Barion Pixel

AKUPRESSZÚRA

Mi az akupresszúra?

Az akupresszúra nem más, mint kínai masszázs. Az akupresszúra szó latin eredetű (acus=tű, pressus=nyomás). Az akupresszúra ugyanis az akupunktúrához hasonlóan éppen a meridiánokon alkalmazott masszázs. Ez a masszázs forma eltérően a “hagyományos” masszázstól a bőrben és a bőr alatti szövetekben, az inakban és az izmokban haladó energiapályákat az ún. meridiánokat célozza meg. meridiánok, akupunktúra, hagyományos kínai orvoslás, HKO, meridián, akpresszúra

Lássunk egy rövid videót az arcon alkalmazott akupresszúráról (most éppen nazális problémákra: orrfolyás, nátha, allergia stb…), hogy megérthessük a lényegét. A masszázs, mint az látható is, a meridián vonalak mentén haladva történik stimulálva azokat.

Hány formáját különböztethetjük meg az akupresszúrának?

A test akupunktúrás pontjait kezelő akupresszúrán túl, egy másik jelentős ága a csontmasszázs, mely a sérüléseket, ficamokat helyretevő masszázs.

E mellett külön ága az akupresszúrának az ún. fül-akupresszúra, melynek során az ujjak mellett kínai gyógynövény magokat alkalmaznak, beragasztanak és a beragasztott mag nyomkodásával érik el az akupresszúrás hatást.

A magyar természetgyógyász képzési terminológia szerint ide sorolható még az ún moxa terápia, illetve a akupunktúra tűk köpölyözésköpölyözés (pohárvetés) is.

Miben különbözik a hagyományos masszázs technikáktól?

Az európai masszázs a kínai masszázshoz képest sokkal később fejlődött ki. Az európai masszázst a XVI. századtól számíthatjuk, de igazából a XIX. század elején dolgozta ki Pehr Henrik Ling az ún. svéd masszázs néven. Némileg átfedés található az európai masszázsban használt, ún. trigger pontok és a kínai meridián pontok között.

Az ún. talpmasszázs és a kínai akupunktúrás masszázs között is lehetnek átfedések, de a kettő korántsem azonos.

Hogyan történik az akupresszúrás masszázs?

A mechanikus ingerlés elsősorban kézzel, ujjakkal történik. Az akupresszúrás pontok helyének meghatározásához a legfontosabb jellemző a nyomásérzékenység. Az akupunktúrás (ennélfogva az akupresszúrás!) pontok az izmok, és ízületek kis mélyedéseiben találhatók meg (az akupunktúrás pont kínaiul mélyedést jelent). Ezek a pontos a problémás helyeken az ujjak nyomására érzékenyek. A pontok meghatározásánál a “hüvelyk”-et veszik alapul. A kínai hüvelyk a kezelendő  személy behajlított harmadik ujján a középső perec két redője közötti távolság (gyakorlatilag a középső perc hossza). A “hüvelyk” kínaiul “cun” (ejtsd: cün).

A masszázstechnika a meridián ponttól függően lehet: megragadás, fogás, morzsoló nyomás, körömmel csipkedés, hüvelykujjnyomás, tolás, görgetés, dörzsölő tolás, körkörös dörzsölés stb… Az erről szóló tankönyvekben minden pontnál részletesen le van írva a megengedett masszázstechnika.