Barion Pixel
Mester Károly természetgyógyász lett az Év Agrárembere Agrárinnováció kategóriában.

Mester Károly neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen nagyon régóta edukálja, tanítja az embereket a természettel való összhangra. Úgy is mint agrármérnök, és úgy is mint természetgyógyász-fitoterapeuta.
Mester Károly nevéhez fűződik a Wendelin állatgyógyászati termék, és a Herbafulvo készítmény, melyet nagy eredménnyel alkalmaznak az emberek gyógyításában.
2022-ben nyitotta meg a természetgyógyászati rendelőjét, mely nagy népszerűségnek örvend a gyógyulni vágyók körében.
Elve az ember és a természet összhangjának visszaállítása. Ahogy bánunk az állatokkal ugyanaz a sors vár ránk emberekre is!

Az Év Agrárembere Díjról

A díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai.

Az Agrotrend Csoport “Az Év Agrárembere Kitüntető Díjjal” azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért.

De a díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Dr. Nagy István, agrárminiszter a díj fővédnöke. Szerinte:

„Az Év Agrárembere díj elnyerése rang, de egyben felelősség is! A díj elismertjei olyan kiváló teljesítményt nyújtanak a hazai agrárium területén, amiért köszönet és elismerés illeti meg őket. A társadalomnak igenis meg kell őket ismernie, hogy mindnyájan tudjuk milyen áldozatos munkát végeznek a mezőgazdaságban dolgozók.”

 

Mester Károly munkásságáról

Mester Károly agrármérnök 40 éve dolgozik állattenyésztőként. Fiatal szakemberként kutatónak indult, majd látva a Kádár rendszer utolsó éveinek forráshiányos kutatási lehetőségét, a termelésben helyezkedett el.

25 éven keresztül vezetett egy 1.000 tenyészkocás sertéstelepet, ezalatt látott megnőni 30 generációt. Ez a sertéstelep lett az ő kutatóintézete. Az első 15 generáció hagyományos, funkcionálisan működő, természetes takarmányon nőtt fel. A második 15 generáció a globális takarmányipar ipari, GMO-s alapanyagú és adalékanyagokkal kiegészített takarmányán. Évente 2200 szülésből több mint 22 -24 ezer kismalac született. Károly meglátása szerint komoly következtetéseket lehet levonni a kocák szaporodásbiológiai állapotváltozásáról, az anyák életteljesítményéről, a malacok intrauterin fejlődéséről, immunstátuszáról, egészségi állapotáról és növekedéséről. A takarmányozás megváltozása komoly változást idézett elő az állatok életében, vitalitásában és ellenálló képességében. 25 év után az élet úgy hozta, hogy munkahelyváltozás következtében Európában több száz sertéstelepre eljutott. Szembesült a fejlett sertéstartó országok globális problémáival, amit ő már egy sertésállományban megtapasztalt.
Az állatok megbetegedése takarmányozás élettani problémák következménye. A gasztroenterális problémák összefüggnek a mikrobiom diszbiózisával, az immunsupressziv állapot romlása indokolja a nagy mennyiségű antibiotikum felhasználást.

A tapasztalati úton szerzett tudását a biológiai, élettani és kórélettani törvényekkel alátámasztva termékekbe csomagolta.

Funkcionális, természetes, GMO- és adalékmentes alapanyagokból több állatfaj számára gyárt takarmányt. Az elmúlt 20 évben sok takarmányozás élettani betegség jelent meg a nagy létszámú állattartó telepeken, de a kis létszámú telepeken is amennyiben a globalizált takarmányipar termékeit használják. Nagyon sok esetben a tudomány nem ismeri ezeknek a kiváltó okait.

A jelenlegi állapotban az állatokat nem lehet gyógyszerrel meggyógyítani, a takarmányozás élettani problémákat csak megelőzni lehet. A sertéstelepen legalább 10 évet foglalkozott azokkal a gyógynövényekkel, amelyekkel ki lehet váltani az ipari takarmányok generálta antibiotikumos kezeléseket. Kereste azokat a természetes anyagokat, amelyek tompítják a profit érdek szerint gyártott ipari takarmányok hatását. Ezekből a tapasztalatokból fejlesztette a Wendelin essencia állatgyógyászati gyógyhatású termékcsaládot, amely a NÉBIH Állatgyógyászati Igazgatóságától 2016-ban engedélyt kapott.

Állatgyógyászatból az embergyógyászatba

Az állattartó telepeken az állatoknál tapasztalt kedvező hatás miatt, az emberek saját felelősségükre kezdték használni az állatgyógyászati gyógyhatású terméket.

Ezért volt kénytelen fejleszteni az emberek számára egy analóg, a humán előírásoknak is megfelelő, értékesebb étrend-kiegészítőt, az állatgyógyászati gyógyhatású termékek tapasztalatai alapján. Ezen felül gyártanak még olyan speciális élelmiszereket, amelyek a megváltozott táplálkozási szokásaink és az élelmiszeripar által kiváltott problémák megelőzésére alkalmasak.

Több szakmai cikket írt állatorvosi-, mezőgazdasági-, állattenyésztési- és természetgyógyász szakfolyóiratban.

Mester Károly szívesen idézi Seattle, keresztény hitre tért, észak-amerikai Duvamis indián főnököt. Seattle 64 pontban figyelmeztette az amerikai fehér embert az 1850-es években, hogyan kellene együtt élnie a természettel, hogyan kellene tisztelni a teremtést.

„Nem a Föld tartozik az emberhez, hanem az ember a Földhöz. Minden mindennel összefügg. Ami a Föld sorsa, az a fiainak is a sorsa”

Egy másik figyelmeztetése

„Mert bármi történjék az állatokkal, az hamarosan az emberrel is megtörténik.”

Mester Károly szerint logikus az összefüggés: ugyanazokat a növényeket esszük, mint az állatok, ugyanazon a talajon termesztjük, ugyanolyan technológiával.

Az általa készített Herbafulvo essencia napjaink táplálkozási körülményeire készült. Kiemelten a mikrobiom problémákra, emésztés élettani problémákra, a citokróm p450 (CYP) enzimrendszer védelmére, a lizin-arginin antagonizmus okozta keringési, immunrendszer működési, máj, vese problémák elkerülésére. A Herbafulvo 3 és fél év alatt hihetetlen pályát futott be. Úgy látja, a tudásával meglepte a természetgyógyászokat, az orvosokat.

Mester Károly természetgyógyászati, oktató, tanító munkássága

Az alternatív gyógyászattal foglalkozó szakemberek felfedezték és nemcsak a termékeit, hanem a hozzá kapcsolódó ismeretanyagait is kezdték „fogyasztani”.

Mint a teljes táplálékláncot jól ismerő szakember oktat az „Integratív és funkcionális táplálkozási ismeretek” megnevezésű – orvosoknak, természetgyógyászoknak, dietetikusoknak szervezett – akkreditált, kreditpontos továbbképzésben.

Évek óta tanít természetgyógyász képzésben. Közreműködésükkel lehetősége nyílt több TV csatornán is előadásokat tartani, illetve riportműsorokat készítettek vele, melyek többsége a Youtube-on megnézhető.

Tanít a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, az Élelmiszermérnöki Karon a Dékán úr meghívására többször tartott előadást, de a Testnevelési Egyetemen is adott már elő sport dietetikusoknak.

Vizsgázott természetgyógyász is, Budapesten működtet egy természetgyógyászati rendelőt.

Mester Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy a házisertés már eddig is sokat segített az orvosi kutatásban, mivel anatómiailag, élettanilag, gasztroenterológiai szempontból, az immunrendszere működése alapján, a keringés, a kiválasztás és a májműködése szempontjából is nagyon hasonlít az emberre. A mai kor embere ugyanazon betegségekkel küzd, mint a sertések.

Könnyebb a probléma keresése. Mert ha egy fiatal kocasüldő lánycsapat petefészke policisztás lesz, és megváltoztatjuk egyszerre minden kocasüldőnek a takarmányát (kivesszük a receptúrából a GMO szóját),. Ezen túl a funkcionálisan működő Wendelin essencia használatával javul az állatok mikrobiomja és javul a májfunkció, nagy lépést teszünk abba az irányba, hogy elmúljon a probléma és vemhesüljenek az állatok.

A Nature című tudományos magazin cikkében írták, hogy sok a közös genetikai tulajdonságunk a sertéssel, az állat számos betegség terápiájához nyújthat segítséget.

„Ez azt a lehetőséget rejti magában, hogy a sertés számoskutatásban és gyógyszerkísérletben használható modellként a humánterápia előtt” – mondta Alan Archibald, az Edinborough-i Egyetem kutatója.

A termékei ökológiai lábnyoma minimális, mivel minden alapanyag természetesen újra termelődő.

Mester Károly a Facebook oldalán köszönetet mondott a Díjért tanárainak, a támogató, gondolkodó kollégáknak, a média azon képviselőinek akik vele együtt gondolkodva felelősséget vállalnak abban a munkában, hogy a világunk egy kicsit élhetőbb legyen.
Mester Károly az Év Agrárembere díját a nemrég elhunyt Béky László tanító és gyógyító természetgyógyásznak ajánlotta!

A szerző