Barion Pixel

AKUPUNKTÚRA

akupunktúra tűk köpölyözésMi az akupunktúra?

Az akupunktúra a szervezet öngyógyító mechanizmusait ösztönzi arra, hogy önmagát meggyógyítsa. Ezt tű vagy hő alkalmazásával, illetve elektromos stimuláció használatával érik el, melyeket nagy pontossággal az akupunktúrás pontokra helyeznek.

Hogyan működik az akupunktúra?

meridiánok, akupunktúra, hagyományos kínai orvoslás, HKO, meridián, akpresszúra A hagyományos kínai magyarázat az, hogy az  energiacsatornák szabályos mintázatokban futnak a testen keresztül, és a test teljes felületén. Ezek az energia-csatornák, az úgynevezett meridiánok, olyanok, mint a folyók: a testen keresztül öntözik és táplálják a szöveteket. Az elzáródás ezeken az energia csatornákon olyan, mintha egy gát keletkezne a folyón.

akupunktúra tűk, akupunkúra tűkA meridiánok befolyásolhatók oly módon, hogy tűvel stimuláljuk az akupunktúrás pontokat; az akupunktúrás tűk feloldják a gátakat, és visszaállíthatják a rendszeres áramlást a meridiánokon. Az akupunktúrás kezelések tehát segítik a test belső szerveit abban, hogy helyreálljon az energia termelő tevékenységük, valamint hogy beinduljon az energiaáramlás a meridiánokon keresztül.

A modern tudományos magyarázat erre az, hogy az akupunktúrás pontok tűvel történő kezelése arra serkenti az idegrendszert, hogy vegyi anyagokat bocsátson ki az izmokba, a gerincvelőbe és az agyba. A modern tudomány szerint ezek a vegyi anyagok vagy megváltoztatják a fájdalomérzetet, vagy más más vegyi anyagok és a hormonok kibocsátását elindítják el, és ily módon befolyásolják a szervezet saját belső szabályozó rendszerét.

Mi az az orvosi akupunktúra? Különbözik a szokásos akupunktúrától?

Az akupunktúra egy nagyon régi orvosi műfaj, és nagyon sok tanulást és gyakorlást igényel. Az orvosi akupunktúra kifejezés olyan akupunktúrás kezelést jelent, melyet nyugati orvostudományt tanult és nyugati orvosi engedéllyel rendelkező orvos végez, aki szintén alapos akupunktúrás képzést kapott és speciális gyakorlatot szerzett. Az ilyen orvos a keleti és a nyugati megközelítést, vagy – amennyiben igényként merül fel – a kettő kombinációját egyaránt alkalmazni tudja. /Magyarországon az akupunktúrát csak szakvizsgával rendelkező, elsőfokú egészségügyi képzésben részt vett személy végezhet, a hagyományos kínai orvoslásban járatos, kiváló kínai orvosok csak magyar orvos kollégáik felügyelete alatt dolgozhatnak./

Lehetnek az akupunktúrának mellékhatásai?

Az akupunktúra mellékhatásai ritkák. Extrém esetben az akupunktúrás tű eret szúrhat át, ideget szúrhat át. E mellett nem megfelelő energetikai pontot is érinthet, ha valaki nem ismeri 100 %-os bizonyossággal az akupunktúrás pontokat. Megfelelő anatómiai ismeretek és kellő tapasztalat hiányában extrém esetben légmellet is okozhat. Ezért használja Magyarországon csak orvos (lsd: a természetgyógyászati tevékenységről szóló 40/1997. (III. 5.) Korm. rendelet).

Mire terjed ki az orvosi akupunktúra?

Az orvosi akupunktúra egy olyan rendszer, amely három egészségügyi területen alkalmazható:

egészség és jólét,
betegségek megelőzése,
különféle betegség állapotok.

Az Egészségügyi Világszervezet is elismeri a használatát számos egészségügyi probléma kezelésében, többek között:

Emésztési zavarok: gastritis és savtúltengés, görcsös vastagbél, székrekedés, hasmenés.
Légzőrendszeri betegségek és tünetek: arcüreggyulladás, torokfájás, hörghurut, asztma, visszatérő mellkasi fertőzések.
Neurológiai és izmos betegségek és tünetek: fejfájás, arcrángás, nyaki fájdalom, merev váll, teniszkönyök, az íngyulladás különféle formái, derékfájás, isiász.
Vizelettel kapcsolatos, menstruációs és szaporodás problémák.

Az akupunktúra különösen hasznos a feszültséggel és a stresszel kapcsolatos problémák megoldásában.

akupunktúra szúrásFáj-e a tűkkel történő kezelés?

A legtöbb beteg csak minimális fájdalmat érez a tű behelyezésekor, de néhányan egyáltalán nem éreznek fájdalmat. Miután a tű a helyén van, nem érezhető fájdalom. Az akupunktúrás tűk nagyon vékonyak és tömörek, rozsdamentes acélból készülnek. A lényeg az, hogy sima, nem üreges (mint pl. az injekciós) tűt használnak és így a bőrön keresztül szúrása nem olyan fájdalmas, mint az injekció vagy a vérvétel. A zúzódások és bőrirritáció is kevesebb, mintha üreges tűt használnának.

Mivel az orvos gondosan sterilizálja a tűket ugyanazzal a technikával, mint a sebészeti eszközöket, vagy eldobható tűket használ, nem áll fenn a fertőzés veszélye a kezelések során.

Tényleg működik az akupunktúra?

Igen. Az elmúlt 2000 évben, több embert kezeltek sikeresen akupunktúrával, mint az összes többi egészségügyi módozatokat együttvéve. Ma az akupunktúrát széles körben gyakorolják Ázsiában, a volt Szovjetunió területén, és Európában. Egyre többen és többen használják Amerikában is.

Hinni kell az akupunktúrában, ahhoz, hogy működjön?

Nem. Az akupunktúrát sikeresen használják macskák, kutyák, lovak és egyéb állatok esetében. Ezek az állatok nem értik a plecebo hatást, illetve a hitbéli mechanizmust, amely segít nekünk ahhoz, hogy jobban legyünk. A pozitív attitűd persze fokozhatja embereknél a kezelés hatásfokát, ahogy a negatív hozzáállás akadályozhatja az akupunktúra vagy bármilyen más kezelés hatását. A semleges hozzáállás (“Nem tudom, hogy tényleg hiszek-e ebben…”) azonban nem fogja blokkolni a kezelés eredményeit.

Vannak-e speciális szabályok a kezelés napján?

Igen. Van néhány szabály amit érdemes betartani:

Ne egyél túlságosan nagy adagot közvetlenül kezelés előtt vagy után.
Ne hajtsd túl magad fizikálisan (sport), ne élj szexuális életet, és ne fogyassz alkoholtartalmú italokat a kezelés előtt vagy után 6 órával.
Szervezd úgy a tevékenységeidet, hogy a kezelés után lazíts egy kicsit, vagy legalábbis ne hajtsd túl magad. Ez különösen fontos az első néhány látogatásnál.
Továbbra is tegyél eleget az orvos utasításainak a vényköteles gyógyszerei tekintetében. Egyéb szerek használata (így különösen kábítószer- és alkoholfogyasztás), különösen a kezelést megelőző héten, súlyosan zavarja az akupunktúrás kezelés hatékonyságát.

medicalacupuncture.org