Barion Pixel

ÁLLATI EREDETŰ GYÓGYHATÁSÚ ANYAGOK

malac

Állati eredetű gyógyhatású anyagok

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) a Sen Nung által elkülönített hat orvosságcsoportot (jáde és más kövek, gyógynövények, fák, állatok, zöldségek és gyümölcsök, gabonafélék) Kr.u. 659 körül tizenegyre bővítette (drágakövek és más kőzetek, növények, emberek, vadállatok, szárnyasok, rovarok, halak, gyümölcsök, zöldségek, rizs és fák).

Lexikonszerűen felsorolhatnánk a kínaiak által használt állati eredetű gyógyhatású anyagokat azok gyógyító hatásával együtt. Mivel azonban a naturportal a környezetvédelem ügyét kiemelkedően fontosnak tartja, nem szeretnénk senkit még véletlenül se arra biztatni, hogy a kihalás szélén lévő szibériai tigris, vagy a veszélyeztetett elefánt és orrszarvú csontját messze földről a saját gyógyulása érdekében beszerezze.

Ezért csak felsoroljuk azokat az állatokat (gyógyhatásuk nélkül), melyeket a kínai (ősi hun, mongol, ujgur, tibeti és kaukázusi) gyógyászat gyógyhatásúnak ismer el, és a “közönséges”, nem veszélyeztetett fajok gyógyhatását közöljük. Ne feledjük, hogy az ősi receptek összeállításakor ma már elképzelhetetlenül fajgazdag állatállomány is rendelkezésre állt, ezért a kínai gyógyászatban indokolt volt ezek alkalmazása, manapság azonban sok állat a kihalás szélére került, vagy leölésük állatkínzásnak, vagy a mai felfogás szerint erkölcstelennek hat, másrészről a megfelelő gyógynövényekkel helyettesíthetőek, ezért ezek leírását mellőzzük.

A HKO (ősi hun, mongol, ujgur, tibeti és kaukázusi gyógyászat) szerint gyógyhatásúnak tartott állatok:

Jelenkori felhasználásuk nem javasolt:

szamár, kutya, macska, jávorszarvas, argali (vadjuh), vadkecske, vadló, orrszarvú, elefánt, medve, farkas, róka, tigris, szakállas saskeselyű, ölyv, varjú, bagoly, veréb, fecske, daru, harkály, papagáj, szarka, vidra, fekete liba, sirály, fekete béka, kígyó, borz, mormota, denevér, sündisznó, sziklagyík, hangya, pillangó, tücsök, csikóhal, fóka, gekkó.

Ma is használható állati eredetű készítmények (Állati eredetű gyógyhatású anyagok):

 1. Disznó: Húsa méreghajtó. Zsírja megszünteti a kiütéseket, a szorulást és a köhögést. Körme elősegíti a tejelválasztást. Csontvelője serkenti a hajnövekedést. Nyelve étvágygerjesztő.
 2. Tyúk: Húsa javítja a gyomor, a lép működését, növeli a tejelválasztást. A kakas húsa fokozza a spermatermelést, gyógyítja a vérszegénységet. Csontja vérzéscsillapító hatású. A fekete tyúk húsa méreghajtó, puffadásgátló hatású.
 3. Nyúl: Húsa megszünteti az emésztési zavarokat, növeli az erőnlétet. Szíve elmulasztja a szorongást, idegességet és alvászavart. Mája látásjavító hatású.
 4. Szarvas: Húsa megszünteti a méh erős vérzését, emellett az arcidegbénulást is gyógyítja. Zsírja féreghajtó. Fejhúsa erősíti a gyenge idegeket, megszünteti az alvászavarokat, elűzi a rossz álmokat. A farok húsa elmulasztja a vesegyulladást, megszünteti a női panaszokat.
 5. Vaddisznó: Húsa táplálja bőrt és az izomzatot. Megszünteti a puffadást, a hasmenést.
 6. Galamb: Húsának potencianövelő, korai magömlést megszüntető hatása van, továbbá a vesebetegségeket is gyógyítja.
 7. pávaPáva: Húsa a szembetegségeket, a rekedtséget gyógyítja, valamint jó a csont forradására.
 8. Fácán: Húsa erőnövelő hatású, és csökkenti a szomjúságot.
 9. Rák: Húsa vizelethajtó hatású, emellett megszünteti a derékfájást.
 10. Kagyló: Féreghajtó, vízhajtó hatása van.
 11. Hal: Húsának erősítő és a vesebetegségeket gyógyító hatása van. Csontja vízhajtó, méregtelenítő hatású.