Gyógyteát készíteni egyszerű. Fogom a gyógynövényt, és leöntöm forró vízzel… Hát bizony nem! A különféle gyógynövényeket különféle módon kell elkészíteni. Egyeseket főzni, másokat forrázni kell, de vannak olyan gyógynövények is, melyeket hideg vízben kell áztatni. Lássuk, hogy milyen elkészítési módok léteznek.

Először is lássuk a hagyományos teát, mely szintén gyógynövény. A teacserje eredetileg egy Kínából származó növény, mely többféle formában létezik.

A legismertebb formái ezek: fekete tea, fehér tea, zöld tea, vörös tea.

Ezen kívül is számtalan gyógyhatással rendelkező változata létezik. Ezek száma gyakorlatilag végtelen az adalékanyagok tekintetében.

A teacserje különféle formáiról itt olvashatsz: TEACSERJE GYÓGYHATÁSA.

Készítettem egy táblázatot, melyben a különféle teacserjéből készült teák áztatási idejéről, és a víz hőmérsékletéről is információt kaphatsz. <<ITT>>

Az egyéb gyógynövényekből készült teák esetében a helyzet nem ilyen egyszerű.

A lágyabb szárú növények esetében (pl. csalán, menta, kamilla, citromfű) ún. forrázatot, a kérgek (pl. lapacho) esetében pedig főzetet kell készíteni.

Vannak azonban olyan növények is, melyeket bizonyos okokból (pl. C-vitamin tartalmuk miatt) nem érhet forró víz. Ez esetben a megoldást az ún. hideg vizes oldat jelenti (pl. csipkebogyó).

A helyzetet bonyolítják a hagyományos kínai gyógyászatban használt gyógynövények. Általánosságban elmondható, hogy a kínai gyógyászatban (HKO) a gyógynövényekből elsősorban nem forrázatot készítenek. A https://naturportal.hu-n találhatsz egy összefoglaló oldalt a nyugati és a hagyományos kínai orvoslás szerinti gyógynövények elkészítésének rejtelmeiről. Ha érdekel kattints <<IDE>>.

Kép forrása: NatureSkills