Barion Pixel

A japánakác gyógyhatása talán kevéssé ismert.

Az eredetileg Ázsiában honos, de parkokban nálunk is elterjedt gyógynövénnyel bizonyára már te is találkozhattál sok helyen. Sok mindenre jó, de vigyázat, erős hatású növény! A cikkből kiderül, hogy mi mindenre használhatod.

A legfeljebb 30 méter magas, lombhullató fa igen gyakori a hazai parkokban. Hosszú, jellegzetes hüvelyes termésekkel rendelkezik, mely hüvelyekben a magvak befűződve helyezkednek el.

A japánakác virágait a Hagyományos Kínai Orvoslásban használják csak gyógytea készítményekbe, kapszulákba. Hazánkban gyógyteaként nem használatos. Nagyon erős hatású növény, ennek ellenére bizonyos esetekben terápiásan is alkalmazzák.

A japánakác gyógyhatása

A virágbimbót gyógyszeripari nyersanyagként használják rutin nevű flavonoidglikozid előállítására, mivel kb. 10-15 % rutint (P-vitamint) tartalmaz (dr. Dános szerint), így e hatóanyagra nézve a világ legelőnyösebb nyersanyaga. Más adatok szerint a drog 12-30 % rutint (szoforin-flavonol) tartalmaz (Rápóti – Romváry). A rutin tartalmú gyógyszerek szabályozzák az érfal rugalmasságát, a hajszálerek áteresztőképességét. Csökkentik a hajszálerek fokozott törékenységén alapuló vérzékenységet.

Leggazdagabb hazai gyógyteaként alkalmazható rutintartalmú gyógynövényünk a vadárvácska (Viola tricolor), melyből viszont nem gazdaságos ipari méretekben rutint előállítani. Házilag és iparilag is a másik legjobb rutin tartalmú növény a hajdina (Fagopyrum esculentum). A hajdina föld feletti részei 5 % rutint tartalmaznak.

Külsődlegesen a használata a nyugati fitoterápiában is megengedett, vérző aranyér esetén ülőfürdőként használatos.

Ha a növény további gyógyhatása és az ellenjavallatok is érdekelnek bővebb tájékoztatást itt találhatsz. JAPÁNAKÁC

A szerző