Barion Pixel

A nyugodt alvás nagyon fontos a szervezet harmonikus működéséhez.

Mindenkinek szüksége van legalább 8 órányi alvásra. Ha folyamatosan fáradtan ébredünk, akkor több alvásra van szükségünk, mint amennyit megadunk magunknak. Lássuk, hogy melyek az egészséges és nyugodt alvás kritériumai a nyugati és a kínai felfogás szerint.

Fontos először is, hogy mikor alszunk. Az emberi szervezet – bár nagyon rugalmas – alapvetően úgy van megtervezve, hogy az éjfél és hajnali 6 óra közötti időszakot alvással töltse, egy-egy órányival előtte, illetve utána fekve és kelve. Teljes értékű nyugodt alvás csak ebben az időszakban lehetséges. A szervezetünk ebben az időszakban végzi ugyanis a létfontosságú belső munkálatait. Rövid délutáni “cicaalvás” jó szolgálatot tehet komolyabb kimerültség, vagy betegség utáni lábadozás esetén.

alvás, tudatos alvás, tudatos álmodás, tudatos alvás hete

8 fontos tudnivaló a nyugodt alvásról

1. Ne aludjon többet a kelleténél!

Jóból is megárt a sok: a túl sok szundikálástól egész nap kába lesz az ember. A legtöbb felnőtt számára 6-8 óra éjjeli alvás elegendő.

2. Fejfájás ellen

Sok embernél az alvás megszünteti a fejfájást.

3. A naponként kiegyensúlyozott alvás az egészséges!

Bármennyire csábító, hogy egy fárasztó hét után az egész hétvégét átaludjuk, ez nem jó ötlet, mert nagy valószínűséggel fejfájás, vagy kábaság lesz az eredménye.

4. Időeltolódásra alvás, de nem mindegy, hogy hogyan

Nagyon fontos, hogyha időeltolódásra számíthatunk, akkor még az utazás megkezdése előtt próbáljunk meg többet aludni (a megszokottnál 15-20 perccel több alvás csodákat művelhet). A jetleg utáni alvás nem annyira hatásos, mint amit előtte pihenünk. Időeltolódást követően ne szundikáljon, legfeljebb 1 órát. A szundikálás megnehezíti az új időzónához való gyors alkalmazkodást.

5. Másnaposság ellen

Többet ittál a kelleténél? Sokfajta népi gyógymód létezik, melyek enyhíthetik a tüneteket (fejfájás, hányinger, kimerültség). A bombabiztos módszer azonban az idő és a kiadós alvás.

6. Menstruációs ingerlékenység tüneteinek leküzdése

Ha Önnél a PMS (pre-menstruációs szindróma) álmatlanságot is okoz, készüljön fel rá úgy, hogy még a problémák jelentkezése lőtt néhány nappal a szokásosnál korábban fekszik le.

7. Tengeribetegségre

Minél kimerültebb annál nagyobb az esélye, hogy elkapja az utazási betegséget. Ezért mielőtt hosszú útra indulna feltétlenül aludjon annyit amennyit a szervezete általában megkíván. Ha utasként ül autóban vagy repülőgépen  jól teszi, ha próbál kicsit szunyókálni, mert ezalatt nem hatnak a betegítő ingerek.

8. Elhízás

Több kutatás rámutatott már az alváshiány és az elhízás közötti összefüggésre. Egyes kutatások szerint a tápanyagok felszívódása nem kedvező, ha kialvatlanok vagyunk, más kutatások szerint egyszerűen több időnk van enni, ha többet vagyunk ébren. Egyes tanulmányok rámutatnak arra is, hogy a fáradtság miatti frusztrációinkat próbáljuk meg étkezéssel kárpótolni.

Ideig-óráig persze át lehet hágni a pihentető, nyugodt alvás szabályait. Ha kisbabánk van, akit éjszaka kell táplálnunk, vagy éjszakai műszakban dolgozunk, akkor fegyelmezett elmével át lehet vészelni ezeket a keserves hónapokat-éveket. Sok-sok év alatt összegyűlt álmatlanságnak azonban már kifejezetten egészségkárosító hatása van.

alváshiány

A nyugodt alvás és memória

A Nature Neuroscience című folyóiratban közölt tanulmány szerzői közvetlen kapcsolatot mutattak ki az öregedő agy, az alvás és a memória között. A vizsgálatok tanúsága szerint az öregedő agyban bekövetkező változások negatívan befolyásolták a mély alvás minőségét, ez pedig rontotta a memóriaraktározási képességet.

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói szerint ez idáig nem lehetett tudni, hogy az agyat, az alvási szokásokat és a memóriát érintő változásokat az öregedés egymástól elkülönülő, vagy mélyen összekapcsolódó jeleiként kell-e kezelni. A kutatók most 36 ember bevonásával készítették el tanulmányukat, amely során számos vizsgálatot végeztek.

A résztvevők a húszas és a hetvenes éveikben járó korosztály tagjai közül kerültek ki. A szakemberek első lépésben azt bizonyították, hogy a mediális prefrontális kéreg nevű agyterület állapota alapján meg tudják mondani, hogy az adott személy esetében mennyi mély – vagyis lassú hullámú – alvásra lehet számítani. Ezen agyterület ugyanis alapvető fontosságú a mély alvás fázisába való belépésben, ám működése a kor előrehaladtával fokozatosan gyengül.

Második lépésként a kutatók bebizonyították, a mély alvással töltött idő mennyiségéből kikalkulálható, hogy az emberek miként teljesítenek a memóriateszteken. A jó minőségű alvásban bővelkedő fiatalabb páciensek jobb eredményeket értek el a teszteken, mint a rossz minőségű alvással küzdő idősebb társaik – adta hírül a BBC News.
“A lassú hullámú alvás kulcsfontosságú szerepet játszik a közelmúltban szerzett új emlékek bevésődésében – húzta alá Matthew Walker, a tanulmány egyik szerzője. – Olyan ez, mint megnyomni a ‘mentés’ gombot”. A kutatók szerint az alvás minősége javítható azáltal, ha éjszakánként elektromossággal stimulálják a megfelelő agyterületet. Mint hozzátették: a módszer hatékonynak bizonyult a fiatalok memóriateljesítményét nézve, ezért hamarosan az idősebb pácienseknél is tesztelni akarják az eljárást.

akupunktúra, HKO, hagyományos kínai orvoslás

Alvás szerepe a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint

Az alvás és minden más élettevékenység a hagyományos kínai felfogásban összhangban kell, hogy álljon a napszakokkal, az évszakokkal és természet körforgásával. ennek részletei külön cikk sorozatot is megérnének. Ígérjük, hogy sort fogunk keríteni ezen összefüggések tárgyalására is. Jelen cikkben arról szeretnék írni, hogy a kínai gyógyászat szerint az éjszakai alvás mely szervekre van jótékony hatással. Ezen szervek pihenése zajlik éjszaka a HKO szerint, ezért leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy ha nem elegendő mennyiségű az alvásunk, akkor elsősorban ezen szervekkel kapcsolatos meridiánjainkban jelentkezik diszfunkció.

A pihentető alvás a HKO felfogásában is – hasonlóan a nyugati felfogáshoz – az éjjel 11 és reggel 6 óra közötti időszak. Ezen időszakban az alábbi funkciók regenerációja zajlik.

23-01: epehólyag – tulajdonképpen a HKO együtt kezeli a májjal. A HKO-ban a májnak és az epehólyagnak sokkal több szerepet tulajdonítanak, mint a nyugati világban. A máj és az epehólyag ellenőrzi a csi-t (vagy más néven Qi-t) és a Vért. Segíti az emésztést, szabályozza az érzelmeket, szabályozza a Vér testbe jutó mennyiségét. Ebből is látható, hogy ha nem pihenünk ebben az időszakban, akkor ingerlékenyek , dühösek, frusztráltak leszünk, emésztési problémáink jelentkeznek (pl. elhízás), sápadtak leszünk. A kínai gyógyászat szerint kihatással lesz továbbá a látásunkra (látás romlás formájában), rosszabbodik az inak és ízületek állapota.

1-3: máj lsd. az epehólyagnál

3-5: tüdő a kínai felfogás szerint összeköttetésben van a vastagbéllel, ami kiválasztja a szervezetből a szükségtelen méreganyagokat. A légzés mellett a HKO felfogásában a tüdő felelős a “védőerő” egyenletes eloszlatásáért az izmokban és a bőrben. Ezért a tüdő nem megfelelő működése során felléphetnek székrekedési, orrüregi problémák, valamint megfázásra való hajlam, spontán izzadás, pollenallergia is a fáradtságérzeten túlmenően.

5-7: vastagbél összefüggésben van a tüdővel (lsd. mint fenn)

 

További alvással, illetve alvászavarral kapcsolatos cikket itt olvashattok: ALVÁS

 

Forrás:
http://www.bbc.co.uk/news/health-21199949

A szerző