Barion Pixel

Átadtásra került az első hazai illatmúzeum a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében. A kiállítás az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába enged betekintést.

A Pannonhalmi Főapátság “komoly gazdasági erőt” is képvisel, kétszáz embernek ad munkát, meghatározó része a térségben az idegenforgalomnak és miközben sok száz éves termékeket vezet be a piacra, naprakész üzleti megoldásokkal tud dolgozni.

Az illatmúzeum kialakítása egymilliárd forintba került.

A múzeum egyediségét az adja, hogy idehaza ilyen tartalmakat még nem mutattak be, hozzánk legközelebb Franciaországban található hasonló kiállítás.

A nemzetközi turisztikai trendeknek megfelelően élmény alapú kiállítást hoztak létre, amely a látogatók elé tárja a főapátság hagyományait.

A látogató a tárlaton felfedezheti egyebek mellett azt is, hogy a világ első ismert feljegyzett parfümje magyar volt. Ezt Károly Róbert adta a feleségének, Erzsébet királynénak a 14. század első felében.

2010-ben nyitották meg a gyógynövényházat, néhány évvel ezelőtt pedig a gyógynövénylepárlót.

Az illatmúzeum jól illeszkedik a főapátság azon elképzelésébe, hogy a felhalmozott tudományos eredmények felhasználásával élővé tegyék a monostori gyógynövény- és gyógyászati kultúrát, és be is mutassák azokat.

A múzeumban betekintést lehet nyerni a feldolgozási technológiákba és a szerzetesi gyógyászati hagyományokba, interaktív módon.


A kiállítás során egyebek mellett bele lehet szippantani a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényébe: a borsmentába, az orvosi zsályába, a kakukkfűbe, a citromfűbe és a levendulába. Ezen gyógynövények botanikai sajátosságait is fel lehet fedezni.

Emellett meg lehet tekinteni egy szakramentárium másolatát is, amelyben olyan imádságok és szertartások leírásai szerepnek, amelyekkel korábban a gyógynövényeket áldották meg.

 

TOVÁBBI GYÓGYNÖVÉNYES LÁTNIVALÓK ITT TALÁLHATÓAK

Forrás:

MTI

Fotók: MTI / Krizsán Csaba

A szerző