Barion Pixel

Ínygyulladás kezelése házilag, fogínygyulladás kezelése homeopátiával.

 

Az ínygyulladás esetén fontos, hogy szakember is kezelje lokálisan a felmerült problémát. Hiszen itt nem immunerősítésre van szükség, pusztán csak a felrakódott baktériumok teljes eltávolítására, ami csak mechanikai tisztítással lehetséges.

Ezért, ha nem szeretnénk sokáig küzdeni a fogínygyulladással, jobb, ha mielőbb felkeressük a fogorvosunkat.

 

Ínygyulladás kezelése házilag – gélek, szájöblítők

 

Azokban az esetekben jöhet szóba a fogínygyulladás géles (pl. Gingisol) kezelése, amikor a fogkő eltávolítás után még regenerálódnia kell a fogínynek, esetleg valamilyen szájüregi műtét, vagy nagyobb beavatkozás után szeretnénk gyorsítani a gyógyulást.

Ezek a gélek, kenőcsök, szájöblítők elpusztítják a baktériumokat és csökkentik a gyulladást.

Használatukat mindig ki kell hogy egészítse a megfelelő mechanikai tisztítás is.

A szájvizekkel vigyázzunk, nem szükséges őket minden egyes nap használni.

Érdemes kúraszerűen alkalmazni őket: 2-3 hétig használni, majd ugyanennyit nem használni.

Ennek oka, hogy könnyen kiszárítják a nyálkahártyát, és a jótékony baktériumokat is elpusztítják.

 

Fogínygyulladás és antibiotikum

 

A fogínygyulladást általában nem szoktuk antibiotikummal kezelni, maximum igen extrém esetben.

Ha a páciens általános tüneteket észlel, úgy mint például láz, hidegrázás, abban az esetben szükség lehet a fogínygyulladás gyógyszeres kezelésérére, ott már nem elegendő az ínygyulladás kezelése házilag.

Ha a fogínygyulladás esetleg valamilyen más általános betegség tüneteként jelentkezik, az adott általános betegséget szükséges lehet antibiotikummal kezelni.

Amennyiben eltávolítottuk a kiváltó okot, ami legtöbbször a felhalmozódott lepedék és a fogkő, a fogínygyulladás pár nap alatt teljesen meggyógyul.

Azonban, ha a betegség már íny- és csont visszahúzódásával is társult, ezek sajnos a gyógyulás után sem fognak visszatérni az eredeti szintjükbe.

 

Ínygyulladás kezelése házilag – egyéb homeopátiás szerek

 

APIS MELLIFICA. A mézelő méh homeopátiás készítményeit akkor írjuk fel, ha a bőrfelület egy-egy helyen hirtelenül pirossá válik, duzzadt, égető. Ha a személy lázas, mégsem szomjas. A tünetek fokozódnak meleg hatására, a hideg jót tesz. Ez a módozat az ellenkezője annak, ami a RHUS TOXICODENDRON-ra jellemző. Az adagolás 9 CH – 15 CH, 1-2 szórógolyócska óránként vagy gyakrabban, gyors lefolyású esetekben; elhúzódó folyamatokban a kezelés 3. napja után adhatunk még egy hétig naponta 3×1-2 globulust.

HEPAR SULFURIS, más néven HEPAR SULFURIS CALCEREUM vagy CALCIUM SULFUREUM HAHNEMANNI, D10. Magyar neve: mészkénmáj, nem eredete, hanem barna színe miatt. Az eredeti előirat szerint az osztriga kagylóhéjának belső részéből állítják elő kénporral. A készítményt magában gennyes kórfolyamatokban írják fel.

CISTUS CANADENSIS (besorolható a Helianthemum-rendbe is, neve ebben az esetben Helianthemum canadense, kanadai szuhar, napvirág). A beteg könnyen megfázik. Bőrén hólyagocskák képződhetnek testszerte, gyakrabban a szemhéjon kötőhártya-gyulladás kíséretében. Nyaki nyirokcsomói megduzzadnak. Hajlam fogínygyulladásra. A garatcsap (uvula) és a mandulák duzzadtak. Hideg időben rövid idő alatt kialakulhat torokgyulladás, torokfájás. A bőrviszketés gyakran látható ok nélkül lép fel (pruritus sine materia). Tünetei fokozódnak hideg hatására, fizikai és/vagy szellemi megerőltetéskor. A tünetek kevésbé kifejezettek étkezés után. Adagolás, egymagában adva: D6 – D12 vagy 5CH – 7CH, 1-2-szer naponta, golyócska formájában is reggelizés és vacsora előtt nyelven tartva. A már kialakult orrmelléküreg-gyulladás esetében naponta 4-5-ször, egy órával étkezés előtt.

CINNABARIS (Mercurius sulfuratum rubrum, Hydrargyrum sulfuratum) A cinóber a természetben előforduló ásvány. A 20. században használták a gyógyászatban a többi higanytartalmú vegyülettel, ma kivonták a forgalomból, de a sajátos készítési mód miatt megőrizte szerepét a homeopátiában.

Arca piros, bőre testszerte gyakran lángvörös. Adagolás: 15CH-ból 1 globulus naponta 2-4-szer. A kezelés ne tartson 1-2 hétnél tovább. Akut és krónikus gyulladás esetén is van lehetőségünk az alkati szereink mellé nosodákkal segíteni a gyógyulást, azonban ezt már bízzuk homeopata szakemberre.

 

Egyéb problémák a szájban

 

Fogkő és elszíneződés: Dohányosok ezrei szenvednek a különféle kémiai anyagok fogakra és a szájra gyakorolt hatásaitól. Elszíneződések, kellemetlen szájszag, szájszárasság, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A szürke, elszíneződött fogak ápolatlanságra utalnak, így mindenki szeretne megszabadulni az ilyen elváltozásoktól. A fogkő, a fogra ragadt lepedék és ételmaradék összessége. Eltávolítása hatásosan csak orvosi körülmények között történhet. Ha túl sok fogkő van fogainkon, a baktériumok könnyebben megragadnak, így fogszuvasodást és gyulladást okozhatnak.

Fogkő esetén homeopata szakemberrel történt esetfelvétel után alkati szerekre illetve speciális nosodák alkalmazására van szükségünk ezen állapot gyógyításához mely segíti azt,hogy a fogkő kevésbé alakuljon ki s okozzon maradandó s továbbterjedő problémát.

Az afta

Afta: Szájüregben megjelenő, gyakran igen fájdalmas apró fekély. Széle élénkpiros, teteje fehér. Általában 1-2 mm nagyságú, de előfordulhat ennél nagyobb méretben is. Ez az apró fekély veszélytelen, ám annál kellemetlenebb. Beszéd illetve evés közben igen fájdalmas tud lenni.

Fogfájás esetén viszont ne halogasson. Kialakulhat a nyelven, az ajak belső felszínén, vagy akár az ínyen is. Az afta elsődleges tünete az erős fájdalom, ha valami az adott területhez ér. Azután felfedezzük a fehér tetejű kis hólyagot is, ami a kellemetlenséget okozza. Kialakulásának pontos oka a mai napig nem tisztázott, de számos tényező hozzájárulhat a megjelenésükhöz.

Az afta oka

Az afta okai lehetnek tehát a következők:

 • immunológiai probléma
 • hormonális tényezők (például menstruáció)
 • stresszes életmód
 • egyes ételek (pl. citrusfélék, mogyoró, paradicsom, stb.)
 • különböző kémiai anyagokra való érzékenység (pl. egy fogkrém összetevője)
 • fűszeres és/vagy forró ételek fogyasztása
 • bizonyos vitaminok hiánya
 • vírusfertőzés (pl. szájsebészeti műtéteket követően)
 • akár a fogunkkal felsértett bőrfelületen is megjelenhet

Az afta kezelés nélkül 10 nap alatt gyógyul, kezeléssel pedig 9 plusz 1 napig. Sajnos nincsen olyan kezelési mód, ami megszüntetné, vagy felgyorsítaná az afta gyógyulását. Kezelése során a célunk elsődlegesen a fájdalomcsillapítás és a sebgyógyulás elősegítése. Erre a patikában különböző vény nélküli készítmények is a rendelkezésünkre állnak (pl. Anaftin). Ne aggódjunk, ha nem használunk semmit az aftánkra, akkor is magától maradéktalanul meg fog gyógyulni. Nem kell aggódnunk, hogy az aftánkkal megfertőzzük partnerünket, ugyanis az afta nem fertőző betegség!

Az afta típusai

Az aftáknak három fajtája van:

 • Mikulicz-féle afta: a három típus közül a leggyakoribb elváltozás. Egyesével elhelyezkedő, néhány milliméteres nagyságú hámhiányok, általában egy hét alatt, nyom nélküli, spontán gyógyulást mutatnak. Előfordul, hogy a nyaki régióban, a nyirokcsomók megnagyobbodását okozzák.
 • Sutton-féle afta: általában 2-3 cm-es, korán sem felületes hámhiányok, melyek szintén egyesével jelentkeznek, azonban már a mélyebb szöveteket is érintik. Leggyakrabban a kis nyálmirigyek felett húzódó nyálkahártyán fordulnak elő, és a gyógyulási idejük is elhúzódó, akár hónapokig is eltarthat, heget hagyva maguk után. Az afták ezen formája kivizsgálást igényel, mert akár belgyógyászati betegség is állhat mögötte.
 • Cook-féle afta: apró, tűszúrásnyi-gombostűfejnyi elváltozások, melyek az előző két típustól eltérően, nem egyesével jelentkeznek, hanem sűrű csoportokban fordulnak elő. Megjelenését tekintve nagyon hasonlít a herpesz okozta elváltozásokhoz. A Mikulicz-aftához hasonlóan, néhány nap alatt, heg hátrahagyása nélkül gyógyulnak.

 

Az afta kezelése

Sajnos mivel nem tudjuk, pontosan mitől alakul ki az afta, elkerülni nem igazán tudjuk a kialakulását. Ha tudjuk, hogy valamilyen allergia miatt alakult ki a betegség, kerüljük annak fogyasztását, használatát. Ha az afta már kialakult, sajnos türelmesen ki kell várnunk a gyógyulási időt.

Az afta kezelése során a célunk elsődlegesen a fájdalomcsillapítás és a sebgyógyulás elősegítése. Az afta elleni szerek (pl. Anaftin) védőfilmet képeznek a kisebesedett terület nyálkahártyáján. Fájdalomcsillapító hatásuk révén elviselhetőbbé teszik ezt az időszakot. Hyaluronsav tartalmuk továbbá segíti a sebgyógyulást. Az afta ecsetelése történhet a fogászati rendelőben, de magunk is megoldhatjuk a patikában kapható vény nélküli szerek egyikével. Ha semmivel sem ecseteljük az aftát, szinte ugyanannyi idő alatt magától is meg fog gyógyulni, ne aggódjunk. Az erős fájdalom nagyjából 7 nap után már enyhül. Ha valakinek sorozatosan előjön, érdemes utána járni a problémának, nehogy valamilyen fel nem fedezett ételallergia, vagy immunológiai probléma legyen a háttérben. Amenyniben először tapasztaljuk magunkon a tüneteket és nem vagyunk biztosak a diagnózisban, keressük fel orvosunkat, ő gyorsan ki tudja zárni az egyéb komolyabb betegségeket.

Homeopata szakemberrel történt esetfelvétel után alkati szerekre illetve speciális nosodák alkalmazására van szükségünk ezen állapot gyógyításához, megoldható.

 

A gyökérkezelt fog – ínygyulladás kezelése házilag

A gyökérkezelt fog: A legvalószínűbb válasz az, hogy sajnos nem gyógyult meg a gyökérkezelés hatására. Ilyenkor a gyökérkezelés után valamilyen oknál fogva fennmarad egy krónikus gyulladás valamelyik gyökércsúcs körül, és ez időről időre fellobbanthat. Ez a krónikus gyulladás fogászati gócként viselkedhet, gócbetegséget is okozhat. Ennek az oka lehet nem megfelelő gyökértömés, vagy rosszul záródó felépítmény is. A gyökércsúcs körül felszaporodott baktériumokat ilyenkor nem sikerül teljesen eliminálni, vagy esetleg egy rosszul záró korona és gyökértömés mellett újabbak juthatnak be a fogba. Ritkábban, de előfordulhat az is, hogy a gyökérkezelt fog valamilyen nagy erő hatására ínyszint alatt eltörik, megreped. Ez is okozhat nem várt fájdalmat az adott fog körül.

Ha az egyik régen gyökérkezelt fogunk egyszer csak fájni kezd, mindenképpen keressük fel a fogorvosunkat. Ő majd megröntgenezi a fogat, és megállapítja a fájdalom okát. Antibiotikumot szedni felesleges erre a gyulladásra, nem fogja meggyógyítani a fogunkat. A tüneteket ideig-óráig csökkenteni fogja, de az okot nem szünteti meg, és a fájdalom idővel újra kiújul. Kettő lehetséges megoldás van ilyen esetben, mikor a régen gyökérkezelt fog megfájdul. Az orvos első körben a fog újra gyökérkezelését fogja javasolni. Ha ez nem lehetséges, vagy nem jár sikerrel, akkor sajnos a fog eltávolítása a következő lépés.

Gyökérkezelt fog esetén is van arra lehetőség, homeopata szakemberrel történt esetfelvétel után alkati szerekkel illetve speciális e területre ható um. nosodák alkalmazásával ezen fog/ak ne okozzanak a későbbiekben komolyabb beavatkozást igénylő elváltozásokat, gyulladást….

 

Ínygyulladás kezelése házilag és a vérző fogíny

Vérző fogíny: Nem kell rögtön megijedni, általában egy egyszerű fogkő eltávolítással orvosolható a probléma. A vérzés igen ijesztő tünet lehet, de általában könnyen gyógyítható probléma áll a háttérben.

Fogínyvérzés okai: Ha ténylegesen maga a fog vérzik, az leggyakrabban baleset hatására következik be, ha megnyílik a fogbél, és a benne lévő erek és idegek megsérülnek. A fogínyvérzés leggyakoribb oka a gyulladás, mely a felhalmozódott lepedék és fogkő miatt alakul ki. Természetesen a fogíny vérezhet trauma hatására is, ha megsértjük valamivel. Előfordulhat az is, hogy a fogínyvérzés fogmosáskor jelentkezik. Ilyen esetben előfordulhat, hogy túl intenzíven mossuk a fogunkat. Ritkább esetben a vérző fogíny egyéb általános betegségek tünete is lehet.

A vérző fogíny kezelése a következőképpen történik: ha a vérzés a felhalmozódott lepedék és fogkő miatt alakult ki, egy alapos szájhigiénés kezelésre van szükség. A fogorvos ultrahangos fogkő eltávolítóval eltávolítja az íny alatti és íny feletti fogkövet. Az alapos tisztítás hatására a gyulladás 1-2 nap múlva a vérzéssel együtt megszűnik.

Ha fogínyvérzésről beszélünk, nem egészen mindegy mivel mosunk fogat, főleg, ha valaki hajlamos erre a problémára. Egy jó fogkrém nagy segítség lehet a probléma megoldása szempontjából, bár fontos tudni, egyedül a fogkrémtől nem gyógyulhat meg a vérző fogínyünk. A megfelelő fogkrém remek kiegészítése lehet a fogorvosi kezelésnek.

 

Házi praktikák fogínyvérzés ellen

Mint minden panaszra, vérző fogínyre is bevethetjük a jól bevált házi praktikákat. A kiváltó okot nem szüntetik meg, ugyanakkor a biztonságérzet hamis illúziójába kergetnek minket azzal, hogy a tüneteinket valamelyest csökkentik. Fontos, hogy keressük fel fogorvosunkat amilyen hamar csak tudjuk, ha bármi panaszt észlelünk, hiszen a kiváltó okot és így a betegséget is ő fogja tudni megszüntetni.

Sós vizes öblögetés fogínyvérzés ellen

Fogínyvérzés csillapítására hatékony segítség lehet a sós vizes öblögetés. Egy nagy pohár langyos vízben keverjünk el egy teáskanál sót, majd ezzel öblögessünk kortyonként 30 másodpercig (a vizet semmiképp se nyeljük le). Ismételjük napi két alkalommal. A sós víz csökkenti az ínyduzzanatot és segít elállítani a vérzést.

Tea: A kidobásra ítélt, kihűlt teafiltereket is a vérző ínyünkre szoríthatjuk néhány percre. A teában található csersavak segítenek leküzdeni a fertőzést. De a kamillás öblögetést is érdemes kipróbálni, ennek a gyógynövénynek ugyanis gyulladáscsökkentő és izomlazító hatása van. Különösen ajánlott, amikor a fogínyvérzés gyerekeknél fordul elő. A gyerekek számára a kamillatea sokkal vonzóbb a sós víznél.

Táplálkozásunkkal is sokat tehetünk azért, hogy ínyünk egészséges legyen. Együnk sok ropogós, nyers zöldséget – pl karalábét, vagy répát. Ezek rágása ugyanis segít eltávolítani az ételmaradékokat a fogak közül, ezáltal megelőzi az ínybetegségeket. Rágás közben ráadásul nyál is termelődik, ami tovább tisztítja a szájüreget. Az is fontos, hogy minél több leveles zöldséget fogyasszunk, mert ezekben sok a K-vitamin. A K-vitamin hiánya lassítja a véralvadást, így akinek nincs elég a szervezetében, annál az ínyvérzés is lassabban áll el.

Homeopata szakemberrel történt esetfelvétel után alkati szerekre illetve speciális um. nosodák alkalmazására van szükségünk ezen állapot gyógyításához. Van arra lehetőség, hogy nem megy át krónikus formába s nem okoz ezáltal további károsodást s vérveszteséget sem.

 

Nosodák adta lehetőségek a homeopátiában alkati szerek mellett alkalmazva:

 • acut és kronikus fogínygyulladása
 • fogágy cysta
 • fogágy polipok
 • osteosclerosis
 • gyökérkezelt fog
 • fogágy „tasakok” gyógyítása
 • granulomatosis gyógyítása
 • fogágy sipolyok gyógyítása
 • parodontosis gyógyítása

 

 

KATTINTS IDE A HOMEOPÁTIA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző