Barion Pixel

KÖPÖLYÖZÉS

akupunktúra tűk köpölyözésMi a köpölyözés lényege?

A köpölyözés, vagy pohárvetés esetén különféle (kis üveg, porcelán vagy bambusz) csuprot tapasztunk a bőrfelszínre, melyben vákuum keletkezik oly módon, hogy a poharat melegítjük, vagy az aljára szívóeszközt csatlakoztatunk.

Hogyan hat a pohárvetés?

Az eljárás azon alapszik, hogy vákuum keletkezik a bőrben valamilyen eljárással, mely helyi vérbőséget okoz. De a hatásmechanizmusa valójában nagyon összetett. Helyileg fokozza a vérkeringést, vérbőséget okoz, fokozza az anyagcserét. Helyi ödémát kelt, fékezi a nyirok-visszaáramlást. Általános hatása is van: az érkapillárisok átjárhatóságának fokozásával elindít egy ön-hematolízist, azaz egy saját vérbontást. Ez általános serkentő hatású az agykéreg érző képviseletére. /dr. Eőry-Szarka/

Milyen fajta köpölyözési módok vannak?

A régi időkben a köpölyözésre állati szarv, az ún. szaru-köpöly szolgált. Ezt követte a bambusz köpölyözés, majd a “tüzes csésze” alkalmazása.

A köpöly pohár manapság is sokféle anyagból készülhet: bambusz, üveg, fa stb…
Leginkább elterjedt az üveg, mivel itt látható az “eredmény” és így optimálisabban szabályozható. Bizonyos köpölyözési eljárások során a bambusz a preferáltabb még manapság is (pl. forró vizes eljárás). Fontos az edény szája, azaz ne legyen túlságosan éles, hanem inkább legömbölyített és széles.

I.) A vákuumképzés módja szerint

  1. Tüzes technikával: a lángot bevisszük a köpölybe és rögtön a meggyújtás után ráborítjuk a bőrre. A láng ilyenkor magától kialszik (nem égeti meg a bőrt).
  2. Forró vízzel: a köpölyt (főleg bambusz) 1-1,5 óráig főzzük forró vízben. Az utolsó 15 percre áttehetjük gyógynövényes, vagy más gyógyhatású anyagot tartalmazó vízbe, hogy beivódhasson. A pohár peremét hideg törlővel letörölve, a még meleg poharat rakjuk rá a bőrre.
  3. Vákuum szívás mechanikusan: modern és biztonságos eljárás, nem a melegítés elvén alapszik.

Az alábbi videóban az 1. változat látható használat közben:

II.) Alkalmazási technikák szerint:

  1. “kezeletlen” bőrre felvitt
  2. beszúrt akupunktúrás tűre borított
  3. szilvavirág kalapáccsal “megdolgozott” bőre felvitt (ez a szívás erejétől függően vérzést válthat ki).

III.) Véreztetés szerint:

  1. Vérzés nélküli eljárás (ún. száraz metódus)
  2. Véres eljárás (ún. nedves metódus)
  3. “Nyuvasztásos” eljárás (más néven: “szívó csésze terápia”, vagy “sikló csésze eljárás”): Ennek során a bőrfelületet, vagy a csésze száját beolajozzuk és a vákuumot megtartva lassan csúsztatjuk a köpölyt. Alatta csíkban pirosodik ki a bőrfelület.

Mikor használható a köpölyözés?

Az alábbi esetekben: rohamszerű köhögés, hányinger, hasmenés, lumbágó, váll- és háti fájdalom, ízületi fájdalmak, lábikragörcsök. Figyelem! Mindegyik esetben csak a megfelelő akupunktúrás pontban alkalmazható!

Mikor nem alkalmazható a köpölyözés?

Szívbetegségeknél a szív felett, vérzékenység esetén, általános ödéma esetén, daganaton, beteg bőr felszínén, várandósság alatt az érintett területeken, 6 év alatt, 70 év felett, ájulás esetén, nagyerek felett, korábbi köpölyözés nyomai felett.