A lábadozó betegeket hagyományosan szőlővel kínálják. A csemegeszőlő könnyű, finom, s bár édes, nem hizlal, hiszen egy maréknyiban csak mintegy 60 kcal energia van. A szőlő jó káliumforrás, a vörös és fekete szőlő – eltérően a zöld gyümölcsű fajtáktól – gazdag bioflavonoidokban; ezek az antioxidáns vegyületek a szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújthatnak a rák és a szívkoszorúér betegségek ellen.

Kevesen tudják, hogy ősszel a szőlővel kiváló tisztítókúrát lehet végezni.

szőlő, borszőlőArany szabály, hogy mint minden böjtöt, egyoldalú kúrát csak módjával szabad végigcsinálni. Egyoldalú kúra alatt értendő, ha valaki például 1 héten keresztül csak szőlőt fogyaszt. Szóval mindenki csak a saját szervezetével összhangban, módjával végezze ezt a kúrát. Egy lehetséges módja például: a köztes étkezések kiváltása szőlővel, vagy ha jólesik, akkor esetleg egy egész nap csak szőlő fogyasztása. Kipucolja a bélrendszert, eltávolítja a salakanyagokat, és kiváló gyógyszer ízületi gyulladás (fájó ízületek) ellen

Glutén ide, paleolit diéta oda, a régi paraszti világból származik ennek a tisztító kúrának a gyökere, és az eredeti recept bizony nem gluténmentes. Szüret idején a parasztember kijárt a határba (szőlőbe) és nem vitt magával semmi mást, csak fekete kenyeret. Ehhez eszegette a határban termett szőlőt. Rájöttek arra, hogy ennek különféle jótékony hatásai vannak a szervezetre, így jótékonyan hat a rendetlenkedő szívre és elmulasztja az ízületi gyulladást. A paraszti “kúra” körülbelül 1 hétig tartott. Aki gondolja ezt az eredeti receptet is kipróbálhatja.

szőlő, borszőlő Újabban a tudományos kutatások is alátámasztják a szőlő gyógyerejét az ízületi gyulladás kezelésében. A szőlő ugyanis sok olyan vegyületet tartalmaz, amely csillapítja a fájdalmat, és csökkenti a különféle gyulladásokat. A szőlőben ugyanis olyan fájdalomcsillapító vegyületek vannak, mint a ferulasav, a gentiziksav, a kempferol-glikozidok és az aszpirinhez hasonló szalicilsav. A szőlő emellett tartalmaz még néhány gyulladáscsökkentő vegyületet is: aszkorbinsav, fahéjsav, kumarin, miricetin, kvercetin és kvercitrin. Nemrégen óriási érdeklődés támadt egy másik gyulladáscsökkentő vegyület, a resveratrol iránt, mely elsősorban a szőlőben fordul elő.

A szőlő egyéb gyógyhatásairól itt olvashatsz: IDEKATT.

Jobbra fent az oldalsávban iratkozz fel a hírlevelünkre, melyben értesülhetsz a honlapon megjelenő cikkekről, újdonságokról! felfelé nyíl