Barion Pixel
Mi lett az év gyógynövénye 2023.-ban?

Tőlünk nyugatabbra már régóta elfogadott, hogy az adott ország Országos Gyógynövény Társasága minden évben megválasztja az adott év gyógynövényét.

Miért fontos az Év Gyógynövénye megválasztása?

Azért, hogy minden évben egy megadott gyógynövényről minél többet megtudhassanak az emberek mind annak az alkalmazásáról, mind a hatóanyagairól.
Magyarországon a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya választja ki minden évben az év gyógynövényét.

Mi lett az év gyógynövénye 2023-ban?

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2023-ban a vadgesztenyét választotta az év gyógynövényének.

Mire jó a vadgesztenye?

A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) Délkelet-Európában honos, Magyarországon dísznövényként ültetett fa, amelynek barna, dió méretű magjait alkalmazzák gyógyászati célra.
Korábban a növény levelét, kérgét is használták a népi gyógyászatban, de ezek alkalmazása mára visszaszorult.
A napjainkban kapható vadgesztenye-készítmények a mag szaponinokra standardizált kivonatát tartalmazzák.
A magot házi szerként finom kelmék mosására is használják.
Előállítható a magból étkezésre is alkalmas zsírosolaj, alkoholcserzőanyag és ragasztóanyag (dextrin) is.
A vadgesztenyét friss, vagy feldolgozott (vadgesztenye-tinktúra) állapotban használhatjuk fel.
A kérgeből iparilag vonják ki a gyógyszerként használható eszkulint.
A mag és a kéreg egyaránt fogyasztható forrázat (filteres tasak), por, vagy száraz, illetve oldódó kivonat formájában egyéb, érvédő hatású gyógynövényekkel együtt.
A vadgesztenye izolált hatóanyagaiból (eszcin, eszkulin és származékaik) kenőcsöt, krémet és gélt is készítenek.
A vadgesztenye kérgéből sárga festéket nyernek.
A virág hatása összehúzó, erősítő, gyomor- és bélgörcsoldó, trombózist megelőző.
A levél házi szerként bélhurut, belső vérzések ellen; külsőleg pedig pattanásos arcbőr kezelésére mosdóvíz gyanánt használatos.
A magból kivont készítmények az erek átbocsátó képességét csökkentik (eszcinhatás), az érrendszert erősítik, trombózist, lábszárfekélyt, és a visszérgyulladást vagy az aranyeret gyógyítják, a véralvadást lassítják. Enyhítik a fájdalmas havi vérzést, megszüntetik a sérülések utáni, valamint az agy- és tüdővizenyőt, ödémaellenes és gyulladásellenes hatásúak stb.
Aranyér, vénás- és keringési elégtelenség kezelésére használható.
A vadgesztenye kérgéből előállított eszkulin kumarinszármazékot napozó, fényvédő kenőcsök és krémek, napolajak készítésére használják. A készítmények elnyelik az ártalmas ultraviola sugarakat. Kombinált készítményekben is használják például az őszi csodamogyoró, a kanadai aranygyökér és a szilvalevelű bangita mellé.

A szerző