Barion Pixel

Ekcéma gyógyítása? A homeopátia segítség lehet.

Az ekcéma gyógyításának homeopátiás lehetősége

Mit is nevezünk ekcémának?

Az ekcéma elnevezés bőrgyógyászatilag az alábbi eltérések együttes vagy részleges előfordulását jelenti: vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger.

Az ekcéma tünetei jelentkezhetnek már kisgyermekkorban is, a panaszok pedig sok esetben végig kísérik a beteg életét.

Két típusa ismert. Az atópiás és a kontakt ekcéma.

Kontakt ekcéma esetében a panaszokat valamilyen külső tényező, sok esetben a hétköznapok során gyakran használt tárgy váltja ki.

Vörös folt, kiütés jelentkezhet például valamely ékszer, kozmetikum, esetleg nadrág gomb bőrrel való érintkezési helyén.

 

Az atopia tünetei

Az “atópia” szó a görög nyelvből származik.

Az “a” jelentése “nincs”, a “topos” jelentése “hely, dolog”.

“Valami nincs a helyén”: ez tökéletes módja a betegség leírásának, amit nehéz megérteni.

 

Nézzük most meg homeopátiában mi mit nevezünk „ekcémának”?

Ez az elnevezés röviden egy szót jelent, mégpedig annyit hogy „érzékenység”.

Ezen érzékenység az alábbi „területekre” terjed/het ki: bőr és kültakaró teljes területe, légzőrendszer valamint egyed idegrendszeri funkciók, s főképp azok melyek a külső ingerekre adott sajátos, azaz a szervezetre.

Az egyénre jellemző összes válaszreakciókat foglalja egyben.

S mint „minden”, ennek az ellenkezője is igaz, tehát az „éremnek” is két oldala van, azaz az atópia reakció is ekcéma, s ez viszont nem kompenzált, hanem alul-kompenzált, dekompenzált reakciósor eredménye.

 

Az ekcéma gyógyítása a homeopátia tekintetében

 

A lehetőségünk, hogy „alkati szerek”-et alkalmazunk, azaz olyan szerek csoportját, melyek a hasonlóságaik alapján hasonló betegség típusokat váltanának ki.

Potenciál, szer erősség tekintetében nagyok lehetnek az eltérések:

Ha a szervezet nagyon gyenge vagy igen erősek a tünetek akkor kezdetnek alacsony (pl. D10 vagy C5- C7- C9) potenciálokkal kezdjük főképp idős, legyengült szervezetnél, de fiatal erős szervezetnél magasabb potenciálokkal is el lehet kezdeni a homeopátiás szerek felépítését.

Célszerű olyan szereket / szercsoportokat együttesen segítve hatásukban alkalmazni, melyek a teljes gyógyulási sort segítik, megtartják anélkül hogy megakadna a gyógyulási folyamat.

A „klasszikus” homeopátiában egy szert alkalmaznak, azonban ez a gyakorlatban nem működik, hiszen minden szervezet egyedi terheltséggel bír, s ennek megfelelően a teljes gyógyuláshoz is több szerre (alkati szer, követő s kiegészítő szerek) van szüksége.

Példák

Egy aktuálisan foszfor alkatú „beteg” szinte bármikor a homeopátiás foszfor alkalmazása mellett az alábbi szerkép-váltásba mehet át: sulfur / kén, pulsatilla – csoport, mercurius dulcis, valamint egyedi reakciókban, ritkán de akár: silicea, arsenum, selen, nitrogen, carbo-vegyületek s oxigen-vegyületek is lehetnek az ún. “váltott alkati szerei”.

Ez egyetlen csoport, s mivel említettem, hogy „még” kétféle érintettséggel is lehet ekcéma vagy atópia, így az arra ható homeopátiás szerek – melyeket tuberculoticusnak (hiperaktív pszórának) nevezünk, tinea – psoricus és sycoticus közti állapot, acut és subacut reakciók (acut és psoricus között) szerek is alkalmasak a gyógyításhoz. S ezeket akár egymást váltva is szükséges alkalmazni.

 

Homeopátiás szerek szekvenciája

 1. Sulphur => Calc carb => Lycopodium
 2. Sulphur => Sarsaparilla => Sepia
 3. Pulsatilla => Silicea => Fluoric acid
 4. Ignatia => Natrium muriaticum => Sepia
 5. Allium cepa => Phosphorus => Sulphur
 6. Ars alb => Thuja => Tarentula
 7. Causticum => Colocynth => Staphysagria~Testosteron
 8. Aconitum => Hepar sulph => Spongia (J.T.Kent)
 9. Merc. sol => Hepar sulph => Silicea (J.T.Kent
 10. Sulphur=>Phosphor seu Phosphor=>Sulfur

 

Az ekcéma gyógyítása. Az ekcéma gyógyítható?

Miért is említik, hogy az ekcéma nem gyógyítható, csak kezelhető.

Ez abban az esetben igaz, ha csak ún. tüneti szereket, tünet elnyomó szereket (pl. szteroidokat) alkalmaznak s nincs beépítve, hozzárendelve az egyén alkati szere.

Nagyon jó kiegészítője a hagyományosan tünetorientált, tüneteket kezelő, elnyomó nyugati orvoslásnak, azonban ha végleges s teljes gyógyulást szeretnénk e területen elérni, akkor alternatív megoldást, pl. a homeopátia adta lehetőséget is érdemes alkalmazni.

 

Mikor ütközhet akadályba az ekcéma gyógyítása?

Néhány ún. hiba lehetőség, hogy miért nincs teljes gyógyulás vagy miért akad el a gyógyulási folyamat:

 • az adott szereknek vagy még túl alacsony a potenciálja vagy hibás esetben hirtelen túl nagy potenciálokkal kezdtük el a terápiánkat, mivel nem vettük figyelembe az egyedi jellegzetességeket(pl. hogy legyengült a szervezet);
 • szer váltás történt időközben (lsd. a fent említett példákban/);
 • valami kioltotta vagy csökkentette a homeopátiás szerek hatását (pl. tartós napfény érte a szereket vagy sugárzó hatás vagy pl. túl fűszeres ételekkel együtt alkalmazzuk s erre nem tértünk ki az elején erre felhívva a beteg figyelmét);
 • csak egy vagy 2 potenciált adtunk a „kötelező” négy de inkább akár hét vagy kilenc potenciál helyett s annak hatása még ki sem alakult, mert pl. alkalmaztunk egy C30as s egy C200-as potenciál, de az adott szervezet alsó reakció küszöbe ennél sokkal magasabb, akár C50.000-s is lehet;
 • egymást zavaró, s nem segítő szereket adtunk s ráadásul nem megfelelő miazma csoportba tartozó szereket.

 

Ezen hibákat érdemes szem előtt tartanunk a teljes és hatékony gyógyítás érdekében.

 

KATTINTS IDE A HOMEOPÁTIÁS SZAKEMBEREK ELÉRÉSÉHEZ!

 

A szerző