rendszeresen ellenőrizni.

A menopauzát követően a meglévő miómák mérete rendszerint csökken, így egyre kevésbé okoz panaszokat, azonban ezt követően is fontos a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés.

Ha azonban a tumor nő, ha panaszokat okoz, vagy ha akadályozza a terhesség létrejöttét, lehet, hogy el kell távolítani.

A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos.

Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vezethet enyhébb és súlyosabb tünetek megjelenéséhez is.

 

Mióma kezelése: mi  a mióma embolizáció?

Mi is az a mióma embolizáció?

Egy olyan, nem sebészeti kezelési lehetőség a menopauza előtt álló nőknél, mely a mióma okozta zavaró tüneteket kezeli azoknál, akik szeretnék megtartani a méhüket, illetve elkerülni az elhúzódó kezelésekkel vagy műtéttel járó megterhelést.

Amennyiben a szabálytalan vagy fokozott menstruációs vérzéshez a kismedencei régió fájdalma, illetve csökkent hemoglobin érték társul, annak gyakran az úgynevezett méhmiómák, azaz a méh jóindulatú daganatai az okozói.

A mióma a 35 év feletti nők 20-40 százalékánál fordul elő. A miómák izom- és kötőszöveti sejtekből állnak és hatalmas méretűre nőhetnek, komoly panaszokat okozva.

Nem ritka, hogy a betegnek több miómája is van. Súlyos tünetek esetén gyakran kerül sor hysterectomiára, azaz a méh teljes eltávolítására, illetve myomectomiára, mely során a méhmiómákat távolítják el sebészi beavatkozással, ám a méh a helyén marad.

 

A mióma kezelése

A kezelést olyan radiológus végzi, aki a minimálisan invazív beavatkozásokra szakosodott. Az eljárás azon a feltételezésen (?) alapul, hogy a méh artériás véráramlásának csökkentése a miómák zsugorodását okozza.

A terápia során egy vékony katétert (nem vastagabb egy golyóstoll betétjénél) vezetnek az artériába. Egy fluoroszkóp segítségével a katétert a méhig vezetik, majd a mióma artériáit apró, körülbelül homokszem méretű részecskékkel blokkolják. Ennek hatására a tumor zsugorodni kezd.

Méhmióma embolizáció a zavaró tünetek és a kóros vérzés enyhítésére javallott.

Az eljárást csak ritkán alkalmazzák a menopauzán átesett nőkön, mivel a miómák a menopauza után természetes úton visszafejlődnek.

Alkalmazása szintén nem javasolt, ha a páciens szeretne gyermeket vállalni a későbbiekben.

A nagy méretű miómák nem tartoznak az ellenjavallatok közé.

Egy vizsgálat során 71 nagy méretű miómától (a domináns miómák mérete nagyobb volt, mint 10 cm vagy a méh térfogata nagyobb, mint 700 cm3) szenvedő, embolizáción átesett nőt kíséretek figyelemmel, és azt tapasztalták, hogy nem volt súlyos szövődményük a beavatkozás után.

Ugyanakkor néhány tanulmány a rendkívül nagy méretű mióma esetén (mikor a méh mérete nagyobb volt, mint egy 24 hetes terhesség esetén, vagy több mióma is nagyobb volt, mint 10 cm) ellenzi az embolizációt, mert a betegeknél olyan súlyos szövődmények jelentkeztek, mint a súlyos hasi fájdalom, fertőzés, szepszis és ischaemiás méhsérülés, mely sürgősségi méheltávolítást vont maga után.

 

A mióma kialakulása

A mióma kialakulása főképp „örökölt”, DE nem genetikusan.

Ez az öröklés annyit jelent, hogy elsősorban Női / főképp Anyai vonalon (mert ciszta férfiakban is van) : Nagymama- Anya-Lánya úton halad tovább.

Tulajdonképpen a mióma egy „ciszta”. S ezen ciszták a szervezetben bárhol lehetnek: ízületekben, fogakban, „aranyér” – megjelenéseként mint értágulat fordul elő.

Ez „egyfajta” egyensúlyi, új-egyensúlyi állapota a szervezetnek, ami azt IS jelenti,hogy ennek műtéti eltávolítása esetén a kiújulás Garantált!

Bár más orvosi Dg keretében, de idővel meg fog történni, ezért is „hiba” és hibás elképzelés, hogy „kivesszük” és megoldódik.

Nem fog megoldódni.

A mióma egy ún. sycoticus folyamat része, ami annyit jelent,hogy sycoticusnak nevezünk minden olyan folyamatot, állapotot, betegségtípust ami nyálkahártya, mirigy érintettséggel jár.

Ez azonban továbbmehet elhalásos, vagy vérzéses folyamatba, amit syphilitikusnak és leprikusnak nevezünk.

Ezek figyelembe vételével tudunk olyan homeopátiás dinamizált mono (egy komponensű) – készítményeket alkalmazni amelyek specifikusan a miomára (is) hatnak.

Illetve mivel ezek többnyire nosodák, így ezeket önmagukban nem lehet alkalmazni csakis ún. alkati szerek „védelmében”.

 

Mit is jelent hogy „alkati szer”?

Olyan szer amelynek kémiai vagy ásványtani hatása megfeleltethető adott Személy belső reakcióinak (pl. hasonlóan reagál a melegre mint egy ásványi szer túltelítettsége a szervezetben (pl. Silicea erősen fázékony).

HPV = Human Papilloma Vírus: az esetek 98 %-ában minden Nőnél „ott van”.

S ezt az ép, s egészséges immunrendszer le is tudja győzni s semmilyen problémát nem fog okozni.

A méhnyakrákos esetek 70 %-át a HPV 16 és 18 típus okozza.

Az erre engedélyezett oltások (Gardasil, Cervarix) elméletileg valamit védenek, de ez elmélet, ugyanis többnyire csak ellenanyagszint-emelkedést vizsgálnak, azonban ez a természetes fertőzéshez úgymond „köszönő viszonyban” sincs.

A HPV-nek ugyanis több típusa ismert: HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.

Ellenben oltási szövődmény igenis létezik, van s esetenként akár a HPV fertőzés teljes fellángolását hozhatja vagy a családban előfordult bármely krónikus elváltozást / betegséget, pontosabban állapotot a felszínre tudja hozni, mely a későbbiekben pl. semmilyen gyógyszeres kezelésre (s ez nem gyógyítás, csak kezelés!) nem fog reagálni. (Hasonlóan,mint pl. a CV oltások sem.)

Ezen oltás beadása, azon kívül hogy igen drága (közel 100.000 Ft), egy egészséges immunrendszer esetén teljesen felesleges terhelés, ugyanakkor elsősorban ha az „sérült”, azt kell helyrehozni, segíteni.

S erre nagyon jók a homeopátiás készítmények: pl. Echinaceae angustifolia vagy purpurea D1-D12-ig bármely potenciálban ( vagy pl: Okoubaka aubrevillei, Justicia adhatoda, Vincetoxinum hirundinaria)

 

Mióma kezelése, gyógyítása homeopátiás módszerekkel

 

Miért is hallom, hogy nem gyógyítható a mióma? (De, igen, gyógyítható.)

A mióma kezelése, homeopátiás gyógyítása lehetséges, de az alábbiakra mindenképp szükség van:

  • Nagyon jól felkészült szakemberre (csak! orvos, gyógyszerész illetve állatok esetében állatorvos, senki más erre nem felkészült, semelyik természetgyógyász sem.)
  • Kellő „számú”, azaz több 100 homeopátiás szer (ezek növényi, állati, ásványi szerek) ismeretére (nem programból válogatva), tudására s ezek értésére is szükség van.
  • Minden esetben több és egymásra épülő homeopátiás szerre van szükség. Egy szeres homeopátiás gyógyítás nincs! Ezek az alkati szerek (mindenkinek legalább 3 alkati szere van) segítői (ún. követő és / vagy kiegészítő szerei).
  • Hallom, tudom, hogy van aki „csak” ún. programozott vizet alkalmaz (s ha nem hat, az az indok, hogy csak vizet kapott) vagy ha felírja a homeopátiás szereket egy kis papírra s a betegnek szerencséje van, akkor azt is be tudja szerezni, de ha nem akkor csak vagy hasonlót (Nux vomica helyett Nux moschata-t kap, ami nem ugyanaz, vagy C30 helyett C15 vagy C200 potenciál-t, na ez a nagyobb baj.)

Egyéb szükséges dolgok

  • A homeopátiás szereknél az alkalmazott potenciáloknál legalább 4 féle erősség – emelkedő potenciálokban Pl. C30, C200, C1000 és C10.000 – szükséges, de ha ez nem elegendő, ennél magasabb is szükség lehet, s akkor 7 potenciálra (ez az elvárt) van szükségünk a teljes gyógyuláshoz. Ugyanis mindenkinek vagy egy alap küszöb értéke. (Kinek a C30-as potenciál és van akinek ennél akár sokkal magasabb pl. 50.000-s potenciál az alap küszöb értéke, ő onnan kezd reagálni. S ha nem érjük el ezt a szintet, őt nem tudjuk meggyógyítani. Ezen potenciál küszöbtől kell akkor néznünk a 4 vagy 7 potenciált.
  • Nosodak, miazma szerek alkalmazására is mióma esetében minden esetben szükség van! Pont, felkiáltójel. Ezen homeopátiás szerek melyek nagyon mély és tartós hatással bírnak s minden olyan elváltozást (melyet okoz/okozott akár régebben Családi vonalon) helyre-billent, ami eltérés és panasz is jelenleg.
  • S nem utolsósorban, ezen szereket be is kell tudni szerezni. S ez a nagyobb feladat.

 

Mindezek összessége nélkül nincs gyógyulás, csak esetleg részleges gyógyulás.

 

Mióma kezelése: gyógyszer vagy természetes (pl. homeopátia)?

 

A tünetek erősségétől és gyakoriságától is függ, hogy akutan az adott aktuális tünetekre hatva, azokat elnyomva javaslunk-e vagy alkalmazunk-e valamilyen gyógyszert? (pl. lehet Rutascorbin, Detralex vagy vényköteles vérzéscsillapító is) illetve egy újabban „promotált” igen drága szer, ami két hormon és egy GHRF (gonadotrop) hormon antagonista hármas kombinációja, amit úgymond erre a célra fejlesztettek ki.

Így kombinált formában, de ez sem egy mellékhatás mentes készítmény ugyanakkor ennek egyedi reakciója nem tudható, hiszen ezt az adott szervezet fogja „eldönteni”.

 

Kattints ide a homeopátiás szakértők eléréséhez!

 

A szerző