Barion Pixel

Az epekő természetes elhajtása többféle módon lehetséges.

Az epe megbetegedései a hagyományos kínai gyógyászat szerint együtt kezelendők a májjal, azaz a máj meridián vonalain kell keresni a megoldást a gyógyulásra. Az epekő minden életkorú személyt érinthet. A fejlett országokban a népesség 10-20 %-a rendelkezik epekővel, ami az emésztőrendszeri panaszok miatti kórházba utalások legfőbb oka.

Az első részben bemutattuk a hagyományos nyugati orvoslás megoldásait, a helyes táplálkozást és életvitelt, valamint az epeműködést elősegítő jógagyakorlatokat. Ebben a részben az epekő gyógynövényes, és a hagyományos kínai orvoslással történő kezelésével, valamint a betegség lelki hátterével foglalkozunk.

gyogynoveny_tea

GYÓGYNÖVÉNYEK

Maria Treben a gyermekláncfüvet és az apróbojtorjánt ajánlja mindenféle máj- és epebetegségre.

Ezen kívül ajánlja még az ún retekleves-kúrát 6 hétig. Ennek lényege, hogy reteknek gyümölcspréssel kinyomkodjuk a levét. Reggel éhgyomorra kell bevenni, először 100 grammal kezdjük, majd az adagot fokozatosan 3 hét alatt 400 grammra emeljük. Újabb három hét alatt 100 grammra csökkentjük. Maria Treben nem írja, hogy milyen retekről van szó. A gyógynövénykönyvek általában fekete retket említenek.3

Valahogy így:

Hetek száma Adagolás az adott hét napjain

(grammban)

1 100, 100, 150, 150, 150, 200, 200
2 200, 200, 250, 250, 250, 300, 300
3 300, 300, 350, 350, 350, 400, 400
4 400, 400, 350, 350, 350, 300, 300
5 300, 300, 250, 250, 250, 200, 200
6 200, 200, 150, 150, 150, 100, 100

 

Epekő ellen Dr. James A. Duke a borsosmentát, és úgy általában mindenféle mentát ajánlja (pl. fodormenta, almaillatú menta, csombormenta, amerikai lómenta). “Kőteának” nevezi a mentákból főzött keveréket! Ajánlja továbbá a kardamom-ot, mely borneolt tartalmaz, és a kurkumát, melynek a hatóanyaga a kurkumin. Bármely nagyobb üzletben kapható porítva fűszerként. Ajánlja továbbá a vérehulló fecskefüvet, valamint a máriatövist, mely utóbbi hatóanyaga a szilimarin, amely megakadályozza az epekövek képződését és segíthet a már kialakult epekő tüneteinek enyhítésében. A máriatövis bioboltokban mag olaj formájában is kapható.

Kevéssé ismert a Chanca piedra nevű gyógynövény, mely kőtörőfűként is ismeretes. A vesekő és az epekő “törésére” használatos az eredeti hazájában Dél-Amerikában már ősidők óta. A részletes leírásért és az adagolásért kattints ide: KŐTÖRŐFŰ

Fritz Geiger több gyógynövénykeveréket is leír, melyekkel az epekő kezelhető.1 Nagyon fontos az orvosi konzultáció, mivel az epehajtó teák a köve(ke)t elindíthatják és ezzel újabb kólikát (epegörcsöt) idézhetnek elő.

Epekő természetes elhajtása 1. teakeverék

Teakeverék:

árnikavirág (Arnicae flos)                                             10 g

nőszirom gyökértörzs (Iridis rhiz.)                             10 g

vidrafűlevél (Trifolii fibr.fol.)                                       20 g

gyermekláncfű gyökér (Taraxaci rad.)                       20 g

borsosmenta levél (Menthae pip.fol.)                          20 g

katángkóró gyökér (Cichorii rad.)                               20 g

Elkészítés:

Keverd össze ezeket a teakomponenseket a megadott arányban. Tegyél ebből a keverékből 3 teáskanállal 3 csésze vízbe, és főzd 5-10 percen át a teát. Szűrd le és igyál naponta 3 csésze meleg teát!

Epekő természetes elhajtása 2. teakeverék

Teakeverék:

mezei tikszemfű (Anagallidis herb.)                             2 g

füstikefű (Fumariae herb.)                                             6 g

apróbojtorjánfű (Agrimonae herb.)                            15 g

orvosi pemetefű (Marrubii herb.)                               15 g

gyermekláncfű gyökér (Taraxaci rad.)                        15 g

borsosmenta levél (Menthae pip.fol.)                         15 g

kálmosgyökértörzs (Calmi rhiz.) hidegen kivonni!  15 g

cickafarkfű (Millefolii herb.)                                         15 g

Elkészítés:

Keverd össze ezeket a teakomponenseket a megadott arányban. Tegyél ebből a keverékből 4 teáskanállal 4 csésze vízbe, és főzd 5-10 percen át a teát. Szűrd le és igyál naponta 4 csésze meleg teát!

Epekő természetes elhajtása 3. teakeverék

Teakeverék:

rebarbara-gyökértörzs (Rhei rhiz.)                             10 g

vidrafűlevél (Trifolii fibr.fol.)                                       15 g

tárnicsgyökér (Gentianae rad.)                                    15 g

vérehulló fecskefű (Cheledonii herb.)                        20 g

gyermekláncfű gyökér (Taraxaci rad.)                        20 g

borsosmenta levél (Menthae pip.fol.)                         20 g

Elkészítés:

Keverd össze ezeket a teakomponenseket a megadott arányban. Tegyél ebből a keverékből 2 teáskanállal 2 csésze vízbe, és főzd 5-10 percen át a teát. Szűrd le és igyál naponta 2 csésze meleg teát fél órával az étkezés előtt!

Epekő természetes elhajtása 4. teakeverék

Teakeverék:

rebarbara-gyökértörzs (Rhei rhiz.)                             10 g

orvosi pemetefű (Marrubii herb.)                               20 g

apróbojtorjánfű (Agrimonae herb.)                            20 g

borsosmenta levél (Menthae pip.fol.)                         50 g

Elkészítés:

Keverd össze ezeket a teakomponenseket a megadott arányban. Tegyél ebből a keverékből 1 teáskanállal 1 csésze vízbe, és főzd 5-10 percen át a teát. Szűrd le és igyál naponta 1-1 csésze meleg teát fél órával étkezések előtt!

 

Epekő (székelési renyheséggel)

Teakeverék:

rebarbara-gyökértörzs (Rhei rhiz.)                             10 g

kutyabenge-kéreg (Frangulae cort.)                           10 g

gyermekláncfű gyökér (Taraxaci rad.)                       20 g

sóskaborbolya gyökérkéreg (Berberidis rad. cor.)   20 g

kurkuma gyökértörzs (Curcumae rhiz.)                     40 g

Elkészítés:

Keverd össze ezeket a teakomponenseket a megadott arányban. Tegyél ebből a keverékből 1 teáskanállal 1 csésze vízbe, és főzd 5-10 percen át a teát. Szűrd le és igyál naponta 1 csésze meleg teát!

Epekő természetes elhajtása lelki háttér

Sok gyógyászati ág foglalkozik a betegségek lelki eredetével. Ennek az irányzatnak az egyik leghíresebb képviselője Jacques Martel. Magyar nyelven is kiadták már a “Lelki eredetű betegségek lexikona” című könyvét.4

Jacques Martel az alábbiakat írja az epehólyag megbetegedéseiről általában:

A máj alatt található, körte alakú, nyálkahártyával bélelt tartály. Összegyűjti és besűríti a máj által kiválasztott epét. Az emésztés folyamán összehúzódik és tartalmát a patkóbélbe juttatja. Betegsége keserűségtől és irritációtól terhes gondolat sémákra utal, amelyek az életemmel vagy a körülöttem lévő emberekkel kapcsolatosak. Ha ezek a gondolat sémák állandósulnak, megmerevednek és megkeményednek, akkor epekő lesz belőlük. A probléma származhat aggodalomból és bizonytalanságból, amelyet egy számomra fontos személlyel kapcsolatban élek meg. Nagyon ragaszkodom ehhez a valakihez, mindez pedig nehezen irányítható érzelmeket hoz ki belőlem, amelyekkel nem nézek szembe. Talán úgy érzem, hogy mindig meg kell indokolnom a cselekedeteimet, és gyakran találom a velem történt dolgokat igazságtalannak, ami miatt dühöt érzek. Jobb, ha megszabadulok ezektől a keserű és idegesítő érzésektől. Inkább úgy kell felfognom minden általam megélt eseményt, tapasztalatot, mint egy lehetőséget arra, hogy jobban megismerjem önmagamat, és hogy pozitív és kreatív módon használjam ki érzékeny természetemet ahelyett, hogy másokat irányítanék, vagy manipulálnék.

Konkrétan az epekő esetén szerinte ilyen tudati beállítódás figyelhető meg:

Az epe a májban termelődik, de az epehólyagban raktározódik, feladata a zsírlebontás. Epekő a rosszul működő, teljes kiürülésre képtelen epehólyagban keletkezik. Görcsöket, hasi puffadást, nehéz emésztést, súlyosabb esetben az epehólyag elzáródását vagy gyulladását okozhatja. Az epe enyhén keserű, ragadós állagú anyag. Belső keserűséget, kint, agresszivitást, érzéketlenséget, ellenérzést, frusztrációt és elégedetlenséget takarhat, amelyet önmagammal, de másokkal szemben is érezhetek. A kövek mindig mélyebb fájdalomról árulkodnak, mint a lép, a máj vagy az epehólyag egyszerű tünetei.
Kikristályosodott, kő formájában megjelenő energiák, hosszú évekig táplált és felhalmozódott nagyon kemény gondolatok és érzések. Sokszor a kövek nem okoznak panaszt, és egy hirtelen, heves érzelem, – intenzív fájdalmak kíséretében – tudatosan felszínre hozza őket. Elhatározom, hogy előre haladok, gyorsítok, azonban van valami, ami megállásra kényszerít, korlátoz és fojtogat engem. Cselekedeteimet gyakran a félelem irányítja. Ilyenkor úgy érzem, szorongok az élettől, keserűen és irritálóan viselkedek az emberekkel, nem vagyok képes elhatározni magamat, mert nincs meg a bátorságom hozzá, és rosszul irányítom belső erőimet. Nem vagyok a magam ura. Ezért vannak epeköveim. Mi  befolyásolja az életemet? Túl gőgös vagyok? Még akkor is, ha a kövek általában kemény életről tanúskodnak, ki kell szabadulnom a múlt fogságából, szelídebben kell viselkednem és gondolkodnom, nyitottabbá kell válnom. El kell engednem a múltat, a régi keserű érzelmeket, hogy végre megismerhessem a valódi szeretetet. Az elfogadási folyamat segítségemre lesz abban, hogy tisztán átlássam életem dolgait, és könnyebb legyen rátalálnom arra az útra, amely nekem adatott.
Véleményem szerint érdemes elgondolkodni a fent leírtakon. Ne utasítsuk el egyből, hanem álljunk nyitottan és pozitívan a leírtakhoz, mint a gyógyuláshoz segítő gondolatokhoz. Olvassuk el alaposan, majd zárjunk ki lehetőleg minden zavaró körülményt, hunyjuk le a szemünket és gondoljuk át a leírtak igazságtartalmát alaposan. Közben vegyünk mély lélegzetet és figyeljük a légzésünket. Képzeljük le, hogy minden kilégzéssel kilélegezzük a negatív tudati beállítódást és minden belégzéssel pozitív gondolatokkal töltjük meg magunkat. 

 

Holisztikus gyógymódok

Olyan gyógymódot jelöl, mely a szervezetet egész rendszerként fogja fel, azaz minden mindennel összefügg. Összefügg a lelki állapotunk, sőt a tudati beállítódásunk is a betegségeinkkel, és nemcsak az adott szervezet rendeli gyógyítani, hanem a teljes sérül energetikát.

homeopatia Ide tartozik a homeopátia, mely nem hatóanyag alapú, hanem energetika alapú gyógyászat és a szervezet öngyógyító mechanizmusait állítja helyre. Sok segítséget nyújthat az epekő kezelésében! Ehhez megfelelő terapeuta szükséges! Nagyon sok olyan homeopata gyógyász van ma Magyarországon, aki alkalmas erre. Sok van köztük nem orvos végzettségű is. Olyan homeopatához menjünk, aki alkati szereket ad, és lehetőleg végigköveti a gyógyulás teljes folyamatát.

ajurvéda, indiai orvoslásAjurvéda

Segíthet az epekő kezelésében. Keressünk fel egy jó nevű ajurvédikus gyógyászt!

KATTINTS IDE AZ AJURVÉDIKUS GYÓGYÍTÓKHOZ!

akupunktúra szúrásHagyományos Kínai Orvoslás (HKO)

Az akupunktúra is bizonyítottan hatásos az epekő kezelésében.2 Otthon az akupresszúra változatával is próbálkozhatunk, de ha komoly eredményt szeretnénk elérni, akkor akupunktőr orvoshoz (gyógyászhoz) menjünk.

Az epekő megbetegedésire prof. dr. Eőry Ajándok a fülakupunktúrát javasolja.5

fulakupresszuraAz epekő gyógyító pontjai az alábbiak:

    • Máj Yang (H, 1/11, 1/12), angolul: Liver Yang 1 és Liver Yang 2
    • Váll (SF4, 2/5, 2/8), angolul: Shoulder
    • Száj (MA-IC5), angolul: Mouth
    • Máj (MA-SC5), angolul: Liver
  • Fül Bolygóideg Gyökér, angolul: Root of Auricular Vagus

Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok!

A cikk első része ITT TALÁLHATÓ, KATTINTS IDE!!!

A szerző