Barion Pixel

Inni kell, ezt mindannyian tudjuk. Egyre gyakrabban választjuk a gyógyteákat is. De vajon egészséges-e a sok gyógytea fogyasztása?

Arról egy másik cikk szólhatna, hogy valójában mennyi folyadékra van szükségünk, tehát szorítkozzunk magára a tényre, hogy az emberi szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű folyadékbevitelre.

A víz remek szomjoltó, de a mai világban elkényeztetett ízlelőbimbóink néha másra, többre vágynak.

Remek alternatívának kínálkoznak a gyógyteák, amelyek közül nagyon sok kifejezetten kellemes ízű, ráadásul a szervezetünk számára is hasznosak, gondoljuk. Hiszen sok-sok pozitív hatást fejtenek ki, melyekkel segítenek egészségünk megőrzésében.

Vagy mégsem? A kérdés megválaszolásához több tényezőt szükséges górcső alá venni.

Milyen gyógyteát igyunk?

Amióta az élelmiszerboltok kínálatában is jelen van egy sor gyógytea, egyre többen választják ezeket a hagyományos fekete tea helyett. Sőt, fekete és zöld teát is könnyedén beszerezhetünk gyógynövényes ízesítéssel.

Ezek a teák általában filteres kiszerelésűek, ami nagyon kényelmessé teszi elkészítésüket.

Mégis jobb a filteres kiszerelést mellőzni. A filterekben található tea általában nem a legjobb minőséget képviseli. Ez nem feltétlenül az alapanyag minőségén múlik, de a szinte porított növényi részek illóolajokat már csak nyomokban tartalmaznak, ellenben más hatóanyagok (például a cseranyagok vagy a keserűanyagok) túl gyorsan oldódhatnak ki belőlük, ami élvezeti értéküket is csökkenti.

Mindamellett az eredeti alapanyag minőségében sem lehetünk teljesen biztosak. Talán városi legenda, talán nem, de a filter nagyon jól képes palástolni a minőségi tealevelekből visszamaradó „hulladékot”, morzsalékot.

A papírfilterek ráadásul fehérítésen esnek át, hogy szebben nézzenek ki használat közben, a fehérítéshez viszont klórt vagy klórtartalmú vegyületet alkalmaznak, amit nem biztos, hogy tényleg szeretnénk a teánkban tudni.

A morzsolt, darabolt tasakos, tehát nem filterezett gyógynövényteák, illetve a szálas fekete vagy zöld teák sokkal magasabb minőséget képviselnek. Egy teatojás segítségével ezekből is pillanatok alatt elkészíthető akár egyetlen csésze gyógytea is, mely bizonyosan klórmentes és megfelelő minőségű lesz.

Gyógytea fogyasztása: Mennyi gyógyteát igyunk?

A gyógyteákra sokan sokszor akár az üdítőital egészséges helyettesítőjeként tekintünk, ahogy arról a bevezetőben is szó esett.

Tényleg helyettesíthetjük az üdítőitalokat, vizet és más innivalókat gyógyteákkal?

Bár sokan ebbe bele sem gondolnak, de bizony a gyógyteákat is túl lehet adagolni. A jótékony hatás nem azt jelenti, hogy reggeltől estig az év 365 napján fogyasztva is egészséges. Főleg akkor nem, ha ugyanazt az egy-két gyógyteát részesítjük előnyben.

Minden gyógynövénynek van adagolási útmutatója, amelyet egészséges emberek időnként kis mértékben akár túl is léphetnek. Összességében mégis célszerű az ajánlott maximális mennyiségen belül maradni.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az élvezeti céllal, üdítőital helyett fogyasztott teákat nem feltétlenül szükséges túl „erősre” készíteni, vagyis nem kell előírásszerű gyógyteaként elkészíteni, majd ezt inni csésze számra a nap folyamán. Sok növényből egy-két teáskanálnyi is bőven elegendő egy-két liter víz kellemes ízesítéséhez, így máris csökkentettük a túladagolás kockázatát.

Ez persze ugyanígy vonatkozik a fekete és a zöld teára is, melyek a maguk nemében szintén gyógynövények. Egyébként a szintén kedvelt rooibos tea is gyógynövény, ahogy a kávé vagy a kakaó is. Ezeknek is megvan a maguk adagolási javaslata, és ezeket sem szabadna korlátlanul fogyasztani.

Tehát egy-két csésze gyógytea elfogyasztásával nincsen semmi baj, főként akkor, ha váltogatjuk ezeket, és nem egyetlen fajtát iszunk huzamosabb ideig.

Amennyiben élvezeti tea formájában isszuk a nap folyamán nagyobb mennyiségben, érdemes egészen gyengére készíteni, kevesebb gyógynövény és több víz felhasználásával.

Egyedi gyógyteát vagy inkább teakeveréket válasszunk?

Ezzel kapcsolatban sok érdekes vélekedést hallottam már, tehát érdemes tisztába tenni a dolgot. Az alábbiaknak főként az előírás szerint és gyógyító célzattal készült teák esetén van jelentősége, de a pusztán szomjoltó, élvezeti gyógynövényes teák készítésekor sem haszontalan figyelembe venni mindezeket.

Egyedi gyógyteának nevezzük, amikor egyetlen gyógynövényből készül a tea. Van néhány olyan gyógytea, melyeket hosszabb távon is fogyaszthatunk rendszeresen, mégsem okoznak problémát. A legtöbb gyógytea azonban nem ilyen. Többségüket nem célszerű hat hétnél hosszabb ideig fogyasztani, sőt vannak, amelyeket még ennyi ideig sem.

Az egyedi teákat könnyebb túladagolni, esetlegesen hátrányos hatásaik, mellékhatásaik határozottabban jelentkezhetnek.

 

A teakeverékek többféle növényből készülnek, mindegyik gyógynövényből sokkal kevesebb kerül a teába, mint egyedi tea készítésénél. Így hatásaik, mellékhatásaik enyhülnek, ezért biztonságosabban fogyaszthatóak.

Azonban érdemes odafigyelni összeállításukra.

A teakeverékekre az is igaz, hogy a bennük helyet kapó növények erősítik egymás hatását. Ha példának okáért több vizelethajtó hatású növény kerül egy keverékbe, akkor intenzívebb lehet a tea vizelethajtó hatása, és így tovább.

Legyen szó akár egyedi teákról, akár teakeverékekről, járjunk utána a hatásaiknak, mellékhatásaiknak, főként akkor, ha a teát krónikus betegek, gyógyszert szedők, kisgyermekek, idősek fogyasztják. Várandósság és szoptatás idején lehetőleg kerüljük vagy minimalizáljuk a (gyógy)teafogyasztást.

Ihatunk-e huzamosabb ideig egyfajta gyógyteát?

Mind az egyedi teákra, mind a teakeverékekre igaz, hogy érdemes ezeket váltogatni, nem célszerű huzamosabb ideig egyfajtát inni.

Ez alól kivétel lehet, ha nem élvezeti teaként, hanem kifejezetten valamilyen egészségügyi problémára fogyasztjuk a gyógyteát. Ám ebben az esetben is be kell tartani az adagolási útmutatót, illetve a kúraszerű fogyasztásra vonatkozó szabályokat. (Ez utóbbi nagy általánosságban azt jelenti, hogy hat hétnél hosszabb ideig semmi esetre sem szabad fogyasztani a gyógyteát vagy a keveréket, hat hét szünet után lehet elkezdeni a következő kúrát, amennyiben szükség van rá.)

 Gyógytea fogyasztása összegzés

Ihatunk nagyobb mennyiségű gyógyteát, de kis mennyiségű gyógynövényből és nagyobb mennyiségű vízből készítsük (1-2 teáskanálnyi gyógynövény 1-2 liter vízhez), így egy „hígabb”, mégis ízletes végeredményt, úgynevezett élvezeti teát kapunk, amit biztonságosabban fogyaszthatunk.

Lehetőleg váltogassuk a teakészítéshez használt növényeket, akár naponta vagy hetente.

A teakeverékek biztonságosabbak, de ezekből se készítsünk túl erős teát, és ezeket se fogyasszuk huzamosabb ideig.

Vegyük figyelembe a gyógynövények hatásait és mellékhatásait is az ízük mellett.

Várandósság és szoptatás idején lehetőleg kerüljük, illetve minimalizáljuk a gyógyteák fogyasztását. Krónikus betegségek és kisgyermekek, idősek esetén legyünk körültekintőek.

Szükség estén kérjük szakember segítségét és véleményét.

A szerző