Barion Pixel

A szerecsendió, mint gyógyító étel átmelegít és segíthet kilábalni a szezonális betegségekből.
Nemrégiben olvashattatok a kreativitás teáról. Mitől is olyan különleges? A gyógyereje a gyógynövények aromás olajaiban rejlik, egyaránt hatva az elmére és a testre. Most, hogy beköszöntött a hideg idő, bátran használhatjuk a melegítő gyógynövények erejét. Ez a terminológia a kínai gyógyászatban használatos és azt jelenti, hogy az olyan betegségek estén, mint a meghűlés, megfázás, bátran alkalmazhatóak (ezek a betegségek hidegérzettel, merevséggel, gyakori és bőséges vizeletürítéssel – “felfázás” – járnak).

szerecsendió

A nyugati terminológia is meghűlésnek nevezi összefoglaló néven ezeket a megbetegedéseket. Melegítő hatású gyógynövények például: szerecsendió, eucommia, fahéj, fekete kardamom, édeskömény, gyömbér, fekete bors, görögszéna, szegfűszeg, lindera, dió… a teljesség igénye nélkül. Ezeket bátran fogyaszthatjuk télen az egészségünk megőrzése érdekében. Most lássuk részletesen a szerecsendiót, mint melegítő gyógynövényt.

A szerecsendió melegítő hatása miatt télidőben nagyon jó szolgálatokat tesz. Hatása a kínai gyógyászat szerint melegítő, stimuláló jellegű. Kínában már i.sz. 600 óta alkalmazzák. A Lép, a Gyomor  és a Vastagbél meridiánjaira hat. Hatásos krónikus laza széklet, illetve reggeli hasmenés esetén is. Hatékony továbbá Gyomor Hideg okozta hányás, émelygés kezelésében. A Gyomor Hideg azt jelenti, hogy A Gyomor meridiánjára a Yin hat, mely alulműködést okoz. Ilyenkor hányás, vizes hasmenés, és alhasi fájdalmak a jellemzőek. A szerecsendió orvosi adagolása 3-6 g naponta.

Vigyázat!

Nem alkalmazható ételmérgezés esetén! A napi maximális adagolást ne lépjük túl! (Egyetlen egész szerecsendió akár ölhet is!) Gyermekeknél különösen vigyázzunk! A szerecsendió további gyógyhatásáról és a pontos adagolásáról ITT olvashatsz.

A szerző